Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
46
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken ‘Mentaal kapitaal is cruciaal voor duurzame inzetbaarheid’
Anders werken

‘Mentaal kapitaal is cruciaal voor duurzame inzetbaarheid’

Bevlogen medewerkers die hard werken, die zich niet laten afleiden door bijzaken en die duurzaam inzetbaar blijven. Die willen we allemáál wel in onze organisatie. Het goede nieuws is: we hebben ze ook al in huis. We moeten alleen leren om het mentale kapitaal in onze organisatie aan te spreken.

Ons brein is het – voorlopige – hoogtepunt van de evolutie: het is vele malen krachtiger dan een supercomputer. We moeten het alleen nog beter leren gebruiken, zegt Elke Geraerts, managing partner van Better Minds at Work. “We hebben allemaal een gigantisch mentaal kapitaal, dat we helaas niet voldoende benutten. Omdat we geen inzicht hebben hoe we ons brein naar onze hand kunnen zetten.”

Brein beïnvloeden

Geraerts onderscheidt vier gebieden waarop wij als mensen ons brein kunnen beïnvloeden. De eerste is: zelfcontrole. “Er komen steeds meer impulsen op ons af, en de verleiding is groot om daar steeds op te reageren – om de korte termijn boven de lange termijn te stellen. Dat is een natuurlijke neiging, maar die valt af te leren.” De tweede manier om ons brein te beïnvloeden is: bewust worden van wat er zich in onze hersens afspeelt. “Mensen hebben vaak frustrerende gedachten, die heel veel energie kosten maar niets opleveren. Een file lost echt niet sneller op als jij je er druk over maakt.”

Focus

De derde en vierde manier om ons brein te beïnvloeden is: leer focus aan te brengen – laat je niet afleiden door bijzaken die op je pad komen – en vooral: vind je intrinsieke motivatie terug. “Elke baan heeft een extrinsieke motivatie”, zegt Geraerts. “Dat is het salaris dat aan het einde van de maand op je rekening wordt gestort. Maar als het goed is, is er ook een intrinsieke motivatie – en die geeft veel meer energie.”

Intrinsieke motivatie

Een intrinsieke motivatie kan bijvoorbeeld zijn dat je weet dat jouw werk bijdraagt aan een betere wereld. Wat natuurlijk makkelijk is als je leraar bent of bij een milieuorganisatie werkt. Maar aan de lopende band in een machinefabriek kan je ook intrinsiek gemotiveerd zijn. Geraerts: “Ik sprak laatst een operator die heel veel energie haalde uit het werk met zijn team. Samen hard werken, moppen tappen, targets halen – dat is waar hij elke dag zijn bed voor uit sprong.” Mensen die die intrinsieke motivatie missen hoeven niet meteen van baan te veranderen – zo ze die luxe al hebben. Geraerts: “Je kunt ook onderdelen van je werk proberen te veranderen. Neem zelf het roer in handen, bedenk iets en kaart het aan bij het management.”

Versterk het mentale kapitaal

Wordt er aan deze vier factoren gewerkt, dan wordt het mentale kapitaal van een organisatie versterkt, zegt Geraerts. En daar kan HRM een belangrijke rol bij spelen. “Bijvoorbeeld door sessies te organiseren rond de vier thema’s. Leer mensen te luisteren naar stress-signalen en leer ze om weerstand te bieden tegen afleidingen.” De belangrijkste tip van Geraerts is: Als je jaagt op een olifant, laat je dan niet afleiden door konijnen. “De konijnen zijn de waan van de dag – alles waarop je geneigd bent om direct te reageren. Maar dan verdwijnt de olifant uit het zicht: de klus waar je echt je bevlogenheid en energie uit haalt. En die bevlogenheid en energie heb je nodig om duurzaam inzetbaar te blijven.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid