Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
6
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Moet ik weer gaan leren?
Anders werken

Moet ik weer gaan leren?

Een leven lang leren staat hoog op de politieke agenda van Nederland, maar wat kunnen we er zelf al aan doen? En hoe houden we het leuk? Wil je dat mensen zich duurzaam blijven ontwikkelen, dan moeten ze niet opzien tegen ‘weer’ een bijscholing of omscholing waarvan het nut niet direct in het oog springt bij iedereen.

Judith Semeijn is bijzonder hoogleraar Loopbaanmanagement aan de Open Universiteit in samenwerking met Noloc. Ze vindt dat mensen best wat eigenwijzer mogen worden, zodat ze van ‘leren’ naar het wat speelser ‘ontwikkelen’ kunnen gaan.

Want leren, dat klinkt zo schools?

Leren wordt voor je ingevuld, door de werkgever of door een opleidingsinstituut dat grotendeels bepaalt wat je gaat leren en hoe. Op deze manier doen aan persoonlijke ontwikkeling kan best een miskoop blijken te zijn, zeker op langere termijn, want het gaat voorbij aan wat iemand zelf heeft te bieden.

Wat is volgens jou een betere manier om te beginnen met persoonlijke ontwikkeling?

Je kunt het beter omdraaien en uitgaan van de persoonlijke behoefte van elke medewerker. Het is amper voorspelbaar welke concrete banen er zullen zijn over 15 jaar. Of welke je tegen die tijd zelf wilt creëren. Door uit te gaan van wat je zelf kunt, wilt en je eigen sterke kanten, kunnen mensen beter vormgeven wat ze zelf kunnen en wat beter bij ze past.

Klinkt ‘leren’ misschien wat beangstigend, speciaal voor de lager tot middelbaar opgeleiden die dat vroeger toch al niet erg leuk vonden?

Het kan een onaantrekkelijke gedachte zijn dat je weer iets nieuws of iets anders ‘moet’ leren. Niet alleen omdat sommige mensen daar vroeger ook al niet erg goed in waren. De behoefte komt dan niet uit jezelf, maar van anderen. Maar bij ontwikkeling steeds uitgaan van jezelf is ook niet de makkelijkste manier. Je moet jezelf goed kennen, inclusief de manieren waarop jij het beste iets nieuws of iets anders leert. Veel mensen vinden het vaak nog ‘eng’, mensen kunnen zich niet meer verschuilen achter de werkgever die dat ‘nu eenmaal’ wil, of zo heeft bepaald.

Hoe kan HR het beste beginnen aan persoonlijke ontwikkeling?

Ik denk vanuit een dialoog tussen werkgever en werknemer. Wat iemand dan gaat ‘leren’, of hoe hij zich gaat ontwikkelen, moet zo optimaal mogelijk aansluiten bij de eigen persoonlijke interesses, leervoorkeuren, ontwikkelmogelijkheden. De vragen ‘wie ben ik’, en ‘wat kan ik’ zouden voor de werknemer centraal moeten staan in dat gesprek.

Een gesprek op persoonlijke maat

Een ontwikkelgesprek op deze manier voeren is niet altijd even makkelijk, zeker niet met iedereen. Wat zijn goede manieren om leren en ontwikkelen leuk te laten zijn voor zo veel mogelijk mensen? Welke handvatten kan je daarbij goed gebruiken en wat kan je maar beter niet doen of zeggen? Judith Semeijn gaat er uitgebreid op in tijdens haar key note op het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 15 juni aanstaande. U krijgt tips om een programma en een aanpak te maken op de maat van de medewerkers zelf. Bekijk het volledige programma en schrijf u in.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Expertserie, Expertserie, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid