Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
46
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Met het zorgpad op het juiste moment de juiste dingen doen
Gezonder werken

Met het zorgpad op het juiste moment de juiste dingen doen

De juiste interventie op het juiste moment voor medewerkers met gezondheidsklachten. Een mooi streven, maar in de praktijk ontbreekt het veel bedrijven aan inzicht in arbeidsgerelateerde zorg. Een zorgpad om per fase effectieve interventies inzichtelijk te maken kan dan uitkomst bieden.

Bijna twee derde van alle interventies heeft als doel om werknemers weer inzetbaar te krijgen bij verzuim. Hoe mooi zou het zijn als bedrijven in een eerder stadium in actie komen, aldus Wouter Schouten, senior adviseur bedrijfszorg bij CZ. “Juist in de periode voor de ziekmelding kun je veel doen om verzuim te voorkomen. Vooral op het gebied van preventie is er nog veel terrein te winnen. Een groot aantal bedrijven is ook op zoek hoe ze die switch van curatief naar preventief kunnen maken.”

Preventie, wat lever dat op?

Volgens Schouten is er tegelijkertijd iets vreemds aan de hand. “Het lijkt wel of een onzichtbare hand jaarlijks een bedrijfshandtekening zet onder een verzuim van vier of vijf procent. Bij HR-professionals geeft dat wel frustratie, merk ik. Als ze willen investeren in preventie luidt de vraag altijd: wat levert dat op? Ze moeten een businesscase maken en aangeven hoe kosten voor de baten uit gaan. Dat is lastig duidelijk te maken, maar het kan wel.”

Zorgpad verduidelijkt hoe iemand ziek wordt

Om een en ander inzichtelijker te maken, ontwikkelde CZ verschillende zorgpaden. “Daarmee brengen we de fasen in die reis in kaart”, licht Schouten toe. “Van het moment dat er niets aan de hand is tot het moment dat iemand zich ziek meldt. Ook de vervolgfasen worden beschreven, maar het vernieuwende zit vooral in het preventieve stuk.”

Diverse zorgpaden

CZ hanteert momenteel de zorgpaden stress, fysieke belasting, slaap, gehoor en mantelzorg. “We hebben de belangrijkste arbeidsrisico’s als vertrekpunt genomen”, vertelt Schouten. “Werkstress is er zo één. Het is belangrijk om daar preventief een interventie op in te zetten. Stress is aan de buitenkant immers niet altijd zichtbaar en medewerkers zijn soms niet mondig genoeg om er zelf mee naar hun manager te stappen. Fysieke klachten zijn wat dat betreft tastbaarder.”

Slaap is ‘hot’, net als de overgang

Slaap is volgens Schouten een ‘hot topic’ aan het worden. “Veel mensen hebben last van een verminderde slaapkwaliteit, bijvoorbeeld als gevolg van hun leefstijl of het steeds maar ‘aan staan’. Ze presteren daardoor op termijn slechter en lopen meer gezondheidsrisico’s.” Een van de nieuw te ontwikkelen zorgpaden heeft betrekking op overgangsklachten, aldus Schouten. “We horen dat werkgevers de aard en de omvang hiervan niet scherp hebben. De arbeidsgerelateerde zorg omtrent overgangsklachten kan bovendien beter, wat hopelijk ook weer het verzuim terugdringt.”

Inzicht in interventies

Per fase in de zorgreis is het aanbod aan interventies op de markt gigantisch. “Zelfs grote bedrijven kunnen lastig in kaart brengen welk aanbod op welk moment het beste is voor hun medewerkers,” zegt Schouten. En dus vulde CZ de zorgpaden met de meest effectieve interventies per fase. “We begrijpen allemaal dat een cursus mindfulness niet de beste interventie is voor iemand die al anderhalf jaar thuis zit met een burn-out. Maar wat werkt dan wel? En wat is een goed moment om een interventie in te zetten? Het zorgpad helpt daarbij. Met 9000 collectiviteiten hebben we veel expertise en data opgebouwd wat wel en niet werkt, waarmee we bedrijven kunnen helpen.”

Meerwaarde van gestructureerd gezondheidsbeleid

Uit onderzoek van CZ blijkt dat minder dan de helft van de werkgevers zijn medewerkers een geschikte interventie kan aanbieden. Bij een fysieke arbeidsbelasting is dat nog 48 procent, maar bij mantelzorg daalt het percentage naar 26. Bedrijven die een gestructureerd gezondheidsbeleid voeren, zijn vaker in staat om een geschikte interventie aan te bieden. “We hanteren zelf een driedeling”, vertelt Schouten. “De eerste groep bedrijven doet niet meer dan wat de overheid opdraagt. De tweede groep gelooft dat gezondheidsmanagement zinvol is, maar wil eerst weten wat het oplevert. En de derde groep snapt dat investeren in medewerkers uiteindelijk ten goede komt aan het bedrijf. Het betekent ook een verbetering van je concurrentiepositie op de arbeidsmarkt. Mensen werken nu eenmaal liever bij een bedrijf met oog voor het menselijke aspect.”

Goed gestructureerd

Ook voor bedrijven die de meerwaarde van gestructureerd gezondheidsbeleid al inzien, bieden goed gestructureerde zorgpaden volgens Schouten nog voldoende kansen. “Hoe organiseer je het? Wat is dan goede zorg? Wat zijn effectieve interventies? Op dat soort vragen zoeken nog veel bedrijven antwoorden. Idealiter heeft een bedrijf een aanbod aan interventies voor elke fase in de zorgreis. En brengt het bedrijf dit aanbod structureel onder de aandacht van medewerkers.”

HR moet opbrengsten verduidelijken

HR-professionals spelen hierin een belangrijke rol, aldus Schouten. “Met hen wisselen we als CZ ideeën en expertise uit over de belangrijkste gezondheidsrisico’s in het bedrijf. We ondersteunen hen bij het formuleren van beleid hierop en bij het adresseren van thema’s als vitaliteit of duurzame inzetbaarheid binnen de directie of het bestuur. Zij willen overtuigd worden van het rendement op investeringen. Als je als HR-professional zaken voor elkaar wilt krijgen, moet je ook goed duidelijk kunnen maken wat het oplevert. Bijvoorbeeld door het opstellen van een businesscase of het delen van best practices.”

Vraag het ook aan de zorgverzekeraar!

Voor de inzet van de juiste interventies vragen werkgevers vooral om advies bij de arbodienst (60%), bij HR (48%) en bij leidinggevenden (40%), blijkt uit eerder genoemde onderzoek van CZ. De werknemer, huisarts (en interventiespecialist van de zorgverzekeraar gebruikt de werkgever minder vaak. Schouten vindt dat jammer. “Bedrijven kunnen gebruik maken van de data, kennis en inkoopkracht van een zorgverzekeraar. Een arboarts ziet een medewerker pas als die ziek is en verwijst dan vaak door naar het netwerk dat hij of zij kent. Geen enkele arboarts heeft de markt van arbeidsgerelateerde zorg zo goed in kaart als een zorgverzekeraar met 3,5 miljoen verzekerden. Daar zit de winst van een intensieve samenwerking.”

Meer informatie

Lees het hele artikel op PW., in het dossier Gezondheidsmanagement. Of lees er een van de vele andere artikelen over gezondheidsmanagement. Bijvoorbeeld een artikel met tips hoe je het management overtuigt om te investeren in gezonde medewerkers, de top 5 van meest ingezette interventies en inspirerende voorbeelden om het personeel vitaal te houden. Lees meer in het dossier op PW.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Sponsored content
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid