Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
32
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Maximaal twee dagen naar kantoor: het nieuwe normaal?
Anders werken

Maximaal twee dagen naar kantoor: het nieuwe normaal?

“Ga straks maximaal nog twee dagen per weken naar kantoor. Thuiswerken heeft namelijk zó veel voordelen. Daarvoor is wel een totaal ander soort leiderschap nodig. Want als leidinggevenden niet hun nieuwe rol pakken is in het najaar van 2020 de helft van het kantoorpersoneel overspannen.” Dat zegt leiderschapscoach Godelieve Meeuwissen.

Meeuwissen leert leiders in grote organisaties al jarenlang dat afstand geen enkel bezwaar is bij het leidinggeven. Zolang ze hun teams maar goed weten te inspireren en motiveren, maakt het totaal niet uit hoe vaak ze de mensen zien. Zelf ziet ze haarklanten ook nauwelijks. Haar werk is sinds de pandemie dan ook nauwelijks veranderd.

Wantrouwen en angst

Meeuwissen: “Organisaties die nog huiverig en zelfs wantrouwend waren ten opzichte van thuiswerken moesten er dit voorjaar toch aan geloven. Dat heeft heel wat stress veroorzaakt bij directies. Soms hoorde ik managers zich bijvoorbeeld zorgen maken over het gebrek aan controle op het aantal uren. Na een paar weken zagen ze tot hun verbazing dat het werk meestal gewoon door leek te gaan. Ook zonder toezicht van de baas.”

Vitale beroepen in de file

Meeuwissen benadrukt dat kantoormedewerkers ook straks grotendeels thuis kunnen blijven werken. “Veel organisaties wisten natuurlijk al lang dat thuiswerken heilzaam is. Al die kantoortuinen maken moe en je kunt er nauwelijks geconcentreerd werken. Nog los van dat tijdslurpende reizen in auto of trein. Files? Er zouden alleen nog maar vitale beroepen in de file mogen staan of in de trein mogen zitten.” Met als achterliggende gedachte dat die files, of overvolle treinen er dan niet zouden zijn.

Ongestoord werkt productiever

Alle kantoormedewerkers kunnen wat haar betreft makkelijk maximaal twee dagen per week naar kantoor. “Iedereen weet intussen hoeveel meters je maakt als je niet iedere tien minuten een collega aan je flexbureau hebt staan. Voor de thuiswerkers met kleine kinderen was het natuurlijk lastig. Maar nu de scholen weer open zijn, hebben zij er ook weer profijt van.’’

Verborgen gedoe

Managers moeten wel leren hoe ze thuiswerkers aansturen en faciliteren. En hoe ze het goede voorbeeld moeten geven in dat thuiswerken. Meeuwissen: “Als leidinggevende heb je nu – meer dan ooit – een cruciale rol. Het hangt van jou af of je team komend najaar nog lekker loopt of dat de helft dan een burn-out heeft. Er is veel verborgen verzuim, veel verborgen improductiviteit en zeker ook veel verborgen onderling gedoe. Je moet dat als leidinggevende boven tafel zien te krijgen. Ook op afstand. Anders heb je later dit jaar weinig frisse mensen meer in je team en blijft belangrijk werk liggen.”

Inspirerend leidinggeven aan thuiswerkers

Meeuwissen schreef haar inzichten en ervaringen op in het boek ‘Inspirerend leidinggeven op afstand’. Direct na de lockdown begon ze te schrijven. Thuis uiteraard. En nu is het er. Wat zijn haar quickwins? “Allereerst: stop met dat achterhaalde videobellen. Het is supervermoeiend en geeft een schijngevoel van verbinding. Alsof elkaar de hele tijd zien automatisch zorgt voor een prettige en productieve samenwerking. En het kost zo onnodig veel tijd. Pak gewoon weer je telefoon. Er zijn trouwens legio mogelijkheden voor telefonisch vergaderen. Laat videovergaderingen een uitzondering worden.”

Minder, en ouderwetser bellen

“En stop met ’s ochtends vergaderen. Laat de ochtend zijn voor concentreren en de middag voor communiceren. Dat is goed voor de productiviteit en enorm stressverlagend. En stop allemaal met elkaar te pas en te onpas bellen. ‘Heb je een minuutje voor me?’ Dat gelooft toch niemand?’

Vier typen teamleden

In haar boek onderscheidt Meeuwissen vier types teamleden: De high performer vertrekt naar een interessantere baan als die geen uitdaging krijgt. De prater was op kantoor nog belangrijk voor de sfeer maar wordt thuis improductiever dan ooit als die niet strak aan deadlines wordt gehouden. De solist moet worden aangespoord om anderen te helpen, anders draagt dit type niks meer bij aan het team. De hardloper raakt overbelast omdat die niet goed voor zichzelf zorgt. Zonder passende aansturing zijn ze elk op hun eigen manier van weinig waarde voor het team en de organisatie.

9 Principes van leidinggeven op afstand

Afstand hoeft geen bezwaar te zijn om goed leiding te geven. Meeuwissen schetst negen principes waarmee leidinggevenden aan de slag moeten. De rode draad in haar boek is het belang van het voorbeeldgedrag van leidinggevenden. “Het is dweilen met de kraan open als je je als leidinggevende niet eerst zelf aan de principes houdt. Laat zien hoe het moet en hoe goed dat werkt. Dan volgen de teamleden bijna als vanzelf. Met als gevolg dat iedereen individueel beter uit de verf komt, lekkerder samenwerkt en het werkt op tijd afkomt. Huppekee.”

Lees het hele artikel op PW.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid