Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Nederlandse vader heeft meer verlof nodig
Anders werken

Nederlandse vader heeft meer verlof nodig

Nederland heeft namelijk in vergelijking met andere landen het slechtste kraamverlof voor vaders. Het tijdschrift Ouders van Nu heeft minister Asscher een petitie aangeboden voor langer kraamverlof, ook wel vaderschapsverlof. Minstens 10 dagen betaald verlof en 100 dagen ouderschapsverlof, wil de belangenvereniging. Het kabinet lijkt over de brug te komen: betaald kraamverlof gaat van 2 naar 5 dagen.

Meer kraamverlof is hard nodig, stelt hoofdredacteur Hilde Tholen op PW De Gids. “Nederland heeft in Europa naast Ierland en Zwitserland de slechtste verlofregeling.” De ondertekenaars pleiten voor minstens tien dagen betaald verlof en honderd dagen ouderschapsverlof, op te nemen in de eerste duizend dagen na de geboorte van het kind. Het kabinet lijkt bereid tot de helft: vijf dagen doorbetaald kraamverlof. Details worden bekend op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september.

Hechting met het kind
Een langer vaderschapsverlof zou de hechting met het kind bevorderen, maar ook de routine van de vader in de verzorging versterken. Toch nemen vaders in de praktijk maar mondjesmaat ouderschapsverlof op, sommige kersverse vaders gaan zelfs meer werken, blijkt uit CBS-cijfers.

Drie dagen onbetaald verlof
Hoewel de regeling voor vaderschapsverlof sinds januari is versoepeld met drie dagen onbetaald verlof, naast twee betaalde dagen, is dit volgens Tholen niet genoeg. “Het is niet meer van deze tijd. In de meeste landen om ons heen hebben vaders twee weken vrij en in Scandinavië is het helemaal goed geregeld.”

Werkgevers
Het is vooral een aantal werkgevers dat een uitbreiding van het verlof tegenhoudt, stelt Tholen. “Maar er zijn ook moderne bedrijven, zoals Netflix en Google, die al iets meer rekening houden met vaders na de geboorte van een kind.”

Zo was streamingdienst Netflix deze week in het nieuws omdat bekend werd dat dat zowel vaders als moeders het eerste jaar na de geboorte of adoptie van hun kind volledig doorbetaald krijgen maar zo vaak als gewenst mogen thuisblijven. Ook mogen zij kiezen om parttime te werken of tijdelijk fulltime, gevolgd door een aantal maanden verlof.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Balans werk-privé, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid