Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Met job crafting onbekend terrein ontdekken?
Anders werken

Met job crafting onbekend terrein ontdekken?

Een goede balans tussen werk en privé. Veel werkenden vinden dat nog belangrijker dan baanzekerheid. Je werk is een belangrijk onderdeel van je zelfontplooiïng. Dus moet het werk optimaal aansluiten bij je persoonlijke potentieel: niet alleen wat je nu doet, maar wat je verder nog kunt.

En job crafting is een goede manier om die aansluiting te optimaliseren. Stelt Becky Frankiewicz, arbeidsmarktdeskundige in de VS in ‘How to Let Your Employees Job Craft’ op HBR van maart 2020. Het onderzoek waar zij zich op baseert, is net van vòòr de grote uitbraak. En dat komt van Manpower Group, haar werkgever, onder 14.000 werknemers in vooral de VS.

Het tijdperk van de werkenden

We zijn in een nieuw tijdperk aangekomen, liet dat onderzoek zien volgens Frankiewicz. Een waarin de werknemer het voor het zeggen heeft. Hij en zij bepaalt in grote mate zelf waar de talenten worden ingezet. Topprioriteiten daarbij: veel autonomie over het waar en wanneer van je werk, een werk-privébalans die bijdraagt aan je persoonlijke welzijn, zelf kunnen kiezen welke vaardigheden je verder ontwikkelt en welke carrièrepaden daarbij horen.

Maar toch: graag meer loon

En inderdaad, 4 van de 5 grootste wensen uit het Manpower-onderzoek hebben te maken met persoonlijke ontwikkeling en meer werkgeluk. Maar op de eerste plaats staat nog altijd: meer loon. Niet helemaal te rijmen met de andere favoriete wensen van werknemers. Of het moet de veronderstelling zijn dat je met optimaal passend werk zò goed functioneert dat je er bijna als vanzelf meer mee verdient. Bij je huidige werkgever, of bij een andere.

Job crafting bij potentieelbeoordelingen

Bijzonder aan Frankiewicz’ artikel is dat ze de link probeert te leggen tussen job crafting en optimaal aansluiten bij de behoeftes, wensen en verlangens van werknemer èn werkgever. Dat ligt wel dichtbij de oorspronkelijke opvatting van job crafting, waarbij je uitgaat van de persoonlijke vaardigheden van de werkende. Maar Frankiewicz gaat nog een stapje verder. Kijk niet alleen naar wat mensen nu kunnen, zegt ze. Kijk ook naar het potentieel. Weinig mensen kennen hun sterke kanten echt goed.

Met AI een loopbaanadvies op maat maken

Een van de 3 manieren die ze noemt om job crafting structureel in te zetten is om daar wel naar te kijken. Systematisch, en wetenschappelijk met assessments en grote gegevensverzamelingen. Bedrijven gebruiken AI, artificial intelligence al om hun klanten van alles aan te raden, van koopsuggesties tot te bekijken films en series. Dus gaan steeds meer mensen ook van hun werkgever op persoonlijke maat gesneden loopbaanadviezen verwachten. Dat advies moet vooral komen van assessments. Die moeten inzicht geven in persoonlijke vaardigheden en potentieel. Medewerkers die een assessment hebben gedaan, zijn 16 procent tevredener met hun huidige werk weet Frankiewicz.

Niet terugkijken voor de nieuwe functie

Maar het ging er toch juist om toekomstig ontwikkelpotentieel te vinden? Dat komt dan ook bij de tweede manier waarop je job crafting kunt gebruiken. Vooral in werving- en selectieprocedures gaat het nog veel te nadrukkelijk over de geschiktheid voor een huidige functie in het bedrijf. Waarbij kandidaten vooral kijken naar hun persoonlijke ervaringen met soortgelijk werk en opleiding in het verleden.

Heeft die m/v het in zich?

Functies veranderen nu zo snel, dat je beter kunt kijken naar het persoonlijk potentieel dat iemand meebrengt. Proefdraaien in diverse rollen, taken, omgevingen, bedrijfsonderdelen en teams zegt daar meer over dan diploma’s en jaren ervaring in vroegere functies. Je ziet beter wat een kandidaat of werknemer nog meer in huis heeft. En de werkende krijgt meer zelfvertrouwen met elke geslaagde proef. Lukt het niet zo goed, dan weet hij of zij ten minste wat beter passend werk is. Zorgvuldige begeleiding van een deskundige manager hoort hier wel bij, merkt Frankiewicz op.

Van werknemer naar werk-consument

De derde manier om job crafting ook voor de organisatie zinvol te gebruiken is bij personeelsbehoud. Vooral van fulltimers. Frankiewicz wijt de opkomst van flexwerkers wereldwijd mede aan de snel groeiende behoefte aan flexibel werken bij de werkenden zelf. En dat komt weer omdat steeds meer mensen geen zin hebben in 40 uur per week hun leven vullen met zaken die niet goed bij ze passen. Een baan moet meerwaarde toevoegen aan je leven, is steeds nadrukkelijker de opvatting over de rol van werk. Zeker bij jongeren. Werknemers zijn werk-consumenten aan het worden. Wat al kan helpen is flexibele werktijden aanbieden. En resultaatafspraken gemeten in productieve output in plaats van uren achter het bureau.

Niet echt uit de verf

Het verhoogt zeker de betrokkenheid als je flexibeler werken aanbiedt, met meer mogelijkheden om de baan beter te laten passen op je hele bestaan. Dat merkt Frankiewicz terecht op, aan het eind van haar artikel. Maar ze stelt toch wat teleur. Want de 3 manieren om job crafting zinvol in te zetten voor werkgever en veeleisender werknemer komen niet echt uit de verf. Assessments en potentieelbeoordelingen worden al jaren ingezet, en met wisselend succes. Zorgvuldig meten is essentieel. Dus hoe zorg je voor de best mogelijke opbrengst van die instrumenten voor bedrijf en werknemer?

Uitwerking blijft onderbelicht

En proefdraaien of snuffelstages zijn al langer onderdeel van veel management developmentprogramma’s. De rol van de leidinggevende is cruciaal daarbij. Te sturend, beschermend of te vrijblijvend is niet goed; de juiste verhouding vinden om iemand optimaal potentieel te laten ontdekken is een ware kunst. Zo blijven veel aspecten van job crafting onderbelicht in dit artikel. Wel laat het zien wat je zou kunnen doen met deze benadering.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid