Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
13
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Minder stress door kunst en cultuur
Gezonder werken

Minder stress door kunst en cultuur

Muziek, schilderijen, voorstellingen in het theater. Ze maken ons gelukkig – maar dat is niet alles. Want als je medewerkers met kunst en cultuur in aanraking brengt, worden ze minder gevoelig voor stress en burn-out. Bovendien krijgen ze betere ideeën en kunnen ze beter omgaan met verandering. Hoe werkt dat?

‘Leg vandaag vast wat voor jou schitterend is.’ Het was een van de opdrachten die de werknemers binnenkregen, op hun telefoon, via WhatsApp. Volgens Esther Jousma was dat woord – ‘schitterend’ – bewust gekozen. “Van tevoren hadden werknemers een appje gekregen met een klein verhaaltje over deze glaskunstenaar die gebruikmaakte van ‘schitterende’ materialen. Nu werden ze aangemoedigd om zelf ook iets schitterends te produceren. Ze konden bijvoorbeeld iets tekenen, maar ook gewoon een foto maken. Er was maar één voorwaarde: dat moest binnen 24 uur, want de volgende ochtend kregen ze weer een nieuwe opdracht.”

gezond en gelukkig gevoel

Jousma is directeur van CultuurWerkt!, een organisatie die cultuur op de werkvloer wil stimuleren. Bovenstaand project past bij de filosofie: het inzetten van kunst & cultuur binnen het bedrijfsleven leidt tot meer innovatie, vitaliteit en creativiteit. “Aan het eind van de week kwam dat team bij elkaar”, vertelt Jousma. “De medewerkers gingen in gesprek, over al die beelden die ze hadden verzameld. Maar ze vertelden ook wat het project met hen had gedaan. Ze hadden anders naar hun omgeving leren kijken. Door van perspectief te veranderen en te vertragen, kregen ze andere inzichten.”

Twee soorten aandachtsystemen

Dat is volgens Jousma gemakkelijk te verklaren. “We hebben het vaak over aandacht, maar in werkelijkheid moeten we onderscheid maken tussen twee soorten aandachtsystemen. Je hebt gerichte aandacht en onvrijwillige. Die laatste zie je vooral bij mensen die worden geleefd, bijvoorbeeld door een baas, de patiënten, of een partner thuis. De hele dag werken ze met deadlines, urgente mails, nog urgentere telefoontjes en collega’s die hun aandacht nodig hebben. Het resultaat: een groot risico op stress en burn-out.”

Het HagaZiekenhuis

Hoe kunnen we onze mensen de waardering geven die ze verdienen? Hoe vinden we de balans tussen werk en ontspanning? Het waren twee vragen die leefden bij het HagaZiekenhuis in Den Haag. Daarom koos dat ziekenhuis voor een breed aanbod aan de medewerkers, met sport maar ook met kunst en cultuur. Toen HR-medewerker Shira Vinkenburg hoorde van CultuurWerkt!, was ze meteen enthousiast. “Ik vond het ontzettend leuk! Maar ik dacht ook: is kunst en cultuur wel voor iedereen? We hebben ruim 3.500 medewerkers en iedereen heeft natuurlijk zijn eigen interesses. Toen de informatie binnenkwam, bleek dat het aanbod waar korting op zit, heel breed is: van bioscoopbon tot theater tot musea. Heel gevarieerd, dus daar zit vrijwel altijd iets voor je bij.”
Volgens Vinkenburg sloeg het aanbod aan. “We organiseren twee keer per jaar een Vitaliteitsmarkt in het ziekenhuis en afgelopen november hebben we op die markt het lidmaatschap van CultuurWerkt! gelanceerd. Ondersteund door berichten op intranet, liftposters en een mailing naar alle medewerkers. Een week na de markt hadden we Cultuur op de Werkvloer: een creativity-boost met het klassieke ensemble Qui Vive uit Delft. Echt heel goede muzikanten, die optraden in onze ‘lichtstraat’. Het doel was dat het project zou gaan leven onder het personeel.”
Dat laatste is volgens haar zeker gelukt. “Er zijn nu zo’n 1.000 persoonlijke accounts aangemaakt, een mooi resultaat. Dat is ongeveer een derde van ons personeelsbestand. Een evaluatie geeft ons het inzicht dat er goed gebruik van wordt gemaakt. Mooi om te zien. De reacties die ik krijg zijn positief, al met al een succes.”

Ontspannen

Juist dat is wat CultuurWerkt! wil tegengaan met kunst en cultuur. Let op: daarvoor hoeven mensen niet per se zelf aan de slag te gaan met tekeningen of foto’s. “Wij hebben in 2018 een onderzoek verricht bij onze leden”, vertelt Jousma. “We vroegen: hoe voelen jullie je na een avond in het theater? Maar liefst 45% van de medewerkers zei dat ze zich de dag daarna meer ontspannen voelden. Logisch, want onze hersenen zijn omgevingsgevoelig. De locaties waar we ons het meeste bevinden, hebben ook de meeste haakjes waar aandacht en emotie aan blijven hangen. Een neutrale omgeving schept rust en geeft ontspanning.”

Zelfde omgeving

Maar om kunst en cultuur te laten werken, is die neutrale omgeving niet per se nodig. Er worden bijvoorbeeld ook zaken als een klassiek miniconcert in de bedrijfskantine georganiseerd of een Wake up ball van Introdans, voorafgaand aan een bestuursvergadering of personeelsbijeenkomst. “Dan blijft de omgeving hetzelfde”, zegt Jousma. “Maar er gebeurt even iets totaal afwijkends; mensen raken uit hun comfortzone. Ze leren anders naar hun omgeving te kijken. Let wel: dat gebeurt óók als ze niet houden van dat specifieke soort schilderijen, of die specifieke muziek. Of ze nu geïnspireerd raken of geïrriteerd’; ze raken sowieso gefascineerd. Ze zullen er met elkaar over praten.”

Creativiteit aanjagen

Kunst & cultuur kunnen volgens Jousma ook de creativiteit aanjagen. “In een prikkelarme omgeving krijgen mensen geen ideeën, maar kunst en cultuur leren medewerkers te kijken als kunstenaars. Die kunstenaarsblik, daar kunnen bedrijven van profiteren.”

Kijk bijvoorbeeld naar Tabo Goudswaard, kunstenaar en consultant, zegt Jousma. “Die leidde het project ‘The Art of Impact’, en deed onder andere onderzoek bij Nationale-Nederlanden. Daar bekeek hij hun situatie met een frisse blik, de blik van een kunstenaar. Hij kwam met een vooronderstelling als: stel je voor dat financiële problemen mede worden veroorzaakt door problemen in de relatie. Als die veronderstelling zou kloppen, zou Nationale-Nederlanden actiever kunnen worden op dat gebied. Bijvoorbeeld door relatiebemiddeling aan te bieden, of een datingsite. Dit zijn creatieve ideeën die bankmedewerkers kunnen leren ontwikkelen als zij leren te kijken als een kunstenaar.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CultuurWerkt!

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid