Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Nieuwe werkstijl NS: ‘Meer begrip voor elkaars werk’
Achtergrond

Nieuwe werkstijl NS: ‘Meer begrip voor elkaars werk’

NS maakt het voor haar reizigers mogelijk om flexibel te werken in treinen en op stations. Het flexibel werken wat de reiziger doet, wil de NS ook zelf doen. Maar hoe doe je dat in een organisatie met ruim 32.000 medewerkers waarvan een groot deel vooral veel onderweg is. Programmadirecteur NS Next Elske Overgoor legt uit.

Hoe lang zijn jullie nu bezig met NS Next?
“We zijn er al een paar jaar mee bezig, zo wordt in het kantoor van NS Stations al volledig flexibel gewerkt. Zelf ben ik vorig jaar per 1 januari begonnen als programmadirecteur en sindsdien zijn we met een klein team intensief aan de slag met NS Next."

Op het Congres OHNW geeft Elske Overgoor een praktijkworkshop over de invoering van HNW bij grote organisaties.

En wat houdt deze nieuwe werkstijl precies in?
“We werken bij NS volgens de 3 E’s. Allereerst is er eigenaarschap. De medewerkers moeten zelf verantwoordelijkheid voelen voor wat ze doen. Hoe zit je in de keten? Ons doel is om de reis van deur-tot-deur zo goed mogelijk te organiseren voor de klant. Welke rol speel je daarbij, wat draag je daaraan bij ? De tweede E staat voor eenheid. We willen nog beter gaan samenwerken binnen NS. We hebben elkaar nodig. En dan is er eenvoud. We willen het in één keer goed organiseren en het niet te ingewikkeld maken. We zijn begonnen met de medewerkers op alle kantoren in Utrecht maar uiteindelijk willen we het breed aanbieden.”

Het programma heeft drie pijlers: gedrag, ict en huisvesting. Kun je daar wat meer over vertellen?
“We willen de verandering op deze drie gebieden doorvoeren. We willen medewerkers leren over de ambities in hun team, hun verantwoordelijkheid, hoe ze resultaatgericht kunnen werken en hoe ze goede werkafspraken met elkaar kunnen maken. Hoe deel je informatie met elkaar? En kun je iemand nog ‘s avonds om 10 uur bellen? Qua ict helpen we met opruimen en digitaliseren, we zorgen voor de juiste ict-voorzieningen, geven opleidingen en zetten een goede sharepoint omgeving op, zodat iedereen via de cloud altijd en overal bij documenten kan. De kantooromgeving richten we zodanig in dat de mensen activiteitgerelateerd kunnen werken. Dus als je iets moet uitwerken kun je een stilteruimte kiezen. Of er is juist een meer informele werkplek als je daar behoefte aan hebt. Als je moet vergaderen zijn er formele ruimtes.”

Deze veranderingen zijn vooral gericht op kantoormedewerkers. Van de 32.000 medewerkers van NS werken er zeker achtduizend in de trein of op stations? Hoe zit het daarmee?
“We richten ons eerst vooral op het kantoorpersoneel. Maar we hebben bijvoorbeeld voor de productie-eenheid in Den Haag al veranderingen kunnen realiseren. Daar zitten hoofdconducteurs en machinisten en hun managers. We hebben daar de huisvesting opengegooid en geode werkafspraken gemaakt, zodat ze beter met elkaar kunnen samenwerken. Voorheen zaten de collega’s nogal apart van elkaar, gescheiden door hokjes. Als een hoofdconducteur op kantoor was kon hij niet meteen zien of zijn manager er was. Dat is nu meteen duidelijk. Nu komen machinisten ,conducteurs en teammanagers elkaar informeel tegen bij het koffie-apparaat. Er ontstaat meer begrip voor elkaars werk.”

Hoe zijn de werknemers omgegaan met al deze veranderingen?
“Boven verwachting heel goed moet ik zeggen. Ik had verwacht dat er veel meer weerstand zou zijn. Maar als je de mensen meeneemt stap voor stap en duidelijk laat zien wat het hen kan brengen gaat dat goed. Je ziet dat teams graag met elkaar betere gesprekken voeren. Het inspireert om je eigenaar te voelen en je bewust te zijn van waar je voor staat met je team. En collega’s vinden het heel plezierig om elkaar tegen te komen in een open omgeving.”

Leidt de nieuwe werkstijl tot een vitaler bestaan van de werknemers?
“Je ziet bij bedrijven die een dergelijke stap hebben genomen de betrokkenheid toenemen en het ziekteverzuim afnemen De vraag hoe je je doelstellingen gaat realiseren, ligt veel meer bij de medewerker en dat werkt. Je kan zelf bepalen als je rust nodig hebt om iets af te maken, om dat vanaf huis te doen. Mensen zijn veel flexibeler gaan werken, waar het werk het toelaat. Als je thuiswerkt, is er ruimte om iets privé te regelen. Dan kun je ‘s avonds nog even wat werken. Maar thuiswerken is geen doel op zich voor NS. Iedereen is altijd welkom op kantoor. Het gaat ons vooral om het samenwerken te bevorderen.”

Gaat de reiziger in de trein hier iets van merken?
“Jazeker. Als je intern gastvrij bent naar elkaar en goed samenwerkt en oplossingsgericht werkt, zal je dat ook uitstralen naar je reizigers toe.”

Op het Congres OHNW geef je de sessie ‘Flexibel werken voor iedereen? Kun je daar iets meer over vertellen?
“Ik wil graag meer vertellen over ons programma en dan vooral de nadruk op de verandering van gedrag. Over eigenaarschap en hoe we de reiziger daarmee uiteindelijk helpen. Over de manier waarop flexibel werken bijdraagt aan heldere resultaten en het verbeteren van de samenwerking in een organisatie. En wat dat betekent voor de leidinggevende. Die vindt het soms namelijk best spannend. Die moet leren resultaatgericht leiding te geven.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Vitaliteit
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid