Stelling
"Ik hou werk en privé liever strikt gescheiden."
32
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Omdat van werken iedereen beter wordt
Achtergrond

Omdat van werken iedereen beter wordt

c0e935dbdbf7b1eaf09587a83e0e950bEen ziekteverzuim van minder dan drie procent? Met de juiste aanpak is dat haalbaar voor elk bedrijf of organisatie! Wat kunt u doen om verzuim terug te dringen? Organisatieadviseur en auteur Marleen Teunis geeft tips.

Kom snel in actie
Hoe sneller u met een zieke medewerker in gesprek gaat, hoe groter de kans dat hij weer snel op de werkvloer terugkeert. Wacht dus niet weken met het opstellen van een re-integratieplan. Ga als het even kan meteen in de eerste ziekteweek al met de medewerker om de tafel zitten. Stel de juiste vragen. Toon aandacht, respect en interesse. Positieve psychologie werkt! Als u in de eerste week meteen een plan maakt, helpt dat om het verzuim te verkorten.

Zet de verwachte hersteldatum op papier
Maak samen met de medewerker concrete afspraken over de invulling van zijn werk gedurende zijn ziekte. Vraag ook wanneer hij weer volledig aan het werk denkt te kunnen. Dat is echt geen vreemde vraag. Een medewerker heeft een arbeidscontract en wordt maandelijks betaald, dus dat betekent dat hij zich moet inspannen om die afspraak na te komen, ook als hij ziek is. Daarbij is hij er zelf ook bij gebaat om zo snel mogelijk weer volledig aan de slag te gaan. Uit ervaring weten we dat het stellen van concrete doelen heel goed werkt. De zieke medewerker heeft dan iets om naartoe te werken. Het is zelfs zo dat tachtig procent van hen eerder beter is dan de verwachte hersteldatum.

Het gaat niet om waarheidsvinding
Als iemand ziek is, hebben anderen daarover al snel een mening. Doe daar niet aan mee, laat de diagnose over aan de dokter of andere medische specialisten. Soms zie je dat werkgevers het duidelijk laten weten als ze twijfelen of een medewerker daadwerkelijk ziek is. Dat werkt averechts. Het gaat niet om waarheidsvinding. De enige vraag die op dat moment van belang is: hoe mobiel is de medewerker nog en wat is er qua werk mogelijk?

Kijk naar wat de medewerker nog wél kan
Iemand die griep heeft, moet gewoon thuis uitzieken. Dat is duidelijk. Maar gaat het om iets anders en is de medewerker bijvoorbeeld nog wel in staat om de kinderen naar school te brengen? Dan is er geen enkele reden waarom hij niet naar het werk zou kunnen komen. We gaan ervan uit dat de medewerker die zich afmeldt zijn eigen werk niet kan doen. Het is van belang om tijdens een gesprek te kijken wat de medewerker nog wél kan binnen de eigen werkomgeving. Er is wellicht ander werk dat hij kan doen.

Ga in gesprek
Heeft u medewerkers die zich geregeld ziek melden? Dan is de kans groot dat zij binnen twee jaar langdurig uitvallen. Daar moet u dus iets mee. Vraag welke belemmeringen de medewerker ervaart om op de werkplek aanwezig te zijn. Aan werkgerelateerde stress is ongetwijfeld iets te doen en via coaching of een andere vorm van begeleiding is er ook ondersteuning mogelijk bij privéproblemen. Kan de medewerker het frequente verzuim eigenlijk niet goed verklaren? Durf dan ook te zeggen dat de ziekmeldingen moeten stoppen. Uiteindelijk is dat toch iets waarvan iedereen last heeft, zowel de medewerker zelf als zijn collega’s. Zo’n gesprek kan er dus op meerdere manieren voor zorgen dat iemand minder dan meer verzuimt. Als u het zo bekijkt, zijn frequente ziekmeldingen echt een cadeautje!

Stimuleer werken
Leidinggevenden hebben al snel de neiging om te zeggen dat een ernstig zieke medewerker vooral thuis moet blijven, zelfs als hij zelf aangeeft dat hij eigenlijk nog best kan werken. Zoiets noem ik goedbedoelde verwaarlozing! Zo’n medewerker is juist gebaat bij een dagritme en contact met collega’s. Vaak is het ook fijn om op de werkplek aanwezig te zijn en nog steeds een actieve bijdrage te leveren. Zolang iemand nog mobiel is en er geen medische belemmeringen zijn, kan hij gewoon aan het werk.

Marleen Teunis (pedagoog en onderwijskundige) schreef het boek Werken, iedereen wordt er beter van

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis AchmeaPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Gezond ondernemen, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid