Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Menopauze: verborgen bedreiging inzetbaarheid?
Achtergrond

Menopauze: verborgen bedreiging inzetbaarheid?

vitale oudere

Grofweg 1,5 miljoen vrouwen naderen de menopauze, of ze zitten er al in. Veertig procent van het ziekteverzuim van vrouwen tussen 45 en 55 jaar is gerelateerd aan de overgang. Dat leidt tot veel verloren arbeidsproductiviteit. Want de generatie die nu in de overgang komt, is de eerste die hoog is opgeleid én goed is vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Veel ervaring en kennis dreigt zo voor het bedrijfsleven verloren te gaan.

De overgang als levensveranderende fase is universeel. Alle vrouwen hebben er in enige mate last van. Toch weten veel vrouwen er zelf nog te weinig van. Zo denken zij bijvoorbeeld dat de overgang zo rond hun vijftigste begint, en dat opvliegers en het uitblijven van de menstruatie de eerste tekenen zijn. Maar dat ligt anders.

Vaak niet herkend

De overgang begint jaren eerder, vaak al rond het vijfenveertigste levensjaar, en duurt gemiddeld zeven jaar. Symptomen in de eerste fase van de overgang (de premenopauze) zijn bijvoorbeeld concentratieverlies, vergeetachtigheid, emotionele instabiliteit, slapeloosheid en spier- en gewrichtspijnen. Juist omdat deze klachten vaak niet als overgangsklachten worden herkend, is de impact hiervan enorm. Ook op de werkvloer.

‘Verborgen kosten’

Klachten veroorzaakt door de menopauze kan namelijk leiden tot een hoger ziekteverzuim. Zo bleek uit een scriptieonderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen in 2012. Vooral hoger opgeleide vrouwen in deze levensfase neigen door hun klachten (eerder) het arbeidsproces uit te stappen.

Eerder stoppen met werken?

Bijna de helft van de vrouwen vindt het moeilijk om tijdens deze fase voluit te blijven werken. Dat laat Brits onderzoek zien onder ruim 900 vrouwelijke managers en administratieve krachten. Twee derde van hen vindt dat de overgangsklachten de kwaliteit van hun werk negatief beïnvloeden. Een grote groep heeft zoveel moeite met het managen ervan dat ze overwegen minder uren te gaan werken. Of erger – net zoals blijkt uit het Nederlandse onderzoek – helemaal te stoppen.

Prijskaartje

De onbekendheid met de overgang wordt duur betaald. Zowel door werkgevers als door werknemers. De onbekendheid heeft veel te maken met het taboe rondom de menopauze. Er is geen 45-jarige vrouw die de vlag uithangt als ze vermoedt dat ze in de overgang is. Uit verschillende onderzoeken komt duidelijk naar voren dat veel vrouwen de overgang ‘in stilte’ verwerken. Vrouwen in hogere posities willen zich er niet over uiten. Ze vrezen dat ze dan hun aanzien en positie in de organisatie kwijt zijn als ze dat wel doen.

Eigenwaarde

Vooral vrouwen met een verminderd gevoel van eigenwaarde hebben meer moeite – ook psychisch – met de symptomen. Er zijn er die het liever aan laten komen op een arbeidsconflict als gevolg van gedrag of slechte resultaten in het werk dan dat ze zullen toegeven dat ze ‘in de overgang’ zijn. Als ze hun symptomen al als zodanig herkennen.

Gebrek aan informatie

Niet alleen de vrouwelijke werknemers zelf, ook hun leidinggevenden, HR en zelfs bedrijfsartsen weten er weinig tot niets van. Dat is niet vreemd. Niet eerder in de geschiedenis waren zo veel vrouwen in deze leeftijdscategorie vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Genoeg redenen om dit fenomeen in goede banen te lijden. Zo kan de arbeidsproductiviteit van deze vrouwen zo veel mogelijk behouden blijven.

Overgangsklachten zijn veel beter te dragen als er goede informatie beschikbaar is voor de dames op de werkvloer. Dat laat Brits onderzoek van de Britse Occupational Health Research Foundation zien. En daar ligt een schone taak voor HRM-ers en leidinggevenden. Enkele tips:

  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de overgang en bijbehorende gezondheidsklachten. Dit zorgt ervoor dat je de klachten herkent en tijdig kunt ingrijpen.
  • Zorg voor veiligheid in de organisatie. Moedig vrouwen aan hun klachten te bespreken met collega’s en leidinggevenden. Door er over te praten ontstaat lucht bij de vrouwen. Daardoor kunnen ze zelf stappen zetten ter verbetering van hun situatie, meer begrip van collega’s en leidinggevenden. Zo kan het taboe uit de wereld worden geholpen.
  • Geef medewerksters toegang tot informatie, advies en begeleiding. Dit zorgt voor herkenning en begrip bij de medewerksters zelf, wat al enorm helpt. Advies en begeleiding in deze fase kan helpen volop actief te blijven in het werkproces.
  • Verminder stress op de werkvloer. Een teveel aan stress is voor iedereen slecht. Maar met name op vrouwen in de overgang eist het zijn tol. Stress verergert alle overgangssymptomen. (Er zijn meer dan dertig overgangssymptomen bekend.) Alle reden om alert te zijn op stress. Lees meer in het artikel Zo herkent HR werkstress bij werknemers.
  • Promoot een vitale leefstijl door gezonde opties te bieden op het gebied van eten, drinken en beweging. Onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl actief bijdraagt tot het verminderen van klachten. Gezonde voeding, voldoende drinken en elke dag bewegen dragen zo bij tot het voorkomen van uitval. Simpele dingen kunnen al een wereld van verschil maken. Van het aanbieden van gezonde voeding en tussendoortjes, tot een trappenloopcompetitie.
  • Bied flexibele werktijden en betaald verlof. Tijdens de overgang kan de nachtrust ernstig verstoord raken door bijvoorbeeld nachtelijke zweten en opvliegers. Nacht in nacht uit slecht slapen leidt tot uitputting, concentratieproblemen en emotionele instabiliteit. Het kan al erg helpen als vrouwen na weer een zo’n slechte nacht een uurtje later kunnen starten. Ook helpt het als vrouwen kunnen kiezen voor extra verlof. Lees meer over verlofregelingen in het artikel Modernisering verlofregelingen: de wijzigingen op een rij.
  • Zorg voor een prettig klimaat en voor ventilatie op de werkplek. Opvliegers, een van de meest op de voorgrond staande symptomen van de overgang, kunnen ingrijpend zijn. Veel vrouwen kunnen zich tijdens een opvlieger niet meer goed focussen. Een aantal van krijgt zelfs een black out. Een goed klimaatbeheersingssysteem en bijvoorbeeld een ventilator op de werkplek maken dan een wereld van verschil. Niet alleen het aantal opvliegers vermindert, alsook de kracht ervan.

Lees het hele artikel op PW De Gids.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

0 reacties op Menopauze: verborgen bedreiging inzetbaarheid?

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid