

Nationaal Onderzoek: concrete acties blijven uit
Duurzame inzetbaarheid blijkt meer dan ooit een strategisch aandachtspunt. Ruim twee van elke drie deelnemers aan het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2019 bevestigt dat duurzame inzetbaarheid op de strategische agenda van hun eigen organisatie staat.
Ook voelen wat meer van de 1.566 managers, HR- en arbo-professionals in het onderzoek zich verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid van de flexwerkers en zzp’ers verbonden aan de onderneming. Vorig jaar achtte 32 procent zich mede verantwoordelijk voor uitzendkrachten en gedetacheerden, inmiddels is dat 35 procent. Ook bekommeren HR-professionals zich wat vaker om de duurzame inzetbaarheid van zelfstandigen: 32 procent. In 2018 was dat nog 26 procent.
Minder aandacht voor ontwikkeling
Toch valt er niet alleen goed nieuws te melden. De deelnemers voelen wel wat meer verantwoordelijkheid voor de flexschil, het leidt (nog) niet tot meer concrete maatregelen om ze beter inzetbaar te houden. Ook worden er dit jaar minder maatwerkafspraken (i-deals) over ontwikkeling gemaakt en daalt de autonomie op het werk. Trouwens, het gaat met de ontwikkeling van alle medewerkers nog niet de goede kant op. Vorig jaar vond 64 procent van de respondenten dat er volop opleidingsmogelijkheden waren binnen de eigen organisatie. Nu denkt 57 procent dat. En in maar 18 procent van de organisaties doet meer dan de helft van de mensen regelmatig aan persoonlijke ontwikkeling: een opleiding volgen, andere functies proberen of er zelfs op solliciteren.
Minder autonoom werken
Ook met de autonomie in het werk gaat het niet de goede kant op. In 2018 vond 47 procent van de respondenten dat de meeste medewerkers in hun organisatie zelf kunnen beslissen hoe ze hun werk uitvoeren. In 2019 is dit cijfer gedaald naar 40 procent. Die dalende trend was ook al zichtbaar in de Arbo-balans van TNO voor dit jaar.
Lees verder

In deze gratis whitepaper leest u alle uitkomsten van het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2019 en wat organisaties kunnen doen om vooruitgang te boeken in duurzame inzetbaarheid.
Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy
Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma
Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie
Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie
23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?
Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.