Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers ‘Met inzicht invloed uitoefenen op gezondheid personeel’
Dossiers

‘Met inzicht invloed uitoefenen op gezondheid personeel’

Investeren in de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers levert een organisatie geld op, zo blijkt keer op keer uit onderzoek. Alleen hoe maak je dat nu inzichtelijk voor de directie? Het lukt HR-afdelingen nog nauwelijks het rendement aan te tonen.

Dat er een duidelijke link tussen gezondheid en rendement is, moge duidelijk zijn. Ook al leven we weliswaar steeds langer, toch kampen steeds meer Nederlanders met gezondheidsklachten. En dat levert een organisatie een hoop kosten op in de vorm van ziekteverzuim. Kijk bijvoorbeeld eens naar overgewicht. Uit onderzoek blijkt dat het organisaties jaarlijks al zo’n 10 procent productiviteitsverlies oplevert. Of bijvoorbeeld roken. Ook zo’n onderschatte kostenpost. Jaarlijks kost roken het bedrijfsleven 305 miljoen euro omdat rokers nu eenmaal vaker verzuimen dan niet-rokers, zo blijkt uit statistieken van het RIVM.

Rendement

Dus interventies om het personeel gezonder en vitaler te laten werken hebben zeker nut. Alleen hoe laat je nu het rendement ervan zien? “De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor werkwijzen om de inspanningen van HR meetbaar te maken, zegt Pascal Bougie Adviseur Integraal Gezondheidsmanagement van VGZ. Dat werd ook weer duidelijk op het afgelopen Congres Over Duurzame Inzetbaarheid in juni. Bougie gaf samen met collega Susie Wijnhoven de breakoutsessie Koers op rendement! daarover. “Wat opviel onder de deelnemers was dat er allerlei soorten organisaties mee bezig zijn, van bedrijfsleven, zorg tot de publieke sector.”

HR Analytics

Wat Bougie en Wijnhoven lieten zien in de sessie is hoe je met HR Analytics kunt aantonen hoe rendabel duurzame inzetbaarheid kan zijn. Het is een van de belangrijkste buzzwords van het moment in HR. Door cijfers te hangen aan alles dat met personeel te maken heeft, zoals verloop, verzuim, productiecapaciteit, het effect van opleidingen en prestaties, wordt duidelijk op welke afdelingen welke investeringen in mensen zijn gedaan. Ook kunnen data door middel van nieuwe technologieën en slimme software aan elkaar worden geknoopt en ontstaan nieuwe inzichten. En met die inzichten kun je als organisatie invloed uitoefenen op de gezondheid en vitaliteit van medewerkers en zo flink besparen op kosten.

Wat is goed voor de eigen organisatie?

Toch blijft het moeilijk om duurzame inzetbaarheid te onderbouwen, zo bleek tijdens de breakoutsessie, zegt Wijnhoven. “Je moet heel erg kijken wat goed werkt voor je eigen organisatie. Je kunt gebruikmaken van andere ervaringen, maar kunt het nooit één op één toepassen op je eigen organisatie.” HR is doordrongen geraakt van het onderbouwen van hun business case op inzetbaarheid. Maar behoefte aan ondersteuning is er wel. Ook als het gaat om het faciliteren van medewerkers. Ideaal gesproken is het een vast gespreksonderdeel tussen werkgevers en werknemers.

Ook organisaties die al actief zijn met duurzame inzetbaarheid zoeken naar manieren om hun uitkomsten te evalueren. Bougie: “Daarvoor moet je met elkaar doelen stellen en deze achteraf meten, zodat je kunt bekijken wat wel werkt en wat niet. En daarbij willen wij helpen. Dat past bij de missie van de coöperatie VGZ: Nederland gezonder maken. Elke dag weer. Duurzame inzetbaarheid is zowel de verantwoordelijkheid van de werkgever als de werknemer en een bron van positiviteit.”

Nieuwe aanpak

VGZ lanceert deze maand een nieuwe aanpak, waarmee het bedrijf organisaties kan helpen om de effecten van interventies duurzame inzetbaarheid inzichtelijk te maken. “Wij hebben daarvoor een gevalideerd instrumentarium ontwikkeld”, legt Bougie uit. “Daarmee kun je stakeholders overtuigen van de toegevoegde waarde van duurzame inzetbaarheid in de dagelijkse gang van zaken, maar ook voor de toekomst.”

De aanpak bestaat uit drie fases. Allereerst kijken HR en andere stakeholders naar hoe ver de organisatie is, zowel cijfermatig als beleidsmatig. Na deze analyse is de tweede fase het op een rij zetten van de aandachtspunten en daar advies over uitbrengen. “Het derde deel is een plan van aanpak, waarin we de juiste knoppen van duurzame inzetbaarheid laten zien, waarmee de doelstellingen kunnen worden gerealiseerd”, legt Wijnhoven uit.

“Een medewerkerstevredenheidsonderzoek zegt bijvoorbeeld niets over productiviteit. Met onze aanpak helpen we een goede graadmeter op te stellen om de rentabiliteit te verhogen, maar ook te werken aan bevlogenheid van de medewerkers en hun werkvermogen. Uiteindelijk willen we het effect van de inspanningen inzichtelijk maken.”
Organisaties zijn gebaat bij wat op individueel niveau plaatsvindt. Hoe zorg je ervoor dat inspanningen op individueel niveau op organisatieniveau zoveel mogelijk rendement oplevert? Wijnhoven: “Door het proces te verbeteren maken we dat inzichtelijk.”Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Dossiers, Nieuws, Rendement op arbeid

0 reacties op ‘Met inzicht invloed uitoefenen op gezondheid personeel’

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid