Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Moet elke medewerker zich blijven ontwikkelen?
Anders werken

Moet elke medewerker zich blijven ontwikkelen?

Moet de werkgever een medewerker motiveren die geen zin heeft om zich verder te ontwikkelen en vooral heel goed wil blijven doen wat hij al doet? Afgelopen weekend verdwaalde ik tijdens een heel leuk feestje opeens in een discussie hierover. De medewerker was gelukkig met zijn werk en functioneerde naar behoren. Eigenlijk was er voor nu geen wolkje aan de hemel. Voor nu.

Als feestgangers constateerden we wel samen dat een carrière zich soms ontwikkelt als het weer op een gemiddelde lentedag in Nederland. Het ene moment schijnt de zon, dan weer een hagelbui en vervolgens “gewoon” bewolkt weer. Kortom: ook al heb je het nu heel erg naar je zin in je werk, wie kan garanderen dat je tot aan je pensioen hetzelfde werk kunt blijven doen?

Kriegelig van verander’drift’

De discussie was boeiend, juist omdat er vanuit verschillende perspectieven gekeken werd: medewerkers die het inderdaad nu heel erg naar hun zin hadden, gaven aan dat ze kriegel werden van de veranderdrift van hun omgeving. Veranderingen blijven alleen maar leuk als je er zelf nog een beetje invloed op kan hebben. Of zoals iedereen al weet: mensen willen wel veranderen, maar niemand wil veranderd worden. Zeker als je het nut ervan (nog) niet direct ziet.

Stabiliteit is even fijn

Omdat het leven soms al complex genoeg is, is het voor medewerkers ook soms heel erg lekker als het op het werk even stabiel is. Weten wat er van je verwacht wordt en daarbij ook weten dat je wat je moet doen ook beheerst, is heel fijn als je in het spitsuur van je leven zit.

Nut voor de werkgever

De werkgever en managers die bij de discussie aanschoven, zagen dat wat anders. Zij gaven aan dat een medewerker die in de toekomst niet meer inzetbaar is door de keuzes hij nu maakt, zoveel bescherming heeft dat het probleem vooral bij de werkgever komt te liggen. Voordat de discussie zou verzanden in de ontwikkelingen van het ontslagrecht, bekeken we de kwestie eens vanuit het nut om als werkgever juist gebruik te maken van een medewerker die lekker zijn eigen werk deed en niets anders wilde dan dat.

Wanneer ga je schakelen?

Omdat we er vanuit gingen dat de medewerker goed zou blijven functioneren, heb je, als werkgever, immers ook lange tijd het voordeel van de goed ingewerkte, loyale medewerker die zijn taak goed uitvoert. Alleen kun je dan op enig moment komen te zitten met het dilemma dat je de medewerker lang wilt laten doen wat hij goed kan, maar dat je op een gegeven moment tegen de grenzen van de houdbaarheid van het werk aanloopt. Wanneer ga je dan schakelen en laat je de medewerker weten dat de consequenties van niet willen veranderen ook echt gevolgen heeft? Keert de loyaliteit van de medewerker dan tegen hemzelf of moet de werkgever dan bereid zijn hem aan de slag te houden en zo ja, tegen welke kosten?

Angsten

Een startende HR-collega bracht het perspectief op tafel dat het toch heel bijzonder is dat mensen niet willen groeien in een functie. Volgens hem was het een natuurlijk proces dat mensen meer uit zichzelf willen halen, en dat mensen zich dus per definitie willen ontwikkelen. Een medewerker die dat niet wil, wordt geleid door angsten en moet worden geholpen om de mogelijkheden buiten zijn comfortzone te verkennen.

Werkgever verantwoordelijk?

De vraag die op tafel bleef, was of het de werkgever ontslaat van de verplichting om na te denken over vervolgstappen als de medewerker geen zin heeft om na te denken over andere ontwikkelmogelijkheden. Immers, de werkgever weet als eerste waar zijn markt zich heen beweegt en heeft ook als eerste inzicht in wat hij voor de toekomst nodig heeft.

De polderoplossing

Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat de medewerker ervoor mag kiezen om zich niet verder te ontwikkelen. Maar dan moet hij wel goed inzicht hebben in de consequenties van die keuze. Ook een medewerker die dus geen zin heeft om zich te verdiepen in zijn loopbaan, verdient het dat zijn manager of HR- medewerker hem hierbij helpt. We vonden dat vastlegging erbij hoort, om te zorgen dat de keuzes en bijhorende consequenties ook goed begrepen worden. Als polderoplossing kozen we ervoor om het uitgespaarde opleidingsbudget toch vast te leggen. Zodat de medewerker in kwestie in een keer kon worden omgeschoold als het werk echt niet aansloot op de marktontwikkelingen.

Vrij kiezen, met inzicht

Het meest boeiende van de discussie was uiteindelijk de weg ernaar toe: vanuit verschillende standpunten werd er gekeken naar duurzame inzetbaarheid. Iedereen had eerst een eigen mening en aan het einde van de avond hadden we bijna een ideale wereld: respect voor elkaars standpunten, en een gedragen oplossing waarbij de beslissing bleef liggen waar hij hoorde. Medewerkers horen te kunnen beslissen over hun eigen toekomst, maar wel met de juiste inzichten in de gevolgen van de keuzes.

(HR-Base, Marleen Kukler)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Opleiden en ontwikkelen

0 reacties op Moet elke medewerker zich blijven ontwikkelen?

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid