Stelling
"Wie vaker korte pauzes houdt, werkt productiever en prettiger."
40
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken MKB kan SLIM leren en ontwikkelen
Langer werken

MKB kan SLIM leren en ontwikkelen

MKB-bedrijven kunnen tussen 2 en 31 maart subsidie aanvragen voor loopbaanadviezen of bijscholing van hun werknemers. Ook kunnen ze dan subsidie krijgen om een bedrijfsschool op te richten. Het kabinet stelt de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) open in maart.

Met de SLIM-regeling wil het kabinet leren en ontwikkelen in het mkb bevorderen. In het mkb is het minder gebruikelijk dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werkend leven. Werkgevers hebben daar vaak minder tijd, geld of kennis voor dan in grotere bedrijven. Daarom is het kabinet met de SLIM-regeling gekomen voor alle mkb-bedrijven. Ook in de landbouw, de horeca en de recreatiesector is het lastig om een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen, omdat er veel seizoensarbeid is. Daarom kunnen in deze sectoren alle bedrijven de subsidie aanvragen, ook grote ondernemingen.

Leerrijke werkomgeving

Elke mkb-ondernemer kan een subsidieaanvraag indienen tot €25.000. Er komt een tweede tijdvak tussen 1 en 30 september. Samenwerkingsverbanden kunnen een aanvraag indienen tussen 1 april en 30 juni. Voor hen is de subsidie maximaal €500.000. Het geld kan worden ingezet om een leerrijke werkomgeving in een bedrijf te versterken. Maar ook om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een beroepsopleiding op maat te laten doen.

Derde leerweg

Ook kunnen ondernemers subsidie krijgen voor medewerkers die tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding willen volgen. De SLIM-regeling vergoedt namelijk een deel van de kosten van een derde leerwegtraject. Meer informatie over het aanvraagproces van de SLIM-regeling is te vinden op de website hoewerktnederland.nl. Het kabinet trekt structureel €48 miljoen per jaar uit voor SLIM.

STAP komt er ook aan!

Naast de SLIM-regeling voor ondernemers is het kabinet bezig met een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. Koolmees en Van Engelshoven hebben de conceptregeling voor het STAP-budget naar de Tweede Kamer gestuurd. Daar staat in dat zowel werkenden als niet-werkenden vanaf 1 januari 2022 zo’n STAP-budget ter waarde van maximaal €1000 per persoon kunnen aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Waarschijnlijk is het budget voldoende voor 200.000 aanvragen per jaar. Tot 1 januari 2022 kunnen mensen hun scholingskosten nog fiscaal aftrekken van hun inkomen.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Langer werken, Nieuws, Rendement op arbeid, Tools
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid