Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Minder ziekteverzuim door gezondheidspleinen
Arbeidsomstandigheden

Minder ziekteverzuim door gezondheidspleinen

Een team van experts inzetten om je personeel gezond en vitaal te houden? Achmea investeert flink in de gezondheid van haar medewerkers. Op het Gezond Werken Plein staan psychologen, bedrijfsartsen, mental coaches en fysiotherapeuten klaar om medewerkers te helpen. Wat levert dat nu eigenlijk op?

De divisie Zorg & Gezondheid van Nederlands grootste verzekeraar heeft op drie locaties een Gezond Werken Plein ingericht, waar een multidisciplinair expertiseteam klaar staat om te helpen bij werkgerelateerde problemen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Naast een bedrijfsarts, bestaat het team uit een bedrijfsmaatschappelijk werker, een fysiotherapeut, een bedrijfspsycholoog, een voedingsdeskundige, een mental health trainer/ coach en een speciale preventie-arts.

Ziekteverzuim
Het ondersteunen van de 3882 medewerkers bij hun gezondheid en vitaliteit kost de divisie 900.000 euro. Omgerekend is dat per medewerker 231 euro. Wat levert het nu precies op? Het ziekteverzuim nam structureel af, een half procent meer dan bij de andere divisies van Achmea.  Als je kijkt vanaf het begin in 2012 is er bijna een halvering van de verzuimcijfers. Drie jaar geleden was dat 6 procent, nu is dat 3,3 procent. Dat verschil stond alleen al in 2013 gelijk aan ruim 1,1 miljoen euro minder verzuimkosten.

Laagdrempelig
Verder is een belangrijk resultaat dat medewerkers op laagdrempelige en toegankelijke wijze gebruik kunnen maken van professionals voor hun arbeidsgerelateerde klachten. Alexander Stolze, manager Gezond Werken bij Achmea licht toe: “De claim die ik zou willen maken is dat we mensen beter inzetbaar maken op deze manier, maar omdat we geen nulmeting hebben gedaan, is dat moeilijk te zeggen.”

Ook signalering op anonieme basis over problemen op de werkvloer is nuttig zodat management sneller kan ingrijpen. Ongeveer 22 procent van de medewerkers bij de divisie Zorg & Gezondheid heeft tot nu toe gebruik gemaakt van het Gezond Werken Plein.

Ook al klinkt dat misschien niet veel, Stolze is er tevreden over. “In Nederland heeft 70 procent van de werknemers gezondheidsklachten. Tegelijkertijd voelt 80 procent zich gezond.  Toch vermoed ik dat meer mensen gebruik zouden kunnen maken van het Gezond Werken Plein. Ik zou dat aantal dus wel willen verhogen.

Sturen op inzetbaarheid
Maar, benadrukt hij, je wilt natuurlijk niet het aantal klachten binnen de organisatie verhogen. “Mijn doel is om de mensen in deze organisatie vitaal en in hun kracht te houden zodat ze zelf de regie over hun loopbaan kunnen nemen. En om hen daarbij als het nodig is te ondersteunen. Wij sturen niet op verzuim maar op inzetbaarheid”

Bij 83 procent van de begeleidingstrajecten is geen sprake van verzuim aldus Stolze, maar komen medewerkers met fysieke of mentale klachten terwijl ze nog aan het werk zijn. Hierdoor kan snel geschakeld worden om de medewerker zo snel mogelijk klachtenvrij te krijgen en verzuim te voorkomen.

Verzuim is een keuze
Dat doet de afdeling van Stolze ook door trainingen te organiseren binnen de organisatie over hoe om te gaan met verzuim. “Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze. Wat doe je als je hoofdpijn hebt? Neem je een aspirientje en ga je aan het werk of blijf je twee dagen ziek thuis?”Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid