Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Meer presteren door te slapen?
Achtergrond

Meer presteren door te slapen?

Dit stukje slaapverwekkend? Allesbehalve! We slapen met z’n allen steeds korter en slechter en dat heeft dramatische effecten op onze productiviteit. Niet handig als je bedenkt dat het (werk)leven juist steeds veeleisender wordt. We moeten meer presteren met minder mensen. Zeg nou zelf, wie kent ze niet? De collega’s die vaak ‘nog effe’ doorwerken, lunches overslaan om tijd te winnen en in het weekend de laptop ‘heel eventjes’ openklappen om ‘een beetje’ te werken.

We omschrijven slaap als een dagelijks terugkerende toestand waarin je mentaal en lichamelijk tot rust komt. Zo’n 50 jaar geleden sliep circa 85% van de bevolking 7 tot 8 uren per nacht. Nu is dat ongeveer 48%. Een behoorlijk aantal mensen, zeker 34% van de bevolking, kampt daarnaast tegenwoordig met een slaapstoornis. Slaapgebrek kan ons leven behoorlijk beïnvloeden. Dat blijkt wel uit de cijfers die drastische gevolgen aantonen door (chronisch) te weinig slaap:

  • Kwaliteit van leven daalt (een korter lontje, minder concentratievermogen, uitgeput)
  • Grotere kans op ongelukken
  • Grootste voorspeller voor verzuim
  • Weinig voldoening en efficiëntie van werk
  • Meer beslag op zorgvoorzieningen
  • Grotere kans op ziektes zoals gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, angst en neurologische ziekten (Bron: D/Legèr et al)

Fabels de wereld uit
Het is een fabeltje dat één uur minder slaap ons effectiever maakt. Misschien voor 1 of 2 dagen, maar daarna gaat het fout. Het merendeel van de mensen heeft 7 tot 8 uur slaap per etmaal nodig om volledig te herstellen van alle inspanningen van de dag. Pas dan voelen zij zich uitgerust en zijn ze in staat goed te presteren. Een goede nachtrust levert meer focus, alertheid en creativiteit op. Zo slapen slimme sporters, musici, artiesten en andere goed presterende mensen zelfs vaak nog wat langer dan 8 uur. Meer presteren door minder slaap gaat ‘m dus niet worden.

Tips
Niet gewend om voldoende te slapen? Dan wil ik je uitdagen om het volgende eens te proberen. Ga op tijd naar bed. Zorg dat je het laatste uur vóórdat je naar bed gaat, geen drukke programma’s meer kijkt op TV en stop je smartphone, tablet of laptop ver weg. Nee, niet nog even snel een app-je beantwoorden of een mailtje lezen. Het verstoort je slaapritme. Ga gewoon eens een frisse neus halen of ontspannen een tijdschrift lezen. Lig je ‘s nachts naar het plafond te staren omdat je niet kunt stoppen met nadenken, over bijvoorbeeld je werk? Schrijf de zorgen die in je hoofd rondspoken op. Je parkeert hiermee als het ware je negatieve gedachten. Ook het opschrijven van dingen die je de volgende dag van plan bent te gaan doen, kan erg rustgevend werken.

Is aandacht voor een betere nachtrust iets voor jou of je medewerkers? Ik zou zeggen, slaap er eens een nachtje over.

Deze tekst is eerder verschenen als blog. Irma Leijten is werkzaam voor Ergo Optima

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis AchmeaPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Gezond ondernemen
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid