Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Na hybride komt nomadisch werken. Wat betekent dat?
Anders werken

Na hybride komt nomadisch werken. Wat betekent dat?

hybride werken en nomadisch werken

Working-from-Anywhere bij Spotify. VodafoneZiggo maakt thuiswerken als eerste structureel. Medewerkers bij Google mogen helemaal zelf weten waar ze werken. Zomaar wat koppen van recente nieuwsartikelen over de toekomst van werken. Na hybride werken komt nomadisch werken, of WFA. Het klinkt goed voor het imago van het bedrijf als moderne werkgever. Maar wat betekent het concreet?

We geven je alle middelen die je nodig hebt om het werk te doen. We vertrouwen je, we zijn ervan overtuigd dat je het kunt. En je krijgt van ons alle vrijheid om je werk te doen op de manier(en), plaatsen en tijden die jij het meest geschikt vindt. Die 3 uitgangspunten: vertrouwen, vrijheid en middelen zou je de uitgangspunten van nomadisch werken kunnen noemen. Zegt ook Enrique Dans op Forbes.

Weg met de oude bedrijfsorganisatie

Nomadisch werken, of WFA: work-from-anywhere zou je de overtreffende trap van hybride werken kunnen noemen. Of de volgende stap, zo je wilt. Waar het bij hybride werken toch vooral gaat om de verdeling thuis werken of op de zaak, laten de nomadisch werkenden de regels en kaders van het bedrijf zo veel mogelijk los. Wat je moet doen bepaalt het bedrijf, uiteraard in overleg met jou. Maar hoe je dat werk doet, bepaal je echt helemaal zelf.

Nomadisch werken: een blauwdruk in 3 peilers

Het betekent dat de organisatie compleet overhoop gaat, kort gezegd. Zowel de fysieke als de mentale. De verandering is zò groot en veelomvattend dat er nauwelijks een allesomvattende blauwdruk voor bestaat. Veel bedrijven experimenteren met onderdelen van nomadisch werken. Die experimenten gaan meestal over vrijheid, vertrouwen en middelen. We lichten deze 3 uitgangspunten en onderdelen in de transformatie naar echt nomadisch werken toe.

1} Vrijheid.

Vòòr de coronacrisis was thuiswerken verdacht. Waarom wil iemand dat? Toen het moest, hebben we van de nood een deugd gemaakt. Het bleek te kunnen, en veel mensen bleken productiever te kunnen werken dan in de overvolle kantoortuin. Natuurlijk zijn er ook nadelen en problemen, vooral met eenzaamheid, verbinding en communicatie. Maar die zijn niet onoverkomelijk.
Veel meer onderdelen van het werk bleken ook anders te kunnen. Zoals archiveren. Een digitaal archief kan je veel makkelijker doorzoeken dan papieren hangmappen. En opleidingen? Kennisoverdracht kon vaak al digitaal en op afstand. Maar ook trainingen op houding en vaardigheden konden goed online, bijvoorbeeld met simulatiespelen. Er zijn heel wat heilige huisjes omgegaan sinds de coronacrisis. Dat heeft ons bevrijd van zelfsprekendheden waar we amper meer bij nadachten. Er kan veel meer, en op veel meer manieren.

2} Vertrouwen.

De leidinggevende geeft de richting aan, zorgt voor de kaders en de steun, motiveert, verbindt en inspireert waar nodig en mogelijk, en doet dan een stapje terug. Maar hij of zij blijft wel naast je staan, en verduidelijkt waar mogelijk wat het bedrijf concreet verwacht. Laat jou vervolgens ontdekken hoe jij dat het beste kunt doen, zonder je iets voor te schrijven. Dat betekent ook: fouten maken en ervan leren.
Nomadische leidinggevenden zijn echte coaches die alle ruimte geven om het werk zelf in te richten. Tegelijkertijd steunen ze hun mensen zodanig dat die voldoende zelfvertrouwen hebben om het ook echt zelf te doen. Steun en vertrouwen bieden dus, en dat gaat vooral met coachende vragen, zoals: Hoe gaat het? Waarin of waarmee loop je vast? Hoe kan ik (of het bedrijf) je daarbij helpen? Vraag aan elke medewerker hoe het contact moet zijn, hoe vaak, en welke mate van ondersteuning hij of zij prettig vindt. Zo’n manager luistert vooral goed naar de antwoorden. En hij of zij wacht niet tot de problemen worden gemeld, maar zoek ze zelf op als ze nog klein zijn.

3} Middelen.

Hoe groot moet het kantoor zijn? Welke werkplekken heb je nodig? Met die vragen worstelen veel locatie- of facilitymanagers momenteel. Hybride en nomadisch werken vraagt om een strakke planning, juist als je er net aan begint. Je moet weten wie wanneer naar kantoor komt. En wat ze daar gaan doen.
Ruwweg zijn er 2 soorten activiteiten: concentratiewerk, en fysieke bijeenkomsten. Daaronder vallen soms brainstormsessies over het werk in kleine groepen. Maar vaker zijn het sociale ontmoetingen en netwerkgelegenheden. Heel verschillende activiteiten die om totaal verschillend ingerichte werkplekken vragen. Ook vraagt nomadisch werken heel wat van de afdeling IT. De verbindingen moeten snel zijn, maar ook betrouwbaar. En overal mogelijk. Want communiceren moeten we des te meer, als we op afstand en overal aan dezelfde zaak werken…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid