Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
9
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond ‘Noem het geen duurzame inzetbaarheid’
Achtergrond

‘Noem het geen duurzame inzetbaarheid’

Jeroen Kluytmans

Duurzame inzetbaarheid is iets wat door HR vaak ‘erbij’ wordt gedaan. Terwijl het de kern van elk HR-beleid zou moeten zijn, zo vindt Jeroen Kluytmans, manager Employability bij DSM FIT. DSM maakt duurzame inzetbaarheid zelf duurzaam. Vooral door dialogen op maat te voeren met de medewerkers.

Duurzame inzetbaarheid is een groot begrip. Ja, we moeten allemaal langer doorwerken, maar wat betekent dat eigenlijk? Jeroen Kluytmans, manager Employability bij DSM FIT: “Maak het nou eens klein. Bij ons betekent langer doorwerken voor collega’s die in onze fabrieken werken, iets anders dan voor collega’s op kantoor. Dus stellen we ons voortdurend de vraag: ‘Welk probleem zijn we nu aan het oplossen?’ Dat zijn er misschien wel twintig, die allemaal onder de noemer van duurzame inzetbaarheid vallen.”

Is duurzame inzetbaarheid het oplossen van problemen?

“Ik denk het wel. DSM is een duurzaam bedrijf, dan moet je ook duurzaam met je mensen omgaan. Daarbij kom je een aantal problemen tegen. Mensen moeten bijvoorbeeld langer doorwerken. Wat is daar het achterliggende probleem bij? Dat mensen pas in een laat stadium na gaan denken over hun carrière bijvoorbeeld. Of dat ze het fysiek niet volhouden. Er zit ook een uitdaging in het verhogen van de productiviteit: we moeten met minder mensen steeds meer werk doen. Hoe doe je dat op de meest productieve manier? Het klassieke patroon is dat je steeds meer uren gaat werken om al het werk gedaan te krijgen. Mensen willen dat niet meer en het is bewezen dat het ook niet altijd de meest effectieve manier is.”

U bent bij DSM specifiek aangesteld om de duurzame inzetbaarheid aan te jagen. Wat betekent dat in de praktijk?

“We hadden bij DSM een voucherprogramma, waarmee iedereen een opleidingsbudget had. Dat programma liep af. Toen kwam de vraag: wat nu? Dat zie je bij het gros van de bedrijven: er is een project of een programma en dat stopt dan weer. De vraag waarmee ik ben gestart, was: hoe nu verder? Hoe gaan we duurzame inzetbaarheid duurzaam maken? De kern van wat wij doen, is die boodschap steeds concreter maken en daar consistent over communiceren. Het gaat over goede dialogen, het gaat over goed HR-beleid, maar het gaat vooral over het doen. En dat is mijn boodschap: ga nou eens kijken wat er al is. Sluit daar op aan en probeer dat te verdiepen en uit te breiden. De uitdaging is om duurzame inzetbaarheid aan te laten sluiten bij HR. Niet als een speciaal onderwerp, maar als de kern van je HR-beleid.”

Waar zit de weerstand?

“Het is geen onwil bij HR. Het is ook hier de vraag: hoe pak je het aan? In grote organisaties ligt de nadruk soms niet primair meer op het mensdenken, maar focust men soms te veel op het vullen van allerlei ingewikkelde systemen. Terwijl de basis zou moeten zijn hoe we met elkaar in gesprek komen en de systemen hierin ondersteunend zijn. Zodat een manager begint met te vragen hoe het met je is, voordat hij begint over hoe je je moet ontwikkelen.

Hoe kan HR weer terug naar zijn basis volgens jou?

“Vaak zie je dat in organisaties en bedrijven HR duurzame inzetbaarheid erbij doet. Hoe belangrijk vind je het dan, vraag ik me dan af. Iedereen zou zich bezig moeten houden met duurzame inzetbaarheid als intrinsiek onderdeel van het personeelsbeleid. Wij merken dat het bij duurzame inzetbaarheid heel erg draait om een-op-een-contact, op steeds opnieuw de boodschap herhalen. Het is hard werken. Bij DSM zien we nu dat het steeds meer onderdeel wordt van ons standaard HR-beleid. Dat is waar we naar toe willen en we zijn daarom ook trots dat dit nu gaat lopen. Op termijn zou een aparte manager Duurzame Inzetbaarheid dan niet meer nodig moeten zijn.”

Hoe herhaal je de boodschap van duurzame inzetbaarheid zonder dat de medewerkers en leidinggevenden het gezeur gaan vinden?

“Noem het om te beginnen geen duurzame inzetbaarheid. Dat is te abstract. Gebruik woorden die herkenbaar, concreet en blijvend relevant zijn. Eerst was het een leven lang leren. Toen werd het generatiebewust personeelsbeleid. Nu heet het dan duurzame inzetbaarheid. In de basis is het allemaal hetzelfde, maar omdat we het telkens anders benoemen, is het voor de medewerkers en de managers niet altijd herkenbaar. Medewerkers denken dan: ‘Als ik even stil zit, dan is het over twee jaar weer voorbij.’

Hoe begin je concreet met het tastbaar te maken?

“Alles begint bij de vraag van een medewerker, niet bij de leidinggevende die zegt: ‘Jij moet…’ Als collega’s ervan overtuigd zijn dat er voor hen iets positiefs te halen valt, gaan ze vanzelf in gesprek met hun leidinggevende over inzetbaarheid. Nu gaan we dan ook de leidinggevenden begeleiden om dit gesprek goed te voeren. Bij duurzame inzetbaarheid is de boodschap heel simpel. We willen medewerkers die vitaal, gemotiveerd en productief zijn en blijven.”

Wat is je grootste succes tot nu toe?

“Het grootste compliment dat we krijgen is dat er heel veel mensen vragen of ze hun voucher nog in mogen zetten. Dat programma is al anderhalf jaar geleden gestopt. Maar je merkt dat medewerkers nu bedenken: ‘Ik wil zelf iets. Hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?’

Je hamert erop dat we duurzame inzetbaarheid klein moeten houden. Wat bedoel je daar precies mee?

“We zoeken allemaal naar grote oplossingen, terwijl de oplossing ook hier juist dat hele kleine en concrete is. En tegelijkertijd is dat het moeilijkst. Want dat betekent dat je al je managers moet trainen om het gesprek aan te gaan, zowel in de inhoud als in de techniek. Vaak zie je dat er dan uitgebreide trainingsprogramma’s komen. Maar je wilt een duurzame verandering en die bereik je niet altijd zo. Bij DSM begeleiden we onze leidinggevende liever langdurig. Dan bereik je die duurzame verandering. Een voorbeeld. Ik sprak laatst een jonge manager. Zij moest een beoordeling voorbereiden. Ze moet dan in een systeem allerlei vakjes invullen, waardoor de boodschap die ze eigenlijk wilde brengen niet overkomt. Ik zeg dan: ‘Schrijf nou eerst eens op een half A4’tje wat je aan je collega wilt vertellen en ga pas daarna dat systeem invullen’. In veel bedrijven zijn de systemen leidend geworden in plaats van ondersteunend. Want een systeem is controleerbaar.”

Laat duurzame inzetbaarheid zich volgens u helemaal niet in beleid vangen?

“Dat is heel lastig. Bij bijvoorbeeld ploegendiensten kun je kijken naar andere roosters. Maar hoe maak je beleid op al die individuele andere dingen? Je moet investeren in de menselijke dialoog, in eigen regie en in de middelen die mensen daarvoor nodig hebben. En die middelen zijn niet alleen maar cursussen. Dat kan ook ruimte zijn, tijd en flexibiliteit.”

Geef een voorbeeld van zo’n aanpak op maat.

“Wij hadden een leidinggevende die ’s avonds mail stuurde en zei: ‘Dat hoeven jullie niet te doen’. Maar als je elke ochtend tien mails vindt over dingen die gisteren af moesten, ga je vanzelf ’s avonds werken. Toen we dat tegen hem zeiden, heeft hij die manier van communiceren veranderd. Hoe fantastisch is dat? Maar toch: diezelfde manager werkte vijftig, zestig uur per week. Als je tegen hem zegt dat hij maar veertig uur mag werken, dan past dat niet bij zijn eigen keuzes. Anderen werken graag twintig uur per week, ook die keuzes moet je respecteren. Het gaat dan vooral om de vraag hoe we met al deze individuele keuzes toch goed met elkaar kunnen samenwerken. Maar dat grijpt veel dieper in in de manier van werken dan iedereen op cursus sturen of een programma over vitaliteit en fitness starten. Het is echt een grote verandering in onze arbeidscultuur.”

Lees het hele artikel in de rubriek Gezondheidsmanagement op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid