Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Mindful thuiswerken in 3 stappen
Gezonder werken

Mindful thuiswerken in 3 stappen

Hallo! Ja, jij daar! Je zit weer weg te dromen achter dat beeldscherm! Dromend van de vakanties die je straks gaat houden, de mensen die je gaat ontmoeten. Je kunt behoorlijk uitgeput raken als je te lang in een virtuele toekomst blijft zitten. Mindful leven kan ook wanneer je achter een beeldscherm je dagen slijt. Houden de onderzoeksters Alyson Meister en Amanda Sinclair ons voor.

Wie mindful leeft, concentreert zich bewust op het heden. Het hier en nu, en probeert de tegenwoordige tijd zo goed, volledig en intensief mogelijk te beleven. Dat concentreren op, en leven in het hier en nu kan ook als je leeft en werkt in een virtuele wereld, achter een beeldscherm. Dat is een van de lessen die Meister en Sinclair halen uit het wereldwijde thuiswerkexperiment van 2020. Ze beschrijven het in een duidelijk artikel op HBR.

Dompel jezelf dieper onder in het heden

Maar hoe doe je dat, concentreren op het hier en nu in een wereld waar je zelf niet fysiek in aanwezig bent? Meister en Sinclair beschrijven 3 stappen, bewegingen eigenlijk, die je kunt maken om nadrukkelijker aanwezig te zijn in dat hier en nu. Om jezelf er dieper in onder te dompelen als het ware, zodat je minder afdwaalt naar andere zaken in de toekomst en het verleden. Thuiswerkers die hun (werk)dag meer mindful willen doorbrengen doen het volgende:

  1. doe even niets en vraag je af waarover je aan het denken bent;
  2. concentreer je bewust op de mensen en de omgeving waar je nu (of zeer binnenkort) virtueel bij bent;
  3. schuif je eigen wensen, verlangens, frustraties bewust opzij en concentreer je op de mensen die bij je zijn in deze videovergadering of ontmoeting.

Volledig virtueel aanwezig zijn in 3 stappen

Dit zijn 3 uitgangspunten van mindfulness die vooral managers en leidinggevenden goed kunnen gebruiken om een virtuele ontmoeting volle aandacht en aanwezigheid te geven, stellen de auteurs. Misschien kan iedereen dat wel proberen, denken wij. Je kunt dat doen door de volgende 3 ‘bewegingen’ te maken in je denken.

1} van doen naar zijn: aanwezigheid.

Managers zijn van nature doeners. Ze zijn voortdurend bezig met plannen, organiseren, beheersen en vooruit denken. Wie met zo’n houding de hele dag van de ene videoconferentie naar de volgende vliegt is nooit echt bij de huidige conferentie. Want steeds bezig met de voorbereiding van de volgende meeting. En dat merken de aanwezigen echt wel, stellen Meister en Sinclair. Je moet ze dus gerust stellen door te laten zien dat je echt aan deze vergadering deelneemt. Kijk goed in de camera, hou oogcontact en leef mee met wat wordt gezegd door houding en lichaamstaal. Kijk niet steeds naar andere apps en informatie op je beeldscherm. Zet de notificaties van mail en andere apps uit.

2} van toekomst naar het heden: blijf in het hier en nu.

Denk niet alleen aan gebeurtenissen uit het recente verleden en de plannen voor de nabije toekomst. Successen uit het verleden en leuke stipjes op de horizon leiden je af van het heden, en maken je ontevreden. Denk ook even aan wat er nu aan de gang is. Plaats die zaken in breder perspectief, ontwikkel je helicopterview. Wat is nu belangrijk? Besef waar je nu mee bezig bent, en ook waar je nu letterlijk en fysiek bent: voor dat beeldscherm en die webcam. Als het kan: kijk naar de blauwe lucht, of naar een mooie plant. Haal eens diep adem, ontspan je schouders en nekspieren. Dat helpt om nadrukkelijker aanwezig te zijn in het heden. Begroet de andere aanwezigen in de videovergadering, zeg iets leuks of grappigs. Het verhoogt de sfeer bij iedereen.

3} van jezelf naar de anderen: zorg voor verbinding en verbondenheid.

Wie bezig is met zijn eigen inbreng terwijl anderen praten, is niet echt aan het luisteren. Probeer om echt of actief te luisteren naar wat een ander zegt. Zonder (te) snel te weten wat de ander wil zeggen en daar direct een oordeel over te vellen. Probeer te ontdekken wat hij of zij echt bedoelt, en wat erachter zit. Het moedigt de spreker aan, hij of zij voelt zich serieuzer genomen en vaak komt de spreker zelf tot een oplossing of alternatief. Met diverse tooltjes, waaronder de opgestoken hand of een chatfunctie kunnen anderen ondertussen wat inbrengen zonder de spreker in de rede te vallen. Online kan dat vaak makkelijker dan in een fysieke vergadering. Managers die mindful willen leiden, doen er goed aan om er scherp op te letten dat ieders inbreng volledig is. Zeker van de mensen die meestal niet veel inbrengen tijdens vergaderingen.

Gedeelde smart…

Door de videovergaderingen zijn we thuiswerkend als mens vollediger in beeld gekomen bij onze collega’s. Als mens met kwetsbaarheden en een privéleven dat soms door het beeld en geluid heen komt. Meister en Sinclair vinden dat positief. Het draagt bij aan de psychologische veiligheid als we zien dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Wie mindful thuiswerkt, kan daarbij zijn betere kanten aan iedereen laten zien. Managers en medewerkers.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws, Tools

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid