Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Meer over de gek-makers op het werk ..
Achtergrond

Meer over de gek-makers op het werk ..

Wanhopige man

Agressie en geweld, pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en werkdruk. Al deze nare dingen op het werk gaan samen onder de noemer “psychosociale arbeidsbelasting” of PSA. Maar wat is het nu precies, en wat kun je eraan doen? (>>zie ook PW De Gids Vakbase>>)

PSA wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van werkgerelateerd ziekteverzuim in de zorg. En ook in andere bedrijfstakken is het in opkomst. Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. De klachten ontstaan meestal door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer.

Uit onderzoek blijkt dat 12 procent van de werknemers last heeft van burn-out. Ruim 40 procent vindt zijn werk mentaal belastend. Een kwart geeft aan altijd onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Ook heeft 40 procent van de werknemers in ons land behoefte aan extra maatregelen om werkstress te voorkomen. Minister Asscher van Sociale Zaken wil dat werkgevers en werknemers zich bewust worden van de  risico”s van te veel werkstress. Hij heeft de campagne “Check je Werkstress” gelanceerd om hen daarop te wijzen.

De beklaagdenbank ..
Ria Dalmeijer geeft trainingen in het herkennen en voorkomen van psychosociale stress voor management en HR. Ze zet de belangrijkste veroorzakers van PSA op een rij.

Werkdruk
Bij stress veroorzaakt door werkdruk kunnen medewerkers hun taken vaak niet binnen de gestelde tijd voldoen en staat dus voortdurend onder tijdsdruk. Of iemand daadwerkelijk stress ervaart, hangt natuurlijk af van zijn of haar belastbaarheid, maar heeft ook te maken met de levensfase waarin iemand zich bevindt, zegt Ria Dalmeijer.

Voor werkgevers is het daarom heel belangrijk dat ze preventief kijken wat de persoon op dit moment in zijn of haar leven nodig heeft, meent Dalmeijer. Vaak is dit soort stress voor een groot deel al op te lossen als medewerkers regelmogelijkheden krijgen. Dalmeijer: “Zo kunnen mensen met jonge kinderen hebben veel aan flexibele werktijden. En boven de vijftig vragen ouderen zich vaak af: kan ik nog wel mee? Die kunnen zich gewaardeerd voelen bij het coachen van jongere medewerkers. Uiteindelijk gaat het om een gevoel van erkenning dat mensen willen krijgen.”

Agressie en geweld
In publieke beroepen als politieagent of ambulancebroeder is stress door agressie en geweld bekend en zijn organisaties daar redelijk alert op. Maar vooral de verborgen agressie in organisaties is niet te onderschatten, zegt Dalmeijer. “Zo kan een emotionele uitbarsting van een klant bijvoorbeeld een enorme indruk maken op een medewerker.

Een belangrijk voorteken van agressie en geweld in organisaties is verandering. Denk aan reorganisaties en fusies, maar ook aan een nieuwe manager of collega. Dalmeijer: “Dan voelen mensen zich onveilig en treedt het menselijke verdedigingsmechanisme in werking. Mensen kijken altijd: ben ik sterker dan de ander? En als je naar beneden trapt, dan sta je zelf gelijk wat hoger.”

Pesten
Net zoals agressie is pesten is een zeer verborgen stressfactor. Hier is het vooral aan de leidinggevende om signalen op te pikken. Vroeger sprak je de pester en de gepeste aan, zegt Dalmeijer, maar tegenwoordig wordt pesten meer collectief besproken met de afdeling. Het is namelijk de organisatiecultuur die pesten toe laat. Pesten is dus ook alleen met de hele afdeling op te lossen. Elke groep heeft namelijk zijn eigen manier waarop het iemand buitensluit. Organiseer een themaoverleg of een training – of laat medewerkers die zelf organiseren – en bespreek wat voor cultuur je in huis hebt. Wat voor normen hebben wij in de organisatie? Geven we elkaar feedback? Wie willen wij zijn? Pas dan kun je een protocol gaan opstellen.

Seksuele intimidatie
Dit is de meest verborgen stressfactor, die ook nog eens kent vele verschijningsvormen kent. Het gaat hier om dubbelzinnige opmerkingen en gluren tot aanranding en verkrachting. Het feit dat iedereen van opmerkingen en aanrakingen een andere interpretatie heeft, maakt het nog lastiger, meent Dalmeijer. Dat ziet ze in haar eigen trainingen. “De ene cursist heeft er geen moeite mee als ik mijn hand op zijn schouder leg, maar voor de ander voelt het intimiderend.”

Seksuele intimidatie komt vaak voor in hiërarchische organisaties zoals ziekenhuizen, (denk aan de arts-assistent orde) en in bedrijven met een mannencultuur. Maar ook in dienstverlenende beroepen is de grens van wat wel en niet kan snel overschreden: een klant denkt even een hand op de schouder te leggen of een “leuke” opmerking te maken over het sexy bloesje van de hostess.

Probleem is dat de vrouwen, die het meest getroffen worden, dit vaak niet bespreekbaar maken, meent Dalmeijer. “Ze zijn bang voor de gevolgen, om uitgesloten te worden van een project of een baan. Maar ze hebben ook de gedachte dat ze hier zelf aanstoot toe hebben gegeven. Denk aan vaders die vroeger tegen hun dochter zeiden: “met dat korte truitje maak je het er zelf naar”.

Discriminatie
Discriminatie komt ongelofelijk veel voor, meent Dalmeijer. Of het nou gaat om cultuur, afkomst, geslacht of geaardheid. “Ik begeleid ook vertrouwenspersonen en momenteel gaan bijna alle klachten die bij hen binnenkomen over discriminatie. En dan spreek je over de organisaties die het discriminatiebeleid goed hebben ingericht, een klachtenregeling en vertrouwenspersoon hebben. MKB-bedrijven hebben die doorgaans niet.”

Ook bij discriminatie zijn veranderingen in de organisatie vaak de voedingsbodem. “Dan komen er bij alles wat maar een beetje vreemd is, onveiligheidsgevoelens naar boven bij mensen. Dan vervallen mensen weer in de pikorde.” Vaak gebeurt discriminatie of stereotypering ook niet bewust.

Wat doen we eraan?
Een bedrijfscultuur waarin medewerkers tijdig aankaarten dat ze een te hoge werkdruk of werkstress ervaren is erg belangrijk bij de aanpak van werkgerelateerde psychische klachten. Ook moeten leidinggevenden de kennis en middelen hebben om hier iets aan te doen. Minster Asscher wil daarom 4 jaar samen met werkgevers en werknemers extra aandacht besteden aan PSA en zo een maatschappelijke dialoog op gang brengen. Ook de Inspectie SZW gaat er bij controles extra op letten.

Maar u kunt ook zelf al wat doen tegen werkstress en PSA. Train uzelf, de managers en het hele team hoe u de signalen op tijd herkent, en gepaste actie onderneemt voordat bij u het ziekteverzuim de pan uit rijst. Volg de training ‘Werkdruk de baas‘. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Onderzoek
Vakmedianet doet daarom onderzoek naar agressie op de werkvloer. Hoe vaak komt het voor? Wie zijn de daders? Voeren organisaties beleid? En wat zijn de gevolgen voor de werknemer? Wij stellen het bijzonder op prijs als u mee wilt doen aan dit onderzoek. Alle antwoorden worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Klik hier om naar de vragenlijst te gaan.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Gezonder werken, Tools, Uncategorized
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid