Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
27
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Nieuwe norm voor veilig werken met mens en machine
Arbeidsomstandigheden

Nieuwe norm voor veilig werken met mens en machine

Op 12 maart is een nieuwe ISO-norm gepubliceerd: ISO 45001. De norm beziet veiligheid met een veel bredere blik dan zijn voorganger, OHSAS 18001. Daar horen ook de culturele aspecten bij van veilig werken met mensen en machines.

Als een bedrijf een nieuwe machine in gebruik neemt is dat een spannend moment voor een veiligheidskundige. Want een nieuwe machine betekent nieuwe risico’s. Risico’s die in kaart moeten worden gebracht, risico’s die moeten worden bestreden. Volgens Jan Dillen, auditor bij Vincotte, is dit precies het verschil tussen de oude en de nieuwe veiligheidsnorm. “OHSAS 18001 richtte zich alleen op de zuivere risico’s. Met andere woorden: als een bedrijf een nieuwe machine kocht, keek OHSAS alleen naar wat er mis kon gaan. Dat zo’n nieuwe machine ook allerlei voordelen kan bieden – minder lawaai, minder stof, ergonomische verbeteringen en zelfs een betere bescherming – daarvoor was geen aandacht.”

Positieve benadering

De nieuwe norm, ISO 45001 heeft wel aandacht voor de mogelijke voordelen. “Die neemt die speculatieve risico’s mee”, zegt Dillen. “Mogelijke nadelen, maar ook potentiële voordelen. Daarmee voorkom je dat arbo wordt geassocieerd met zeuren en zagen. Bovendien, juist die nadruk op het positieve motiveert de medewerkers om zich aan de norm te houden. En ten slotte is zo’n positieve benadering ook beter voor de bedrijfsvoering in het algemeen. Want hoe kun je ooit een nieuw product op de markt brengen als je alleen maar aandacht heb voor risico’s?”

Aandacht voor de ‘boze buitenwereld’

Ook op een ander gebied hanteert de nieuwe norm volgens Dillen een bredere blik. “OHSAS 18001 concentreerde zich uitsluitend op het operationele niveau van die machine en de werkvloer. Maar organisaties opereren niet in een vacuüm: ze krijgen te maken met economische depressies, met nieuwe technologie, met toenemende concurrentie uit het buitenland, met een verouderend personeelsbestand. Kortom: met risico’s en kansen in de externe omgeving. Daar speelt de norm beter op in. Bijvoorbeeld: wat verwachten de contractoren van ons, en wij van hen? En hoe kunnen wij leren van hun kennis? Ja, dat laatste is heel belangrijk. Neem de leveranciers van persoonlijke beschermingsmiddelen, die beschikken vaak over veel know-how. Daar kun je als bedrijf dus van leren.”

Opleiding en competenties

Een ander veel genoemd pluspunt van de nieuwe norm: hij zet de werknemer centraal. Dillen sluit zich bij die visie aan. “ISO 45001 besteedt aandacht aan de softere aspecten, waaronder aan de cultuur binnen de organisatie. Hoe gaan mensen met elkaar om, wat is hun houding ten opzichte van veiligheid? Maar ook: wat doet een organisatie aan opleiding? Want als werkgever moet je goed nadenken over de noodzakelijke competenties van je medewerkers. Dus moet je die competenties duidelijk in kaart brengen.”

Specifieke vaardigheden

Zo kan HR en management er volgens Dillen met deze nieuwe norm beter achter komen dat de medewerkers in een specifiek team of afdeling moeten beschikken over sociale vaardigheden. “Of dat ze allemaal met een vorkheftruck moeten kunnen rijden. Of dat ze allemaal goed Nederlands moeten spreken. Ook de werknemer moet van die noodzakelijke competenties zijn doordrongen. Dan zal hij het niet in zijn hoofd halen om met een vorkheftruck te rijden als hij daarvoor geen opleiding heeft.”

Certificaat met daadwerkelijke waarde

Een nieuwe norm met een bredere blik. Het ziet er goed uit, althans op papier. Maar zal ISO ook in de praktijk zorgen voor veiliger werken? Dillen denkt van wel. “OHSAS 18001 voorzag wel in een certificaat, maar de certificeerders waren niet geaccrediteerd. In theorie kon iedereen zich dus certificeerder noemen. Dat is bij ISO 45001 niet het geval. Niet alleen heeft de gebruiker de mogelijkheid om een certificaat te halen, je weet ook dat dit certificaat werkelijk waarde heeft.”

Meer weten?

Lees het hele artikel op Arbo-online. En wie echt het naadje van de kous bij ISO 45001 wil weten kan het boek van Dillen bestellen in de shop van Vakmedianet.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid