Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Ontwikkel jezelf uit de crisis!
Anders werken

Ontwikkel jezelf uit de crisis!

Een kwart van de werkende Nederlanders vreest voor zijn baan door de coronacrisis. Vooral jongeren zijn daar benauwd voor. Een opleiding volgen zien zij vooral als mogelijke oplossing. Maar hoe kies je de juiste?

Onder de werknemers tot 35 jaar vreest 30 procent dat de baan er binnenkort aan zou kunnen gaan. Zo bleek begin september uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet. Bij de 55-plussers heeft ‘maar’ 19 procent die vrees. Bovenmodale verdieners voelen zich minder vaak onzeker over hun baan dan Jan Modaal of mensen die minder dan modaal verdienen. Hier vreest respectievelijk 27 en 30 procent om zijn baan.

Meer baanangst, minder opleidingsbehoefte

Mensen die minder dan modaal verdienen maken zich dus de meeste zorgen over hun werk. Toch zetten ze die angst minder vaak om in scholing en ontwikkeling dan hoger opgeleiden. De helft van de modaal of bovenmodale verdieners denkt aan opleiding en ontwikkeling om tijdens en ook na de coronacrisis inzetbaar te blijven. Onder de werkenden met een salaris beneden modaal denkt 42 procent aan opleiding en ontwikkeling. Jongeren zijn met 53 procent nog het meest hiertoe bereid.

Elektronische keuzegids

Opleiden en jezelf ontwikkelen is dus een populair middel om uit de crisis te komen. Of om aan het werk te blijven. Maar hoe vind je de juiste? Een werkende op elke drie vindt die zoektocht lastig. Rond 37 procent weet door het grote aanbod in opleidingen, trainingen en cursussen niet wat het beste bij zijn of haar ontwikkelbehoefte past. Zo blijkt uit een persbericht van opleiding.nl Het is een collectief van Nederlandse praktijkopleiders. Vanzelfsprekend biedt deze portal een oplossing: in 6 stappen kan de leergierige zelf zijn ontwikkelbehoefte nader bepalen. Uiteindelijk kom je bij enkele opleiders in jouw regio die de gezochte opleiding bieden.

Eerst richting bepalen?

Misschien wil je liever eerst (ook) van een ander horen welke opleiding voor jou het meest geschikt is. Of, wat ruimer bekeken: in welke richting(en) je jezelf het beste kunt ontwikkelen de komende jaren. Je zoekt dan bij voorkeur een richting waar werk in is en ook in blijft, en je zoekt werk dat bij je past. Vooral de Millennials vinden het vaak lastig kiezen. Ze vinden veel interessant, van management via communicatie tot de wereld verbeteren. Sommigen lijden onder het Dertigersdilemma. Vaak is er een flinke studieschuld, en bieden werkgevers niet meer dan een tijdelijk of flexibel contract. Maar hun ambities rijken veel verder. Het komt vaak voor dat mensen wel weten dat ze iets anders moeten of willen ‑ binnen of buiten de eigen organisatie ‑ maar dat ze niet precies weten wat. Deze mensen kunnen beter eerst gaan praten met een loopbaanadviseur, of loopbaancoach. Hoe werkt dat? Lees dit voorbeeld.

Fondsen

En waar komt het geld vandaan? Deels van de overheid. Tien procent van de NOW-subsidie steekt de overheid zelf in een fonds om scholing en van-werk-naar-werk-trajecten te betalen voor werknemers die moeten overstappen naar ander werk. Dat gaat ook zo bij het tweede en derde tijdvak, daarom zijn de maximale subsidiepercentages 10 procent lager dan bij de vorige NOW. Nog een miljard moet beschikbaar komen voor onder andere bij- en omscholing van werklozen, hulp voor jonge werklozen en voor mensen met een hoog risico op armoede en hoge schulden.

Ook voor ouderen

Is het de moeite waard om je te blijven scholen, ook op latere leeftijd? Ja. Volgens TNO wordt het steeds normaler om op latere leeftijd een opleiding te volgen of je halverwege het werkende leven te oriënteren op een nieuwe sector. Ook de belasting van werk is al een tijdlang aan het verschuiven van het fysieke naar het mentale, met allerlei nieuwe uitdagingen op arbogebied. Dat voorspelt TNO in zijn Arbovisie 2040. Belangrijke thema’s van de nabije toekomst zijn snel veranderende techniek, robotisering, digitalisering en automatisering. Daarbij komt de aanhoudende outsourcing en de noodzaak steeds sneller nieuwe vaardigheden eigen te maken. Langer doorwerken betekent onvermijdelijk vaker iets nieuws, of iets anders leren. Op elke leeftijd.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid