Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Met agape krijg je gelukkiger medewerkers
Gezonder werken

Met agape krijg je gelukkiger medewerkers

em

Werkgevers vinden het welzijn van hun medewerkers belangrijk. Ze waarderen het met een 8, op een 10-puntsschaal. En tijdens de pandemie zijn ze het nog meer gaan waarderen. Na deze crisis krijgt het welzijn van de werknemers nog meer aandacht. Uiteraard levert dat bedrijven zelf ook voordelen op.

‘Agape’ is een begrip uit de Griekse oudheid. In de context van organisaties kan het worden omschreven als: ‘toewijding aan het welzijn van anderen, gezien vanuit de ogen van de ander.’ Het is ook de titel van het onderzoeksrapport: Agape: De mens als motor van de onderneming. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Future of Work Hub van de Universiteit Utrecht hebben bestudeerd hoezeer directies en ondernemingsraden echt iets willen doen aan het welzijn van de medewerkers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3400 Nederlandse bedrijven met meer dan 100 werknemers.

Waar medewerkers gelukkiger van worden

In de studie hebben de onderzoekers het concept ‘agape’ vertaald in 7 aspecten van werkgeluk en welbevinden. Waaronder: scholingsmogelijkheden, regelruimte zoals thuiswerken en flexibel werken, de mate waarin collega’s oog hebben voor elkaar en de mate waarin de wensen en behoeften van werknemers centraal staan in het bedrijf. Vooral de samenstelling van het personeel bleek van belang voor het gevoel van welzijn. Dat neemt toe als bedrijven meer jongeren in dienst hebben, meer hoogopgeleiden en meer werknemers met een vast contract.

Goede relaties

Wat helpt het meest? Een bedrijfscultuur die gezondheid en welzijn bevordert en een goede relatie tussen het management en de medezeggenschap in stand houdt. Bedrijven die daar echt aan werken bieden hun medewerkers veel autonomie in hun werk, met verantwoordelijkheden en bijpassende bevoegdheden, ze communiceren regelmatig met iedereen over de stand van zaken in het bedrijf, en ze bieden baanzekerheid. Ook laten ze op allerlei manieren blijken dat het bedrijf zijn medewerkers waardeert. Het vaste contract draagt zeker bij aan dat gevoel van waardering. Stelt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, toen ze het onderzoeksrapport in ontvangst nam.

Opbrengsten voor de onderneming

Wat levert al die aandacht voor agape de werkgever zelf op? Veel, volgens de deelnemers aan het onderzoek. Waaronder minder ziekteverzuim en een lager personeelsverloop. Ook kunnen ‘agape’ werkgevers makkelijker personeel werven, zijn de medewerkers tevredener, en voelen ze zich meer betrokken bij de onderneming. Dat leidt onder meer tot een sterke financiële positie van het bedrijf en tot meer productiviteit.

Vertel ons meer!

Agape smaakt naar meer. Bedrijven die erop letten, willen graag meer weten van en over het concept. Vooral hebben ze behoefte aan instrumenten om beter invulling te kunnen geven aan het welzijn van hun medewerkers. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven zegt hieraan behoefte te hebben. Meer weten van agape? Bekijk dan het onderzoeksrapport, of lees het artikel in het Tijdschrift voor Coaching.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid