Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
46
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Nieuwe instrumenten voor langer doorwerken
Langer doorwerken

Nieuwe instrumenten voor langer doorwerken

De brancheorganisaties ABU, Cedris, NRTO en OVAL hebben een plan gelanceerd om een leven lang leren en ontwikkelen voor iedereen mogelijk te maken. Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, nam het aanbod in ontvangst.

Het gaat om een Periodieke Arbeidsmarktscan (PAS) voor werkenden en werkzoekenden. Met de scan kan iedereen een actueel beeld krijgen van zijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Nieuw in te richten ‘loopbaanwinkels’ moeten deze PAS aanbieden, en werkenden en werkzoekenden ondersteunen bij verbetering van hun arbeidsmarktpositie. Dat kunnen ze onder andere door met een Persoonlijke Ontwikkelrekening zelf opleiding en ontwikkeling bekostigen. Zo kan de beroepsbevolking zelf, onafhankelijk van contract, werkgever of overheidsregeling de regie voeren over zijn loopbaan. Ook dat komt de inzetbaarheid van veel mensen ten goede.

Blijven ontwikkelen essentieel

En dat is volgens de brancheorganisaties hard nodig. Kennis veroudert steeds sneller en toch moet iedereen langer doorwerken. Mensen moeten zich dus blijven ontwikkelen om op de steeds veranderende arbeidsmarkt een plek te kunnen krijgen of te houden. De koepels vinden dat er tot nu toe te weinig impulsen zijn om dit mogelijk te maken. Dit aanbod moet het tij keren en leiden tot een cultuuromslag.

Persoonlijke ontwikkelrekening

Met een persoonlijke ontwikkelrekening kunnen werkenden en werkzoekenden fiscaal aantrekkelijk sparen voor opleiding en ontwikkeling. Werkgevers, sociale partners en de overheid kunnen geld of europunten hierop storten. De eigenaar van de persoonlijke ontwikkelrekening heeft zelf de regie over deze rekening.

Tegoed overheid

Lager- en middelbaar opgeleiden kunnen met een Persoonlijke Ontwikkelrekening rekenen op extra financiële ondersteuning door de overheid tot een maximum van 5.000 europunten. Deze worden omgezet in euro’s als ze daadwerkelijk worden besteed. De koepels sluiten niet uit dat op termijn een extra bijdrage van de overheid ook naar andere groepen moet gaan.

Investeringsagenda

Het aanbod van de koepels past bij de investeringsagenda die nodig is voor Nederland. Het faciliteert burgers en bedrijven en biedt de overheid de kans om collectieve middelen gericht in te zetten. Het moet leiden tot meer samenhangend beleid én uitvoering in de praktijk. ABU, Cedris, NRTO en OVAL bieden daarvoor hun expertise en ervaring aan. Het aanbod is een nadere uitwerking van het statement ‘Iedereen aan de slag’ dat de koepels vorig jaar juni lanceerden.

Werknemer heeft zelf regie

Het CNV kan zich goed vinden in het plan, omdat werknemers zelf de regie houden over hun scholing en daarbij financiële steun krijgen. Het CNV ijvert al jaren voor een persoonlijk ontwikkelbudget en biedt zelf al een  leerrekening aan. Ook de Vakcentrale voor Professionals (VCP) juicht het toe dat de werknemer zelf het heft in hand kan nemen met een eigen budget.

Neemt de werknemer die regie ook?

Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Uit diverse onderzoeken, waaronder de Nationale Onderzoeken duurzame inzetbaarheid van dit en vorig jaar, blijkt dat er nog niet veel medewerkers zijn die hun inzetbaarheid zelf (mee) vorm geven. Men is nog vrij passief en kijkt vooral ‘naar boven’, naar de wensen van het management en naar de voortschrijdende klok. Maar steeds minder mensen kunnen ‘hun tijd uitzitten.’ Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 15 juni aanstaande krijgt u alle instrumenten om een programma en een aanpak te maken op de maat van de medewerkers zelf. Klik hier voor het volledige programmaPrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid