Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Minder smartphone, minder stress?
Gezonder werken

Minder smartphone, minder stress?

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. Wat is de invloed van deze ‘altijd beschikbaar’ cultuur op ons werkende leven?

Met de opkomst van nieuwe technologieën zoals de smartphone is het voor werknemers eenvoudiger geworden om verbonden te blijven met hun werk tijdens de vrije tijd. Loskomen van werk is bereikt wanneer werknemers niet meer aan werk denken als ze thuis zijn. Loskomen van werk is één van de belangrijkste factoren die de kans op een burn-out verkleint. Het is bovendien noodzakelijk om te kunnen herstellen van een werkdag.

Hersteltijd onder druk

Als iemand ’s avonds nog aan het werk is via de smartphone, komt zijn hersteltijd onder druk te staan. Zo heeft onderzoek aangetoond dat werknemers minder goed kunnen herstellen als  ze de smartphone ’s avonds gebruiken voor werk. Of dit smartphonegebruik ook een negatieve invloed heeft op piekeren en stress, is echter nooit wetenschappelijk onderzocht. Arbeids- en Organisatiepsycholoog Irene de Groot deed er onderzoek naar, in het kader van haar afstuderen aan de Erasmus Universiteit samen met professor Daantje Derks.

Onderzoek

De deelnemers aan het onderzoek werden random ingedeeld in een interventie- en een controlegroep. De interventiegroep werd aangemoedigd om twee uur voor het slapengaan de smartphone niet meer te gebruiken voor werk. Deze groep ontving tips om de smartphone ’s avonds te laten liggen. De controlegroep kreeg alleen informatie over een verstoorde werk-privébalans die veroorzaakt werd door de smartphone. Voor het onderzoek vulden 20 werknemers op vijf opeenvolgende werkdagen ’s ochtends en ’s avonds een vragenlijst in. Deze vragenlijst testte de mate waarin werknemers ’s avonds losgekomen waren van en piekerden over hun werk. Ook zijn de stressniveaus onderzocht die medewerkers ervoeren.

Verwachting

De verwachting was dat de interventiegroep de smartphone ’s avonds minder zou gebruiken voor werk dan de controlegroep. En dat de interventiegroep daardoor makkelijker zou kunnen loskomen van het werk, minder zou piekeren en minder stress zou ervaren dan de controlegroep.

Minder stress en piekeren

Het onderzoek toont aan dat werkgerelateerd smartphonegebruik in de avonduren ervoor zorgt dat werknemers diezelfde avond meer piekeren en minder psychologisch kunnen herstellen van de werkdag. Ook hadden de werknemers die de smartphone ’s avonds niet gebruikten voor werk aan het einde van de week lagere stressniveaus. Kortom, door in de avonduren nog door te werken op de smartphone hadden werknemers eigenlijk geen rust. Dit kan op de lange termijn tot stress en burn-out leiden. Want de rustperiode is nodig om gezond en fit en duurzaam inzetbaar te blijven.

3 Tips voor werkgevers

Het onderzoek toont volgens de onderzoekers aan dat werkgerelateerd smartphonegebruik verschillende gevaren heeft: het hindert loskomen van werk, bevordert piekeren over werk en kan op de lange termijn stress veroorzaken. De onderzoekers geven werkgevers drie tips waarmee ze hun mensen kunnen helpen om op een goede manier om te gaan met smartphones voor het werk:

  • Geef werknemers informatie over de gevaren van werkgerelateerd smartphonegebruik in de avonduren.
  • Moedig medewerkers aan om de smartphone uit te zetten voor werk in de avonduren. Het scheelt al een hoop als medewerkers ’s avonds hun werk-e-mail uitzetten om te herstellen van de werkdag. Meerdere deelnemers uit de interventiegroep hebben aangegeven dat het als een verademing voelde toen ze ’s avonds ook de smartphone uitzetten voor werk.
  • Werkgerelateerd smartphonegebruik in de avonduren zal dalen als de organisatie een transparant beleid heeft: schep geen verwachtingen richting werknemers om ’s avonds bereikbaar te zijn.

(Lees het hele artikel op Arbo-online)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid