Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsmarkt Onderzoek bevestigt vooroordelen tegen oudere werknemers
Arbeidsmarkt

Onderzoek bevestigt vooroordelen tegen oudere werknemers

Een werkgever op elke vijf vindt dat personeel van 55 jaar of ouder meer kost dan het opbrengt. En tien procent van de werkgevers vindt dat ouderen in het algemeen slechter functioneren dan jongere werknemers. Andere maatregelen gericht op duurzame inzet, waaronder mobiliteit en aannemen van arbeidsgehandicapten, zijn voor de meeste werkgevers nog een ver-van-mijn-bed show. Deze conclusies komen uit het onderzoek ‘Vraag naar arbeid 2013’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Werkgevers hebben niets tegen oudere werknemers ‘an sich’. Van de eigen mensen is 15 procent tussen 50 en 54 jaar oud. En twaalf procent is 55 jaar of ouder. Het SCP concludeert dat werkgevers relatief veel aandacht geven aan de mensen die ze al in dienst hebben (>> diverse whitepapers in de PW De Gids Vakbase over loopbaanpaden). Ze zijn veel minder bereid om ouderen die zij nog niet kennen een kans te geven. Wie 50 jaar of ouder is, heeft hoogstens 8 procent kans om te worden aangenomen.

Werkgevers in de zorg hebben de minste problemen met oudere werknemers, werkgevers in de bouwsector hebben daar de meeste problemen mee. Ook werkgevers in het onderwijs zien mensen van 60 jaar of ouder niet graag langer doorwerken. Volgens de onderzoekers komt dit door de toch al aanwezige vergrijzing in het onderwijs. Bovendien zijn veel onderwijsinstellingen bezig met personeelsreductie.

Langer doorwerken, maar niet te lang
Doorwerken na het zestigste jaar vond 61 procent van de werkgevers in 2011 een goed idee. Tien jaar eerder, in 2001, lag dat percentage nog op 41 procent. Maar nog geen 20 procent noemt doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd, zoals de overheid graag ziet, een goed idee. Tenminste niet voor de eigen onderneming.

Mobiliteit? Goed idee..
Driekwart van de werkgevers voelt zich verantwoordelijk om overtollig personeel naar nieuw werk te begeleiden. Toch heeft maar 20 procent er daadwerkelijk beleid voor opgesteld. Vooral in kleine bedrijven en bedrijven in de marktsectoren worden met ontslag bedreigde mensen relatief weinig van werk naar werk begeleid.

Geen beleid arbeidsgehandicapten
In dienst nemen van mensen met een beperking heeft bij werkgevers een zeer lage prioriteit, ook in vergelijking met andere groepen, zoals migrantengroepen en vrouwen in topposities. Volgens het SCP komt dit vooral omdat een kwart tot de helft van de werkgevers de regelingen niet kent die het aantrekken van arbeidsbeperkten en uitkeringsgerechtigden moet stimuleren, zoals no-riskpolissen(>> PW De Gids Vakbase) en loonkostensubsidies. Werkgevers vinden het zeker nuttig dat arbeidsgehandicapten meer aan werk worden geholpen, maar zelf hebben ze er (nog) geen beleid voor.

De onderzoeksgegevens zijn gebaseerd op langlopend onderzoek onder bijna 3000 werkgevers met minstens 5 mensen in dienst. Het onderzoek wordt elke twee jaar herhaald. Het onderzoeksrapport is te bestellen of te downloaden vanaf de site van het SCP.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsmarkt, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Uncategorized, Vitaliteit
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid