Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Mentale en fysieke problemen bij helft thuiswerkers
Gezonder werken

Mentale en fysieke problemen bij helft thuiswerkers

Ruim een kwart van de thuiswerkers moet toch af en toe naar kantoor. En bijna de helft doet dat sowieso. Sommige mensen vragen er zelfs om! Een thuiswerkverplichting wordt dan ook niet realistisch geacht. Toch blijven de zorgen bij werkgevers en vakbonden. Dat blijkt uit een peiling van het CNV onder 1.200 leden.

Ruim een kwart (27%) van de mensen die thuis kunnen werken krijgt zo’n verzoek van de leidinggevende. En ruim 4 van elke tien thuiswerkers moet sowieso enkele dagen per week op de zaak verschijnen. Piet Fortuin, CNV-voorzitter snapt er niets van. ‘Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor. Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan.’

Tweede lockdown veel minder rustig

Toch was deze onderzoeksuitkomst te voorspellen als je de spitsberichten volgt. Files staan er amper op de snelwegen, ongelukken daargelaten, maar echt rustig is het ook niet. Hetzelfde beeld is te zien bij de spoorwegen: minder reizigers dan normaal, maar de stations zijn lang niet zo uitgestorven als afgelopen voorjaar. Ook voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond ziet die toegenomen drukte op de weg, en op de bedrijven terreinen. De conclusie is onvermijdelijk: werkend Nederland reist vaker dan tijdens de eerste lockdown.

Donkere dagen na Kerst

Misschien zit daar ook een positieve kant aan. Want bijna de helft (46%) van de ondervraagde CNV-leden valt thuiswerken in deze donkere januarimaand zwaar. Zwaarder dan in de lente en zomer. ‘Zeer begrijpelijk. Veel werkenden zitten er inmiddels flink doorheen. Thuiswerken is een stuk prettiger als de lentezon je zolderkamer verlicht,’ aldus Fortuin. Wordt de Blue Monday van januari versterkt door deze lockdown?

Meer fysieke klachten

Niet alleen is thuiswerken tijdens een grijze, koude maand zwaarder voor de geest. Ook lichamelijk mist het zijn uitwerking niet. Zo heeft 45 procent van de ondervraagden thuis nog altijd geen een arbo-verantwoorde werkplek. Ook heeft 38% sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten (vooral aan schouder, nek, arm).

‘Sommigen willen naar kantoor’

Dus snapt ook Fortuin de behoefte wel om toch wat vaker op de zaak te komen. ‘Er zijn bedrijven die via thuiswerken prima op de winkel kunnen passen. Maar naarmate het langer duurt, groeit de behoefte om toch iets af te spreken. Om de strategie te bepalen, om toch eens creatief te denken.’ Sommige mensen vragen zelf expliciet of ze naar kantoor mogen komen. Een beeld dat VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen.

Thuiswerken verplicht stellen?

Toch raadt Fortuin in Trouw iedereen aan om zo veel mogelijk thuis te werken. ‘Zeker tot we het virus meer onder controle hebben. Dat is ook in het belang van bedrijven die zwaar van deze crisis en de huidige lockdown te lijden hebben. Leg in elk geval geen druk op werknemers om toch naar het werk te komen’, aldus Fortuin. Voorzitter Kuin van de BOA bond gaat nog een stapje verder: hij pleit voor een thuiswerkplicht. Werken op de zaak moet een uitzondering worden, vindt hij. Daar zien de werkgevers niet veel in. De mogelijkheden om in te grijpen zijn beperkt als een ondernemer geen gehoor geeft aan een thuiswerkplicht.

Hoger ziekteverzuim

Langdurig thuiswerken is niet alleen voor sommigen vervelend, het is ook kostbaar. Meer dan de helft (54%) maakt voor het thuiswerken kosten die de werkgever niet vergoedt. Thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding zal daarom het komend jaar in veel cao-onderhandelingen terugkomen, verwacht het CNV. Fortuin: ‘Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal thuis te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit bij ongeveer de helft van de thuiswerkers mis. Het ziekteverzuim was in 2020 hoger dan ooit, als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record. Mensen dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.’

Ouders met jonge kinderen

Thuiswerkers met schoolgaande kinderen, en/of kinderen op de opvang hebben het extra zwaar, blijkt uit het CNV-onderzoek. 60 Procent heeft weinig tijd voor zichzelf. En een kwart geeft aan dat de werkgever geen rekening houdt met jonge kinderen thuis. Ook moet 1 op elke 6 ouders extra verlofdagen opnemen om voor de kinderen te zorgen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid