Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Multitasken ja of nee?
Achtergrond

Multitasken ja of nee?

Overwerkte werkende

Van werknemers wordt verwacht dat ze veel zaken tegelijk kunnen doen. Tot op zekere hoogte kan dat goed gaan, maar niet iedereen is in de wieg gelegd om te multitasken. Waar niemand bij gebaat is als dat tot stress leidt. En is multitasking wel zo efficiënt als het lijkt? Wat doet het met ons en met onze hersenen en welke invloed heeft het op concentratie en productiviteit? Kun je leren meerdere taken tegelijkertijd te doen?

We kunnen onszelf natuurlijk niet vergelijken met een computer. Toch is dat wat we doen als we ‘multitasken’, het uitvoeren van meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment. De grote klassieker, of dooddoener, is dat met name vrouwen goed in staat zouden zijn verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren. Tot op zekere hoogte klopt dat ook, wijst onderzoek uit.

“Ons brein is er niet voor gemaakt”

Maar wie er ook beter toe in staat zou zijn, feit is dat in de huidige moderne maatschappij van hoogopgeleide kenniswerkers wordt verwacht en normaal wordt gevonden dat zij meer dan één ding tegelijk te kunnen doen. Dat gaat voorbij aan de vraag of dat wel zo efficiënt is. De Amerikaanse psychologen David Strayer en Jason Watson van de universiteit van Utah: “Ons brein is er niet voor gemaakt, omdat we onze volle aandacht nu eenmaal slechts op één ding tegelijk kunnen richten. Probeer je toch twee dingen tegelijk te doen, dan moet je je aandacht voortdurend heen en weer schakelen – want dat is waar multitasking meestal op neerkomt. En dat vele schakelen heeft nadelen.”

Nadelen
Door multitasken is je aandachtsspanne korter, zal je sneller afgeleid zijn, kun je minder goed redeneren en minder precies en minder details onthouden. Zelfs al denk je dat het tegenovergestelde het geval is. En zeker wanneer het gaat om de combinatie van meerdere ingewikkelde taken en niet om bijvoorbeeld het uitwisselen van de laatste roddels tijdens het inschenken van koffie. Multitasken kan zelfs tot stress leiden.

Tips
Wil je de beste resultaten halen en efficiënt met je werktijd omgaan, denk dan aan de volgende adviezen.

  • Vergeet dat alles tegelijk willen doen niet het hoogste rendement geeft. Bedenk dat je afzonderlijke taken beter geconcentreerd kunt uitvoeren.
  • Deel je dag op in tijd voor e-mail checken en behandelen/antwoorden, in tijd voor nadenken of reflecteren, in tijd voor overleg enzovoort. Ook je week kun je op die manier indelen.
  • Plan een dag(deel) per week in om alle kleine vervelende taken/klussen in één keer af te ronden.
  • Ruim voor vervelende taken die meer dan een half uur in beslag nemen apart tijd in.
  • Wanneer je ingewikkelde taken klussen opdrachten moet doen, plan dan voldoende tijd in om ongestoord te werken en vraag je collega’s jou niet te storen.
  • Schakel tijdens het werk meldingen en herinneringen op je laptop, tablet en telefoon echt uit.
  • Gun jezelf tijd om na te denken, neem pauzes en afstand tot je werkplek door bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging te doen.

 

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis Achmea

Lees hier andere artikelen over Gezond OndernemenPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Dossiers, Gezond ondernemen

0 reacties op Multitasken ja of nee?

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid