Stelling
"Vertrouwen is goed, controle is slechter."
19
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Meer geld voor gratis ontwikkeladvies
Langer werken

Meer geld voor gratis ontwikkeladvies

Vanaf 1 december komt waarschijnlijk meer geld beschikbaar voor gratis ontwikkeladvies. Minister Koolmees van Sociale Zaken denkt dat het programmabureau vanaf die datum weer nieuwe aanmeldingen kan verwerken. Het ruimere budget zou voldoende moeten zijn voor 50.000 aanvragen. Zo bleek tijdens het debat over het derde noodpakket in de Tweede Kamer.

Werkenden en werkzoekers konden in augustus een gratis ontwikkeladvies aanvragen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Dit hoort bij het crisisprogramma NL Leert Door. De regeling is per 2 september gesloten voor nieuwe aanmeldingen. Werkgevers die NOW gebruiken of willen aanvragen verplichten zich om hun werknemers te stimuleren aan bij- en omscholing te doen. Werknemers kunnen daarvoor bestaande regelingen gebruiken. Zoals de fiscale studieaftrek of het opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) voor hun branche of bedrijfstak. Het kabinet heeft ook € 50 miljoen extra uitgetrokken voor het crisisprogramma NL Leert Door.

Persoonlijk ontwikkeladvies overtekend

Onderdeel van dat crisisprogramma is een gratis persoonlijk ontwikkeladvies. Hierin krijgen mensen zicht op hun kansen op ander of beter werk tijdens deze crisis. Ook kunnen loopbaanadviseurs mensen ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Aan het einde van het traject krijgt de deelnemer een ontwikkelplan, waarin acties staan die iemand kan ondernemen om beter voorbereid te zijn op de toekomst. De regeling staat open voor alle werkenden, ook voor zelfstandigen en flexwerkers. Per afgerond ontwikkeladvies kan de loopbaanadviseur 700 euro claimen bij het Rijk. Vanaf 2 september kan je geen aanvragen meer indienen.

Procedure ontwikkeladvies

Als deelnemen wel weer kan, is de procedure als volgt. Wie (ander) werk zoekt, kan zich aanmelden bij een erkend loopbaanadviseur. Informeer of de adviseur meedoet aan het programma NL Leert door. De eisen die het Rijk stelt aan deze adviseur staan hier. Verwijzingen naar organisaties die kunnen helpen bij een persoonlijk loopbaanadvies zijn te vinden onder aan deze webpagina. Leden (of sympathisanten) van het CNV kunnen ook terecht bij James. De loopbaanadviseur vraagt vervolgens subsidie aan en handelt de administratie af. Subsidie aanvragen voor al gegeven loopbaanadviezen of al geregistreerde aanvragen kan vanaf 1 oktober aanstaande.

Binnen 1 maand overtekend

Loopbaanadviseurs kunnen zich registreren op het portaal van ontwikkeladvies. De subsidieregeling had op 2 september 2020 het maximum aantal aanvragen (22.000) al bereikt. Meer ontwikkeladviezen kan de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering niet aan, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De belangstelling voor de regeling heeft alle verwachtingen van minister Koolmees overtroffen. De FNV, ook betrokken bij de loopbaantrajecten, kan volgens bestuurder Judy Hoffer veel meer aanvragen aan. “We hebben de infrastructuur en de bezetting nu op orde. Als er geld bij komt, kunnen we veel meer mensen helpen.”

‘Vooral logistieke problemen’

Er is ook geld gereserveerd voor loopbaanadviezen in 2021, benadrukt Koolmees. En hij wil dat geld best naar voren halen, zoals de linkse oppositie heel graag wil. Maar Koolmees voorziet logistieke opstakels: de verantwoordelijke uitvoeringsorganisatie, een onderdeel van het ministerie, kan niet nog meer adviezen verwerken. De bewindsman stuit naar zijn zeggen dan ook niet op geldproblemen, maar vooral op capaciteitsproblemen. Vanaf 1 december kan de organisatie weer nieuwe aanvragen verwerken, heeft Koolmees beloofd in het Kamerdebat over het derde steunpakket.

Ook korte cursussen

Vanaf dit najaar kunnen werkenden en werkzoekers ook scholingstrajecten volgen op kosten van het crisisprogramma NL Leert Door. Het kan gaan om kortdurende cursussen om een specifieke vaardigheid te leren, vakgerichte bijscholing of de eerste module van een langer omscholingstraject. Zo kunnen mensen vaardigheden leren om ander werk te kunnen verrichten binnen de organisatie waar ze al werken, of om beter inzetbaar te worden bij andere bedrijven. Maar het kan ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere kansen op werk. Opleiders kunnen de kosten van deze (online) scholingsactiviteiten verhalen op de subsidieregeling NL leert door. Aan de uitwerking van deze regeling wordt nog gewerkt.

Meer informatie

Alle details van de subsidieregeling zijn te vinden in deze publicatie in de Staatscourant. Een overzicht van het crisisprogramma NL leert door biedt deze start- of landingspagina bij de Rijksoverheid. Kijk voor een overzicht van alle leer-, ontwikkel- en subsidiemogelijkheden die er al zijn op deze pagina. (Wordt ongetwijfeld vervolgd…)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Politieke besluitvorming

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid