Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Meer geld voor gratis ontwikkeladvies (vol)
Langer werken

Meer geld voor gratis ontwikkeladvies (vol)

Sinds 1 december is er weer geld beschikbaar voor gratis ontwikkeladvies. Het ruimere budget zou voldoende moeten zijn voor 50.000 aanvragen. Ook gratis korte opleidingen of cursussen volgen is mogelijk. Toch meldt De Volkskrant dat het loket inmiddels weer is gesloten. Reden: de 50.000 aanvragen zouden zijn vergeven.

Werkenden en werkzoekers kunnen een gratis ontwikkeladvies aanvragen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Dit hoort bij het crisisprogramma NL Leert Door. Ook werkgevers kunnen het programma gebruiken. Als ze de tweede of derde NOW-subsidieregeling gebruiken verplichten ze zich om hun werknemers minstens te wijzen op de mogelijkheden voor om-, her- en bijscholing. Werknemers kunnen daarvoor bestaande regelingen gebruiken. Zoals de fiscale studieaftrek of het opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) voor hun branche of bedrijfstak. Het kabinet heeft ook € 50 miljoen extra uitgetrokken voor het crisisprogramma NL Leert Door.

Persoonlijk ontwikkeladvies voor duurzame inzet

Onderdeel van dat crisisprogramma is een gratis persoonlijk ontwikkeladvies. Hierin krijgen mensen zicht op hun kansen op ander of beter werk tijdens deze crisis. Ook kunnen loopbaanadviseurs mensen ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Aan het einde van het traject krijgt de deelnemer een ontwikkelplan, waarin acties staan die iemand kan ondernemen om beter voorbereid te zijn op de toekomst. De regeling staat open voor alle werkenden, ook voor zelfstandigen en flexwerkers. Per afgerond ontwikkeladvies kan de loopbaanadviseur 700 euro claimen bij het Rijk.

Procedure ontwikkeladvies

Wie (ander) werk zoekt, kan zich aanmelden bij een erkend loopbaanadviseur. Informeer of de adviseur meedoet aan het programma NL Leert door. De eisen die het Rijk stelt aan deze adviseur staan hier. Verwijzingen naar organisaties die kunnen helpen bij een persoonlijk loopbaanadvies zijn te vinden onder aan deze webpagina. Leden (of sympathisanten) van het CNV kunnen ook terecht bij James. De loopbaanadviseur vraagt vervolgens subsidie aan en handelt de administratie af. Subsidie aanvragen voor al gegeven loopbaanadviezen of al geregistreerde aanvragen kan sinds 1 oktober. Loopbaanadviseurs kunnen zich registreren op het portaal van ontwikkeladvies.

Ook korte cursussen en opleidingen

Sinds 1 december kunnen werkenden en werkzoekers ook cursussen en korte opleidingen volgen op kosten van het crisisprogramma NL Leert Door. Per 1 december had het programma 14 opleiders hiervoor erkend. Ze zijn te vinden met deze zoekmachine. Het gaat om kortdurende cursussen om een specifieke vaardigheid te leren, vakgerichte bijscholing of de eerste module van een langer omscholingstraject. Zo kunnen mensen makkelijker aan ander werk komen binnen de organisatie waar ze al werken, of beter inzetbaar te worden bij andere bedrijven. Maar het kan ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere kansen op werk.

Meer informatie

De 2e aanvraagtermijn voor het ontwikkeladvies en de korte opleidingen zou al op 1 december na enkele uren zijn overtekend. Voor 2021 is opnieuw 30 miljoen euro beschikbaar voor gratis scholing. Het ministerie van SZW heeft nog geen geen derde ronde gepland voor gratis loopbaanadviezen. Alle details van de subsidieregeling zijn te vinden in deze publicatie in de Staatscourant. Een overzicht van het crisisprogramma NL leert door biedt deze start- of landingspagina bij de Rijksoverheid. Kijk voor een overzicht van alle leer-, ontwikkel- en subsidiemogelijkheden die er al zijn op deze pagina.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Politieke besluitvorming
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid