Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Nu is het echt tijd voor het tijdperk: mens
Anders werken

Nu is het echt tijd voor het tijdperk: mens

Ber_Damen

In steeds hogere mate onvoorspelbaar, en daardoor steeds vaker ontwricht. Zo omschrijft bedrijfskundige, consultant en psycholoog Ber Damen het bedrijfsleven. Want managers en werknemers moeten steeds vaker twee tegenstrijdige vaardigheden combineren: veranderen, en dan weer zo snel en zo efficient mogelijk doorwerken.

De wendbaarheid die nodig is om die kameleontische eigenschappen effectief te combineren, is in veel organisatie onvoldoende aanwezig. Traditionele organisatieconcepten lopen achter de feiten aan, talent wordt slecht benut. Sommige organisaties zoeken het in agile scrumteams. Damen schreef een boek over de problematiek: Businessarchitect & Verandermeester. En hij gooit direct de knuppel bij u in het hoenderhok. “HRM voldoet niet meer, het roer moet om. Het is tijd voor businessarchitecten en verandermeesters.”

De grote verwarring

Damen schreef zijn boek uit frustratie en fascinatie met de permanente staat van transitie waarin steeds meer organisaties zich bevinden. De grilligheid en het tempo waarin technologische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen elkaar opvolgen zorgt in steeds meer bestuurskamers grote verwarring. Het traditionele organisatiemodel – waarvan Human Resource Management een van de pijlers is – schiet daarvoor tekort, vindt bedrijfskundige en organisatiepsycholoog Damen, voorvechter van de Hollandse School van Veranderen.

Het tijdperk: mens

HRM is in zijn ogen gebaseerd op achterhaalde paradigma’s en vooronderstellingen, zo luidt zijn confronterende stelling. “Het moet anders”, zegt de auteur. “In de postmoderne organisatie is geen plaats meer voor HRM. De mens is geen hulpbron voor de organisatie. De organisatie is een hulpbron voor de mens. Gelukkig kán het ook anders: leniger, wendbaarder, innovatiever. Dankzij de komst van businessarchitecten en verandermeesters.”

Organisaties in beweging krijgen

Toch is de mens voorop zetten een opvatting waar de meeste HR-mensen het van harte mee eens zullen zijn. Damen ziet dan ook een goede toekomst voor u weggelegd. “De nieuwe HR-beroepsbeoefenaren zijn professionals die verstand hebben van het gedrag van mensen, snappen hoe samenwerkings- en leiderschapsprocessen werken en beschikken over kennis van strategie, organisatieontwerp en veranderkunde. Het zijn kortom professionals die organisaties in beweging brengen.”

Op zoek naar de nieuwe schoonheid

Zijn boek is te lezen als een warm pleidooi voor een meer dynamische benadering van mensen in organisaties, maar ook een esthetische benadering. “Businessarchitecten en verandermeesters hebben niet alleen oog voor de effectiviteit en efficiency van arbeidsprocessen, maar ook voor de esthetiek daarvan” zegt Damen enthousiast. “De schoonheid van de arbeidsorganisatie is een te lang genegeerd thema. Terwijl schoonheid juist zo veel voldoening, plezier en geluk kan verschaffen. Uiteindelijk willen we dat allemaal: mooi werk afleveren!”

Nieuw houvast

Het boek ‘Businessarchitect & Verandermeester’ beschrijft de ontwikkelingen waarmee organisaties nu worden geconfronteerd. Hierdoor is een ander professionaliteitsprofiel nodig. Vervolgens reikt het boek een model aan voor permanente organisatieontwikkeling, een model dat houvast verschaft voor het handelen van de businessarchitect en de verandermeester.

Hollandse School van Veranderen

Het model is gebaseerd op de Hollandse School van Veranderen. Deze school pleit voor een pragmatische aanpak van veranderingen in organisaties. “Dicht bij de praktijk, in het primaire proces, met aandacht voor en betrokkenheid van medewerkers, met oog voor en balans tussen individuele en collectieve belangen en met een sterk accent op samenwerking en gelijkwaardigheid”, zo beschrijft Damen deze aanpak. “Want veranderen kun je niet alleen. Dat doe je samen. Voortdurend.”

Over de auteur

Ber Damen is als partner verbonden aan Van de Bunt Adviseurs en als lector voor de master in HRM aan Hogeschool Avans+. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring als bestuursadviseur en een lange staat van dienst als strategierealisator, veranderkundige, organisatieontwerper en leiderschapsontwikkelaar. Hij adviseert publieke en private organisaties over besturings- en inrichtingsvraagstukken, ontwikkelings- en transitieprocessen en gedragsverandering. Tevens treedt hij veelvuldig op als executive coach.

Over het boek

Titel: Businessarchitect & verandermeester

Auteur: Ber Damen.

Prijs: € 39,95 (incl. btw)

ISBN: 9789462156142

Bestellen bij: PWnet.nl/boeken of de erkende boekhandel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid