Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Niemand meer een vaste baan!
Anders werken

Niemand meer een vaste baan!

Bent u die crisis ook zo zat? Al die sombere berichten, faillissementen, ontslagen en andere ellende? Er zijn écht schrijnende gevallen hoor. Het wordt de hoogste tijd dat het kabinet eens gaat regeren.

In Duitsland gaat het al langere tijd beter, evenals in de meeste Europese landen. Nederland is zo ongeveer het slechtste jongetje van de klas. Hoe dat komt? Omdat men niet regeert. “Mutti” Angela (Merkel) heeft in 2009 al drastische, voor sommigen zeer pijnlijke overigens, maatregelen genomen. Vervelend, maar wel daadkrachtig, duidelijk en effectief. En, ze draaien weer.

Structurele hervormingen gezocht
In Nederland komen we niet verder dan “pappen en nathouden” en áls er al maatregelen komen zijn dat de gemakkelijkste: korten op kinderbijslag en –opvang, op ouderen, op pensioen. Wanneer komen er nu eens structurele maatregelen, hervormingen? Uit onderzoek blijkt dat als de overheid efficiënter zou werken (zoals een bedrijf zeg maar) er 22 miljard euro per jaar bespaard zou worden. U leest het goed: 22 miljard. Per jaar! Dan zouden we niet eens meer hóeven bezuinigen! Zorg dat je de term regering waard bent. Ga regeren! Op de regering Rutte is een uitspraak van Einstein van toepassing: “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”

Vaste baan?

Eén van de dingen die deze regering heilig lijkt te verklaren, ongetwijfeld onder druk van de PvdA, is een vaste baan. Zo zullen werknemers in de toekomst na 2 jaar verplicht een vaste aanstelling krijgen (nu is dat 3 jaar). Ik geloof er niet in. Dit soort maatregelen komen voort uit een soort idealistisch communisme. Maar we leven niet in Rusland of China, we leven in één van de meest open en liberale economieën. Dat is ook precies de reden dat we zo’n hoog welvaartsniveau hebben.

Flexen is duurzamer
Nederland is gebaat bij een groot deel flexibiliteit. De wereld verandert nu sneller dan ooit en dat geldt ook voor de markten. Daar moet je als onderneming op in kunnen spelen en dat kun je niet als je vast zit aan elke werknemer. Als een werkgever na 2 jaar van tijdelijke overeenkomsten niet zeker weet dat er over enkele maanden nog werk is voor die werknemer, dan zal hij die werknemer niet in vaste dienst nemen. Als hij flexibel zou kunnen zijn met contracten, dan zou de werknemer langer houden. Flexibele contracten zijn dus ook in het belang van de werknemer. Hoe flexibeler de arbeidsmarkt, hoe meer werkgelegenheid, vacatures en kans op werk.

Jobrotation
Organisaties hebben behoefte aan flexibiliteit. Dit kan overigens ook intern, door vaste medewerkers gerealiseerd worden. Als je als medewerker niet vastgeroest zit aan één plek en je bent bereid om ook andere dingen te doen en te leren, dan is dat ook een vorm van flexibiliteit en waardevol, voor organisatie en werknemer.

Hypotheek
De reden dat veel mensen een vaste baan willen, “zekerheid”, is dat men anders geen hypotheek kan krijgen. Dát is dus één van de zaken die de regering moet gaan regelen. Als je nu weet (en de VVD weet dat) dat flexibiliteit (in allerlei vormen, ook tijdelijke, of uitzend-, of freelance contracten) in het belang is van de Nederlandse economie, régel dat dan!

Dus nogmaals: Ga regeren! Neem maatregelen, snij in eigen vlees en biedt Nederland duidelijkheid!

HR-Base, 15 oktober 2013Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsvoorwaarden, Blog, Competentiemanagement, Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Langer werken, Leiderschap, Pensioen, Uncategorized

One reacties op Niemand meer een vaste baan!

  1. Mark Neher

    Weer een neoliberaal die Nederland wil omvormen tot de Verenigde Staten van Nederland. Kunnen we niet gewoon vaststellen dat liberaal beleid niet werkt, dat het niet mensvriendelijk is, dat het asociaal is en dat het alleen werkt voor mensen die een goed betaalde baan hebben en die makkelijk aan een andere goed betaalde baan komen? Iedereen die daar niet zo goed in is, of al lang werkzaam is bij een werkgever omdat dat kon / kan of door sociale omstandigheden het niet zo goed getroffen heeft als de mensen met een salaris >3000 Eurie komen hiermee in de shit. Al dan neoliberale gedoe heeft ervoor gezorgd dat onze werkgelegenheid is verhuisd naar landen waar werknemers het nog ellendiger hebben dan hier want daar verdien je als werker (!) helemaal niks. De vette werkgevers rijden daar gewoon in een Rolls naar het werk terwijl de werknemer blij mag zijn als uberhaupt betaald wordt. Flex is alleen goed voor werkgevers en dan met name voor de eigenaren van bedrijven. Ik moet er niks van hebben…

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid