Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Meer overwerken door coronacrisis. Is dat duurzaam?
Arbeidsomstandigheden

Meer overwerken door coronacrisis. Is dat duurzaam?

Zo ziet stress eruit

Gemiddeld een uur per week. Dat werken we extra door corona, blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP. Onderzoek van TNO laat zien dat mensen die vòòr de crisis al overwerkten, dat nu nog meer doen. Hoe gezond is dat?

Het uurtje extra werken is te zien in Europa, de VS, Azië en Latijns-Amerika. In Noord-Amerika gaat het gemiddeld om 3 uur extra per week. Overwerk ging daar van gemiddeld 4 uur naar 7 uur per week. Volgens Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland, verlaagt het vele thuiswerken de drempel voor overwerken. “Het is natuurlijk eenvoudiger om thuis iets vaker de laptop te openen of de tijd die je anders kwijt bent aan het reizen naar kantoor nog even door te werken. Ongemerkt kan dit al snel oplopen.” Verder speelt mee dat medewerkers in deze lastige tijden misschien net een stapje extra zetten, denkt Brand.

6 tot 10 uur per week

ADP benadrukt dat er al vòòr de crisis veel werd overgewerkt. Twintig procent van de Nederlandse werknemers werkten in 2018 gemiddeld al 6 tot 10 uur per week extra. Eind vorig jaar maakte bijna een kwart al zoveel overuren. Het percentage Nederlandse medewerkers dat gemiddeld 10 uur overwerkt is al enkele jaren 10 procent. De echte die hard werkt gemiddeld 26 uur onbetaald over. Dat geldt voor 5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking.

Overwerken smaakt naar meer?

Onderzoek van TNO laat zien dat mensen die vòòr de crisis al meer uren maakten dan op hun contract stond tijdens de crisis nog meer overuren maken. Voorafgaand aan de coronacrisis werkten deze werknemers gemiddeld vier uur per week over, tijdens de crisis steeg het aantal overwerkuren naar 11 per week. Te veel overwerk kan leiden tot klachten als stress, een lagere arbeidsproductiviteit en zelfs fysieke problemen. Toch voelt 80 procent van deze noeste werkers zich gezond tot zeer gezond. Ook de werk-privébalans lijkt sinds de crisis niet verslechterd: 9 van elke 10 werknemers vindt dat evenwicht niet slechter geworden. Dat is vergelijkbaar met 2019.

Arbeidstijdenwet

De arbeidstijdenwet bevat geen bepalingen voor overwerk. Regels voor overwerk worden geheel aan CAO-onderhandelingen overgelaten. In cao’s kunnen dus regels zijn opgenomen over de vergoeding boven een aantal uren extra werk per week of maand. Werken op bijzondere tijdstippen, zoals zondags en ‘s nachts, en in bijzondere diensten is alleen toegestaan als dat is afgesproken in een CAO, met de or of personeelsvertegenwoordiging of met een individuele werknemer. Daarnaast moet de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden dat noodzakelijk maken.

Geen hogere WW-premie

Overigens hoeven werkgevers die dit jaar werknemers veel overuren laten maken geen hogere WW-premie te betalen. Vanwege de coronacrisis geldt de ‘30 procent herzieningssituatie‘ uit de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) alleen dit jaar niet. Die bepaling houdt in dat werkgevers met terugwerkende kracht de hoge WW-premie moeten betalen voor werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30 procent overuren maken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid