Stelling
"Zorgen dat mensen op kunnen gaan in hun werk is nu de beste remedie tegen de crisis."
6
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Ontwikkeladvies 45-plussers herzien
Anders werken

Ontwikkeladvies 45-plussers herzien

pensioen

Meer beroepen kunnen nu een ontwikkeladvies krijgen van loopbaanadviseurs. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft twee nieuwe beroepen toegevoegd aan de lijst: werkenden in het primair onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Het ministerie heeft de regeling eind vorig jaar opengesteld voor 25.000 werkenden die 45 jaar of ouder zijn. Zij kunnen met een persoonlijk loopbaanadvies van een professionele loopbaanadviseur een beeld krijgen van hun situatie op de arbeidsmarkt. Vervolgens kunnen ze met een loopbaancoach bepalen wat ze kunnen doen om gezond en werkend hun pensioenleeftijd te bereiken. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor de tijdelijke subsidieregeling loopbaanadvies opengesteld.

Voordat u het vergeet…

In een snel veranderende arbeidsmarkt is het voor werkenden verstandig om regelmatig na te denken over de toekomst van het beroep en hun persoonlijke ontwikkeling. Maar in de praktijk komen mensen daar niet altijd aan toe. Zeker niet als ze goed op hun plek zitten en een druk leven leiden.

Loopbaancoach

Het Ontwikkeladvies helpt om hier tijdig over na te denken. Daarom vindt minister Koolmees het belangrijk dat werkenden er al vanaf 45 jaar gebruik van kunnen maken. Wie de regeling wil gebruiken, loopt samen met een loopbaancoach vragen na als: wat kun je, wat wil je, hoe ziet de toekomst van je vak eruit en wat is er voor nodig om in de toekomst gezond en met plezier te blijven werken in hetzelfde of in een ander beroep?

Regie in eigen hand

Doel van het Ontwikkeladvies is dat het deelnemers stimuleert om de regie van hun loopbaan in eigen handen te nemen. Het Ontwikkeladvies geeft inzicht in het toekomstperspectief van het huidige werk, zijn of haar competenties en toekomstige loopbaanmogelijkheden. Het gaat erom dat deelnemers actief gaan nadenken over hoe zij werkend hun pensioenleeftijd kunnen bereiken, en uitval door ziekte of werkloosheid kunnen voorkomen. Het resultaat van het Ontwikkeladvies is een persoonlijk ontwikkelplan voor de komende jaren.

Negen beroepen

De subsidie kan alleen worden aangevraagd door een loopbaanadviseur die over de vereiste opleidingen, ervaring en kennis beschikt om het ontwikkeladviestraject naar behoren te kunnen uitvoeren. Welke eisen dat zijn, is te vinden in het Overzicht aanvraagcriteria van het Agentschap SZW. De regeling is beschikbaar voor mensen die werken in een van de volgende negen beroepen:

  • Secretarieel personeel, assistenten en managementassistenten (de toevoeging ‘administratief’ is hieruit vervallen omdat het verwarring gaf);
  • Cateringmedewerkers;
  • Verkoopmedewerkers en medewerkers logistieke centra in de detailhandel;
  • Gemeenteambtenaren, werkzaam in de domeinen burger- en publiekszaken;
  • Buitengewoon opsporingsambtenaren, bedoeld in artikel 142 van het Wetboek van Strafvordering, toezichthouders en handhavers;
  • Werkenden in het primair onderwijs;
  • Werkenden in het middelbaar beroepsonderwijs;
  • Schoonmakers;
  • Ambulancepersoneel en meldkamerpersoneel ten behoeve van de ambulancedienst.

Het moet gaan om een werknemer, ambtenaar of zelfstandige zonder personeel van 45 jaar of ouder, die voor gemiddeld minimaal 12 uur per week werkzaam is. Mensen die werkloos zijn, hun werk wegens ziekte niet meer kunnen doen, of waarvoor er een ontslag/reorganisatie regeling van kracht is kunnen niet deelnemen. Binnen de regeling is ook subsidie mogelijk voor een training ontwikkeladvies aan leidinggevenden. Raadpleeg het overzicht Subsidiable beroepsgroepen van het ministerie van SZW voor exacte omschrijvingen van de beroepen voor wie het ontwikkeladvies geldt.

Declaraties

Het Ontwikkeladvies is één van de maatregelen uit het Actieplan Perspectief voor Vijftigplus. Voor de tijdelijke subsidieregeling is € 20 miljoen beschikbaar. Alleen gesprekken (trajecten volgens het Agentschap) die zijn gehouden vanaf 5 december 2017 komen in aanmerking. Declareren kan na binnen zes weken na afloop van het traject. De regeling loopt tot 26 maart 2018. Trajecten die op deze datum zijn geëindigd kunnen tot uiterlijk 4 mei 2018 gedeclareerd worden. Raadpleeg de website van het Agentschap voor meer informatie.

Denk eerder na over de toekomst

Minister Koolmees hoopt dat veel mensen gebruik van het Ontwikkeladvies gaan maken. “Werkenden die na een lange loopbaan hun baan verliezen, hebben soms een achterstand op het gebied van scholing. Dat maakt het vinden van nieuw werk lastiger. Door eerder in je carrière na te denken over de toekomst van je vak of functie, kun je dat helpen voorkomen.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid