Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Het gaat beter met de mobiliteit werknemers dan je denkt
Anders werken

Het gaat beter met de mobiliteit werknemers dan je denkt

Schrikbeeld

Als een konijn in de koplampen. Zo gedragen de meeste werknemers zich momenteel. Even niet denken aan een overstap naar een nieuwe, of andere baan. Wel denkt een kwart van ons aan om- of bijscholing. Als we er maar de tijd voor konden vinden. Dit blijkt uit onderzoeken Motivaction en de Online Academy. Moeten we mobieler worden? En zo ja, hoe bevorder je als werkgever de mobiliteit werknemers?

Door de coronacrisis  is mobiliteit werknemers, de mate waarin we bereid en in staat zijn te wisselen van baan volledig tot stilstand gekomen. Maar 8 procent is er dit jaar concreet mee bezig. Driekwart heeft geen plannen om dit jaar van baan te wisselen en lijkt te kiezen voor zekerheid. We hebben vertrouwen in het huidige dienstverband bij onze werkgever, en we verwachten geen reorganisatie op korte termijn. ”De mensen die in loondienst werken zijn minder geneigd naar ander werk te kijken dan voor corona. We zien wel dat er weer meer gezocht wordt naar vacatures, maar dat zijn vooral de werkenden die door de coronacrisis hun werk kwijt zijn geraakt: werknemers en flexwerkers in getroffen sectoren zoals de horeca’,’ aldus Dennis van Allemeersch van Nationale Vacaturebank.

Meer interesse voor omscholing

De coronacrisis lijkt van invloed op hoe we kijken naar onze eigen loopbaanontwikkeling en mobiliteit. Een kwart van de ondervraagden overweegt om zich bij- of om te scholen. Bij hbo- en wo-opgeleiden is dit zelfs 30%. Vooral werkende jongeren hebben er wel oren naar. Van de mensen tussen 25 en 34 jaar wil een op drie nog dit jaar gaan om- of bijscholen. En datzelfde geldt voor bijna de helft (46%) van de mensen tussen 18 en 24 jaar. “Wellicht kijken mensen door de crisis nu anders naar hun loopbaan en de rol die zij zelf hebben in het verbeteren van hun carrièrekansen,” zegt Dennis van Allemeersch.

Tijd en geld belemmeren mobiliteit werknemers

Bijna een werkende op elke drie heeft niet genoeg tijd voor omscholing of bijscholing, en komt zo niet toe aan zijn of haar eigen ontwikkeling. Na gebrek aan tijd is geldgebrek de grootste belemmering. Meer vrouwen dan mannen noemen dit als belemmering, en dan vooral de vrouwen tussen 18 en 34 jaar. Onder 55- tot en met 65-jarigen is het budget voor maar 6 procent een knelpunt. Maar van deze leeftijdsgroep vindt ruim een kwart (27%) het volgen van een opleiding niet meer nodig. Gemiddeld geldt dat voor 11 procent van de werkende Nederlanders.

Mobiliteit werknemers is goed ..

Met de mobiliteit van de werknemers is het beter gesteld dan de meeste werkgevers denken. Managers hebben vaak te weinig vertrouwen in de verandercapaciteiten van hun medewerkers. Dat concluderen 4 gerenommeerde Amerikaanse onderzoekers in het mei-juninummer van de Harvard Business Review. Werknemers zien de mogelijkheden en voordelen van nieuwe technieken wel, net zoals hun eigen kansen daarin. Dat zijn niet alleen technologische ontwikkelingen, ook de organisatie van het werk, benodigde vaardigheden en competenties, verwachtingen, en demografische ontwikkelingen. Lees alle 17 factoren na in het artikel.

.. als werknemers het zelf doen

Werknemers beseffen veel beter dan de managers dat elk van deze factoren invloed gaat hebben op het werk en de organisatie. Maar ze laten zich er niet door afschrikken om mee te bewegen en zich aan te passen. Ze denken dat de meeste ontwikkelingen hun werk beter en leuker zullen maken. Ook bleek de onderzoekers dat werknemers meestal zelf moeten zorgen dat ze hun kennis en vaardigheden op peil houden. Zodanig dat ze kunnen omgaan met de nieuwe technieken, en meegaan met de veranderingen die ze meebrengen.

Mobiliteit werknemers verbeteren: 5 manierengrenzen verleggen

Medewerkers willen wel mobieler worden, en meer doen aan om- en bijscholing. Ze hebben meestal ook een vrij goed idee waar de kansen liggen. Wel moeten ze voldoende gelegenheid krijgen om die kansen te pakken. Zoals ook de onderzoeken van Motivaction en de Online Academy laten zien. Maar daarvoor geldt een breng- en haalplicht. Werkgevers moeten niet teveel sturen en opleggen als het gaat om de mobiliteit van de werkenden zelf. Anders is het eerder sturen op interne mobiliteit. Medewerkers aanzetten om uit zichzelf mobieler te worden, ook in hun eigen belang. Daar gaat het om. De 4 Amerikaanse onderzoekers, Joseph B. Fuller, Judith K. Wallenstein, Manjari Raman en Alice de Chalendar, kwamen met deze 5 manieren om de mobiliteit werknemers te verbeteren.

1} Stop met opleidingsprogramma’s – bevorder een leercultuur.

Opleiden en trainen alleen op aanvraag of verzoek, en dan alleen als het nodig is voor de loopbaan is achterhaald. De ontwikkelingen gaan er te snel voor. Voortdurend blijven leren – van elkaar, tijdens het werk, in kleine stappen, online, microleren –zijn enkele instrumenten waarmee de werkgever een leercultuur kan bevorderen die zorgt voor snellere aanpassingen op nieuwe werkvormen en technieken. Waardoor de organisatie als geheel meer agile wordt, kortom. Het artikel van Fuller et al. bevat enkele aansprekende voorbeelden.

2} Neem de mensen mee in de verandering.

Confronteer je mensen niet met een uitgewerkt veranderprogramma waaraan ze kunnen meedoen of niet. Neem ze liever mee in een noodzakelijke verandering. Begin met uitleggen waarom veranderen nu (weer) moet.  Als voorbeeld beschrijven de onderzoekers de grootschalige verandering die enkele jaren geleden bij het Nederlandse ING werd ingezet. Het management begon daar met uitleggen waarom veranderingen noodzakelijk waren, en wat er moest veranderen. Pas toen daar een goed draagvlak voor was, ontvouwde het management hoe er zou worden veranderd. Hadden ze alle drie de elementen van het plan gelijktijdig bekend gemaakt, dan zou er veel weerstand zijn ontstaan tegen dat hoe.

3} Benut het potentieel dat al in huis is.

Ga niet direct extern werven als je nieuwe taken, rollen of functies ontdekt of voorziet in de organisatie. Kijk eerst goed naar de mensen die al op de loonlijst staan. Vaak kunnen en willen ze (veel) meer dan je denkt als je alleen kijkt naar het c.v. Zoek naar potentieel, en naar manieren om dat een kans te geven. Het artikel van Fuller et al. bevat een treffend voorbeeld bij een groot telecombedrijf.

4} Samenwerken per regio of branche.

Als elk bedrijf voor zichzelf gaat vissen in dezelfde vijver met talenten heeft iedereen daar uiteindelijk last van, stellen de onderzoekers. Samen met andere werkgevers in de branche of regio om tijdig mensen om-, her- of bij te scholen voor nieuwe vaardigheden en competenties (niet zozeer functies) geeft een ruimer aanbod van beter geschoolde werknemers. De vele opleidings- en ontwikkelfondsen bieden in veel branches nog genoeg ruimte. Werk waar mogelijk samen met relevante opleidingen om het curriculum vroegtijdig aan te passen en contacten te leggen met studenten. Talenten moet je blijven opkweken, in plaats van ze eenmalig binnenhalen en ze aan hun lot overlaten.

5} Leer omgaan met onzekerheid.

Een ding is zeker: de onzekerheid blijft. Snel, maar ook goed kunnen reageren is een tactiek om daarmee om te gaan. Nog beter is om erop te anticiperen. Bedrijven zetten daarom kweekvijvers of proeflabs op, waarin ze hun mensen laten kennis maken met nieuwe technieken en ontluikende ontwikkelingen. Het bedrijf kan sneller inspelen op die nieuwe ontwikkelingen als ze inderdaad doorbreken. En de werknemers doen nieuwe inzichten en vaardigheden op, buiten het bekende straatje van hun huidige functie. Door die positieve prikkel gaan mensen vaak hun uiterste best doen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid