Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Minder uren werken en toch duurzaam inzetbaar blijven?
Anders werken

Minder uren werken en toch duurzaam inzetbaar blijven?

puzzelen met veranderingen

Het vraagstuk houdt de Angelsaxische werkwereld al maanden bezig: kan je een fulltime baan doen in minder werkuren? En wat zijn dan de gevolgen voor de verdiensten, de workload, de carrière, maar ook voor de sociale status en de gezondheid? Vele studies en experimenten worden gedaan. Science Daily vertelt over een zo’n onderzoek: Doing more with less.

Voor Nederlanders is het niet echt meer de vraag of het kan, maar vooral: hoe? En daarvoor hebben we al vele vormen en varianten bedacht, zoals Tripido en job crafting als concept. Maar in het buitenland is men meestal nog niet zover, vooral niet in de Engelstalige wereld. Landen als Australië, de VS, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk hebben veel belangstelling. Er zijn vele experimenten en studies naar het fenomeen: minder werken, de vormen, varianten, voor- en nadelen.

Business case minder uren is eenvoudig

Zo’n blik van buiten op een concept waar Nederlanders al langer mee werken is altijd interessant. Science Daily besprak een onderzoek van Ellen Ernst Kossek aan de Purdue’s School of Management. Hoe kunnen flexibele banen met minder uren een win-winsituatie opleveren voor werkgever en werknemer, vroeg deze onderzoekster zich af. Om te beginnen is het goed voor het imago van de werkgever. Zeker niet onhandig in een krappe arbeidsmarkt, met een werkloosheid die in 50 jaar nog niet zo laag is geweest. Voeg daarbij de voortschrijdende vergrijzing, ook in de VS, en de business case voor korter en flexibeler werken is al snel gemaakt.

Reduced work load

Dat constateert de redactie van Science Daily zelf, aan het begin van hun artikel over het onderzoek van Kossek. Maar even wat stappen terug. Wat bedoelen ze precies met ‘reduced load work’? Dat is flexibel of parttime werken, dus minder uren en minder vaste tijdstippen, meer als het echt nodig is. Bovendien hoort job crafting bij het concept, want deze flex-werknemer moet nog altijd carrière kunnen maken terwijl zijn werkbelasting vermindert.

Betere werkuren

Het concept omvat dus niet alleen minder uren werken, maar ook betere uren werken. Dat kan bijvoorbeeld door allerlei onproductieve taken waar iemand toch druk mee kan zijn uit deze functie te halen. Bepaal welke taken de meeste waarde opleveren voor de organisatie en snij de rest weg. Zo komen we bij job carving, omdat het meer lijkt uit te gaan van de baan dan van de mens.

Concentreren op kerntaken

Door herverdeling van taken kan taakverrijking ontstaan voor meer medewerkers in de onderneming. Omdat ze zich meer kunnen concentreren op het werk waar ze echt goed in zijn, en waarin ze dus ook hun meeste meerwaarde kunnen bewijzen. Dit zijn de ‘kerntaken’ die essentieel zijn voor de functie. Dat is ook de bedoeling van het concept ‘reduced work load’ in de VS, waar Kossek het fenomeen heeft onderzocht.

Zelfde werk doen in minder uren

Maar er zijn nog wel wat vooroordelen waarmee moet worden afgerekend. Zoals de opvatting dat minder dan fulltime werken automatisch betekent dat je geen carrière meer kunt maken. Een opvatting waar we in Nederland ook nog last van hebben (denk aan het glazen plafond). Of dat parttime werken betekent dat je minder werk afkrijgt. Meestal blijkt het omgekeerde: mensen doen minstens net zoveel werk in het kleinere aantal uren dat ze werken in een functie die beter past bij hun echte vaardigheden en talenten. Hun baan wordt interessanter door dat beter passende werk, en ze houden meer tijd over voor andere bezigheden in hun leven, zoals het gezin, hobbies, vrijwilligerswerk en opleiding en ontwikkeling.

Betere kwaliteit

Nadenken over de baaninhoud heeft nog andere voordelen, stelt Kossek. Het geeft beter inzicht in wie wat goed kan. Zodat een manager beter weet welke medewerkers hij kan inzetten op specifieke taken en opdrachten. Dat geeft hem of haar meer flexibiliteit bij het invullen van planningen of werkroosters. Voor elke functie is een pooltje van toegewijde medewerkers beschikbaar, die de kerntaken goed kunnen uitvoeren. Zo ontstaat meer kwaliteit bij plotselinge verzoeken om hulp of assisitentie. Je stuurt niet langer zo maar iemand die toevallig beschikbaar is.

Productiever en gelukkiger werken

Zo omgaan met taken en functies leidt meestal tot productievere medewerkers, die ook gelukkiger zijn in hun werk. Uiteindelijk worden ze misschien zelfs bevlogen voor hun werk, en beter betrokken bij de organisatie die ze op deze manier ‘in hun kracht zet’. En dat zijn de basisingrediënten voor duurzame inzetbaarheid, concludeert ook Kossek. Daarom is blijven zoeken naar minder werkbelasting, of eigenlijk: de optimale werkbelasting voor elke medewerker van groot belang, vindt ze. Het is een van de weinige manieren om een volledig pakket aan producten en diensten te blijven aanbieden, en de werkdruk voor de medewerkers beheersbaar te houden.

Duurzamere inzetbaarheid

Kossek noemt nog meer voordelen van dit zoeken naar de optimale werkbelasting. Omdat het aantal te werken uren niet meer het belangrijkste is in een functie, geeft het oudere werkenden meer kans om langer door te werken. Zeker in fysiek zware functies. Ze houden meer tijd over voor herstel, en voor zorgtaken. Datzelfde geldt voor jonge ouders met kleine kinderen, of met kinderen die veel of speciale aandacht vragen. Bedrijven die het toepassen kunnen makkelijker hun talenten vasthouden, en ze zullen minder uitval hebben van mensen met een burn-out. Tenslotte, denkt ze, zullen mensen die vaker parttime hebben gewerkt later in hun carrière meer energie overhouden om meer uren of fulltime te werken.

Minder uren werken in 3 stappen

Of dat laatste voordeel er ook echt is, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar Kossek noemt in haar onderzoek meerdere voordelen van blijven zoeken naar de optimale werkdruk voor zo veel mogelijk medewerkers. Haar team heeft een proces met drie stappen beschreven in het onderzoekspaper: verkenning, implementatie en aansluiting bij de loopbaan.

Meer informatie

Over langer doorwerken tot het pensioen geven Viktor, Erik en Stephen Steijger een workshop met passie tijdens Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid op 26 november 2019 in de Jaarbeurs, Utrecht. Check het complete programma en koop een kaartje!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid