Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Moderne werkgevers maken flexibel werken mogelijk
Anders werken

Moderne werkgevers maken flexibel werken mogelijk

Sinds 1 januari heb je als werknemer het recht om een verzoek bij je baas in te dienen om thuis te werken of op andere uren te werken. Als deze dat niet wil, moet hij wel een hele goede reden hebben om je dat te weigeren. Dat staat in de Wet Flexibel Werken. Tweede Kamerlid Linda Voortman is een van de indieners van deze wet. ‘We moeten toe naar een meer ontspannen samenleving.’

Meer dan de helft van de organisaties in ons land kent al een of meer onderdelen van Het Nieuwe Werken. En dat aantal groeit nog steeds. Waarom is er dan een wet nodig om het flexibel werken beter te regelen voor werknemers?

Werken onafhankelijk van tijd en plaats

Omdat er nog steeds een aanzienlijk aantal werkgevers is dat het niet nodig vindt dat hun werknemers plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken. “Juist voor de mensen die niet deze mogelijkheden hebben is deze wet bedoeld”, legt Linda Voortman uit. Haar partij GroenLinks diende de initiatiefwet in samen met het CDA. “Deze wet kan voor de werknemers bij die organisaties een stok achter de deur zijn. Het geeft je de mogelijkheid om altijd de aanvraag bij je baas neer te leggen. Als hij nee zegt, heb je recht op een goed beargumenteerd antwoord. Ik kan me voorstellen dat je je als werknemer door deze wet gesterkt voelt.”

Participatiemaatschappij

Het past bovendien volgens Voortman bij de decentralisatie die in Nederland steeds verder wordt doorgevoerd. “Daarbij wordt steeds meer van ons verwacht dat we meer zelf doen. Als je als kabinet verwacht van de mensen dat ze meer doen in het eigen netwerk en meer voor elkaar over hebben, moet je het ze ook makkelijker mogelijk maken om bijvoorbeeld voor je zieke moeder te kunnen zorgen. Flexibeler werken is daarvoor heel belangrijk.”

Maar de wet kan toch niet een werkgever verplichten om zijn mensen te laten thuiswerken?
“Dat had ik best gewild. Maar Nederland is een polderland. We zijn gewend om met verschillende partners te onderhandelen, zoals sociale partners en werkgevers. Dus het past bij dit klimaat om ook met het thuiswerken er samen uit te komen als werkgever en werknemer. Deze wet geeft daarbij een extra versterking, een handvat. De wet biedt inderdaad geen hard afdwingbaar recht, maar de werkgever moet bij een afwijzing van een verzoek wel duidelijk kunnen motiveren waarom hij niet wil dat zijn werknemer thuiswerkt. Bij sommige beroepen is het natuurlijk lastig, al kun je daar ook wel creatiever omgaan met werktijden. Moet een schoonmaker bijvoorbeeld zo vroeg beginnen? We moeten minder strak kijken naar werktijden. 9-to-5 is echt niet meer van deze tijd.”

Kan een werkgever nu met deze wet ook mensen verplicht laten thuiswerken?
“Nee. En ik vind ook niet dat werkgevers de wet mogen gebruiken om flexwerken door te drukken. Om zo bijvoorbeeld kosten te besparen. De 0,7 norm doorduwen en mensen meer thuis laten werken werkt niet. Je moet wel met elkaar in gesprek gaan. Ik vind wel dat je als werkgever het mag stimuleren.”

Als de werknemers thuiswerken, ben je dan als werkgever verantwoordelijk dat ze wel doen op een goede werkplek?
“Ik vind niet dat een werkgever hoeft op te draaien voor de kosten van de werkplek. Dat is toch vooral de verantwoordelijkheid van de werknemer. Het zou gek zijn als een werkgever zich gaat bemoeien met het privédomein van de werknemer. Je hoeft niet thuis te werken. Als je het wilt dan kun je ervoor kiezen. Net als je ervoor kunt kiezen op andere momenten te werken. Er zijn ook mensen die van zichzelf beseffen dat flexibel werken niet bij hen past.”

De wet is nu bijna een half jaar in werking. Hoe gaat het?
“Het is nog te kort om over resultaten te praten. Tien jaar geleden was de papa-dag bijvoorbeeld ook nog niet geaccepteerd. Dat is steeds normaler geworden. Wel heb ik signalen gehoord van werknemers die niet mochten thuiswerken van hun baas. Met deze wet heb je het recht een verzoek in te dienen. Als dat verzoek wordt geweigerd moeten er duidelijk bedrijfseconomische redenen zijn daarvoor. Ik wil je kunnen zien op de werkvloer is niet genoeg.”

Wat gebeurt er als werkgevers een verzoek weigeren zonder goede redenen?
“Dan zouden we naar de rechter kunnen gaan. Maar dat is gelukkig nog niet aan de orde geweest. Ik hoop wel dat mensen bij mij aan de bel trekken als het echt niet goed gaat. Dan wil ik me er wel tegenaan bemoeien en de redenen voor het afwijzen horen. Ik denk echter dat werkgevers het goede voorbeeld moeten geven en kijken wat de medewerkers zelf willen en dan kijken naar wat mogelijk is. Het gaat tenslotte niet meer alleen om geld verdienen maar om het welzijn van de medewerkers. Als die meer tevreden zijn leveren ze juist beter werk af. Flexibel werken is onmisbaar bij modern werkgeverschap.”

Zelf ben je Tweede Kamerlid én moeder van een dochter. Hoe is de werk-privé balans bij jou?
“Het vergt heel veel plannen, en veel grenzen stellen. Mijn man zit in de gemeenteraad in Utrecht, dus die is ook druk. We hebben een dochter van anderhalf jaar oud. Op maandag ben ik thuis, op dinsdag is mijn man er en ze gaat drie dagen naar de kinderopvang. Ik ben veel ’s avonds aan het werk en ik werk heel veel in de trein. Als er iets uitvalt in mijn agenda, probeer ik deze zo te goed mogelijk om te plannen zodat ik naar mijn dochter kan. In de weekenden zorgen we ervoor dat de agenda’s op elkaar zijn afgestemd en tijd hebben voor elkaar.”

(Bron: Platform Over Het Nieuwe Werken)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid