Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Motivatie of bemoeizucht?
Blog

Motivatie of bemoeizucht?

53 procent van de werknemers vindt dat de werkgever te weinig doet om medewerkers gezond, fit en productief te houden. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Zilveren Kruis. Uit ditzelfde onderzoek wordt ook duidelijk hoe gevoelig dit onderwerp ligt. Zo geven werknemers aan dat zij er niet door hun werkgever op gewezen willen worden dat ze meer zouden moeten sporten. Ze willen wel dat de werkgever de sportieve activiteiten faciliteert. Ook willen ze niet geadviseerd worden over gezonde voeding, maar wel dat de bedrijfskantine gezonde maaltijden aanbiedt. De resultaten uit het onderzoek leggen het dilemma van veel werkgevers bloot: hoe kun je werknemers motiveren zonder bemoeizuchtig over te komen?

Eigen regie
Zilveren Kruis snapt het spanningsveld dat werkgevers voelen, maar is ervan overtuigd dat het grensgebied duidelijk afgebakend kan worden. Het toverwoord? Eigen regie. Als werkgever kun je werknemers positief proberen te verleiden, maar de werknemer is uiteindelijk zelf degene die de keuze moet maken. Haal dus niet de kroket uit de kantine, maar maak hem iets duurder en de salades wat goedkoper; spreek werknemers niet aan op hun gezondheid, maar op hun fitheid in relatie tot het functioneren.

Zelf het goede voorbeeld
Ook is het heel belangrijk om een werksfeer te creëren waarin werknemers keuzes dúrven en mogen maken. Zelf het goede voorbeeld geven kan daarbij ontzettend helpen. De impact van een leidinggevende is groot en heeft bijvoorbeeld ook significante invloed op de teamprestatie. Vertel daarom gerust dat je twee keer in de week pas om 9.30 op het kantoor zult zijn, omdat je eerst gaat sporten.

Zelf in actie
Daarnaast zijn er natuurlijk diverse mogelijkheden om je werknemers positief te stimuleren en te verleiden om in beweging te komen. Bij Zilveren Kruis gaan we dat in november met leuke en ludieke acties doen. We gaan een positieve tegenbeweging organiseren waarin we medewerkers verleiden om bijvoorbeeld weer vaker de trap te nemen in plaats van de lift. Of het werkt? Tsja, dat is de keuze van de werknemers zelf!

Door: Nathalie de Jager, HR health manager Zilveren Kruis AchmeaPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Gezond ondernemen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid