Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Meer duidelijk over de ‘inzetbaarheidskosten’
Achtergrond

Meer duidelijk over de ‘inzetbaarheidskosten’

Werkgevers moeten vanaf juli 2015 een transitievergoeding betalen aan werknemers waar ze vanaf willen. Onder voorwaarden kunnen ze bepaalde kosten op die vergoeding in mindering brengen. Bij het afsluiten of vernieuwen van arbeidsovereenkomsten moet dit schriftelijk worden vastgelegd, en voordat de kosten worden gemaakt.

Kosten gemaakt in verband met de inzetbaarheid mogen worden afgetrokken van de transitievergoeding die elke werknemer met een dienstverband van minstens 2 jaar vanaf juli 2015 meekrijgt bij ontslag. Dit blijkt uit het Besluit voorwaarden in mindering brengen kosten op transitievergoeding (Stb 171, 2015).

Wat zijn inzetbaarheidskosten?

Bij inzetbaarheidskosten gaat het om de kosten die eerder tijdens het dienstverband worden gemaakt om de medewerker beter inzetbaar te maken. Dus: werken in meer functies, andere banen, om-, her- en bijscholing. Maar dan alleen de opleidingen en cursussen, of outplacementtrajecten waar de medewerker zelf wat aan heeft. Profiteert het bedrijf ook van de toegenomen kennis en vaardigheden, dan mag de werkgever die kosten niet aftrekken van de transitievergoeding. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • kosten voor een niet-werkgerelateerde (talen)cursus;
  • kosten voor een cursus persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld yoga of mindfullness);
  • kosten voor een managementcursus terwijl de werknemer op het moment dat hij de cursus wil gaan volgen geen zicht heeft op een dergelijke functie bij het bedrijf van zijn werkgever.
    Krijgt de werknemer echter later bij diezelfde werkgever alsnog een managementfunctie, dan mogen de kosten voor die cursus niet worden afgetrokken van de transitievergoeding. Zij hebben dan achteraf gezien een directe relatie met de (toekomstige) functie van de werknemer, en hebben toch bijgedragen aan de bredere inzetbaarheid van de werknemer binnen de organisatie van de werkgever.

Vooraf instemmen

Volgens het Besluit moet de werknemer vooraf instemmen met het verminderen de transitievergoeding met inzetbaarheidskosten. Dat moet schriftelijk, en voordat de kosten worden gemaakt. Ook kunnen alleen de inzetbaarheidskosten in mindering worden gebracht op de transitievergoeding die zijn gemaakt in de vijf jaar voorafgaand aan de einddatum van de arbeidsovereenkomst. Werkgever en werknemer kunnen schriftelijk een langere of kortere periode afspreken.

Voorwaarden

Het schriftelijke instemmingsvereiste geldt niet als de werkgever op basis van afspraken met (verenigingen van) werknemers gehouden is bepaalde trajecten aan te bieden en de kosten ervan te vergoeden (bijvoorbeeld een sociaal plan waarin een outplacementtraject wordt aangeboden). Dit geldt ook voor afspraken tussen de werkgever en de ondernemingsraad. Daarnaast gelden de volgende algemene voorwaarden:

  • alleen kosten die betrekking hebben op een individuele werknemer kunnen in mindering worden gebracht op de transitievergoeding;
  • de kosten mogen niet van het loon af gaan, ook niet omdat de werknemer tijdelijk niet kon werken omdat hij een opleiding volgde;
  • de kosten mogen niet onevenredig hoog zijn in verhouding tot het doel;
  • de kosten mogen niet zijn gemaakt voorafgaand aan de periode waarover de transitievergoeding wordt berekend.

Hoe gaat HR ermee om?

Wil de werknemer dat zijn werkgever de kosten betaalt, dan kan de werkgever het beste tegelijk met de goedkeuring ook vastleggen wie er van profiteert: alleen de werknemer of ook het bedrijf. Opleidingen, seminars, trainingen, congressen die alleen zijn bedoeld om er persoonlijk sterker van te worden drukken dan niet op de transitievergoeding.

>> Lees alles over de transitievergoeding op de speciale landingspagina Wet werk en zekerheid in PW De Gids Vakbase >>Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsvoorwaarden, Nieuws, Politieke besluitvorming, Tools

0 reacties op Meer duidelijk over de ‘inzetbaarheidskosten’

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid