Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Meningen blijven verdeeld over thuiswerken
Anders werken

Meningen blijven verdeeld over thuiswerken

Thuiswerken? We blijven er verschillend over denken. Willen we ‘het’? Mag het, moet het, kan het, willen we het vaker, na de coronacrisis? Ook over de vraag of het bevalt en of we meer klachten hebben na bijna een jaar gedwongen thuiswerken zijn we verdeeld. We vergeleken 2 recente onderzoeken over thuiswerken.

Bijna de helft van de werknemers werkt thuis: het percentage schommelde vorig jaar tussen 45 en 48 procent in de Monitor arbeid van TNO. Ongeveer 43 procent van alle werknemers heeft werk dat op locatie moet gebeuren. Rond 20 procent van de werkenden geeft aan momenteel thuis te moeten werken van de werkgever. Ongeveer 30 procent van alle werkenden kan thuis en op de zaak werken. Blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Vaker volledig thuiswerken?

Het aandeel mensen dat al het werk thuis doet, nam in het TNO-onderzoek toe van 29 naar 35 procent eind vorig jaar. Van de werknemers die niet volledig thuiswerkt geeft 1 op elke 7 aan dat zij meer werk thuis zouden kunnen doen. Waarom ze dat niet doen? De helft zegt dat de werkgever dat niet wil. En de andere helft zegt zelf niet vaker te willen thuiswerken.

Vooral tijdens de 1e lockdown

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) peilt de stand van zaken rond thuiswerken meerdere malen per jaar. Die cijfers laten zien dat het percentage thuiswerkers het hoogst was in april vorig jaar, tijdens de eerste lockdown. Toen werkte 51 procent minstens een uur per werkdag thuis. Dat percentage liep in oktober terug naar 42 procent.

Ook het aandeel volledige thuiswerkers was bij KiM tijdens de eerste lockdown in april 2020 met 38 procent het hoogst. Dat percentage daalde naar 17 procent in het najaar, en in januari 2021 deed 29 procent van de werkenden meer dan driekwart van het werk vanuit het eigen huis.

Wie zijn de thuiswerkers?

Het aandeel thuiswerkers was in januari 2021 het hoogste onder personen met een onderwijsfunctie (83%). Dat was ook al zo in maart en april van vorig jaar toen, net als in januari van dit jaar, de scholen dicht waren. Van de mensen een kantoorfunctie werkte in januari 76 procent minstens een uur per week thuis; iets meer dan in maart/april. Onder deze groep werken iets minder mensen (bijna) volledig thuis dan aan het begin van de crisis (toen: 61 procent, nu: 55%). Zo blijkt uit de KiM-cijfers.

Bevalt het?

Driekwart van de thuiswerkers bevalt het werken aan huis wel. Bijna een kwart wil ook na de crisis grotendeels thuis blijven werken. Daarnaast wil 43 procent thuiswerken combineren met werken op locatie, volgens TNO. Minstens een uur per week blijven thuiswerken, dat verwacht 45 procent in het KiM-onderzoek. Maar wel vaker dan vòòr de coronacrisis, denkt 48 procent.

Morele steun van de zaak gemist

Maar er zijn ook klachten. Volgens het KiM hadden thuiswerkers in januari 2021 meer fysieke en psychische klachten dan in eerdere metingen. Zo had 14 procent psychische problemen en 24 procent klaagde over fysieke klachten door thuiswerken. Thuiswerken gaat de KiM-respondenten nu wat minder makkelijk af dan vorig jaar. Zij ervaren ook minder ondersteuning door de werkgever. Het aandeel thuiswerkers dat collega’s mist was in januari hoger dan in de vorige meting (toen: 50 procent, nu: 60%). Vooral de emotionele band met de zaak wordt node gemist. Blijkt uit onderzoek van thuiswerkspecialist Moneypenny.

Teveel zitten

Bij TNO is geen toename in de fysieke en mentale klachten van thuiswerkers te zien. Wel zitten bijna alle thuiswerkers te veel, en te lang achter een beeldscherm. Ze zitten minstens 6 uur per dag achter een beeldscherm, en brengen zittend gemiddeld bijna 8 uur per dag door. Ook in de vrije tijd zitten thuiswerkers nog eens 5 uur, dat is 1 uur en drie kwartier meer dan eind 2019. En ook drie kwartier meer dan in de zomer van 2020.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid