Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Ontwikkeling in de jaren ’20: generaties leren van elkaar
Achtergrond

Ontwikkeling in de jaren ’20: generaties leren van elkaar

Van terug naar vaste contracten tot gelijke beloning. De komst van de Generatie Z vergt ook van HR-professionals aanpassingen. En generatie X kan veel leren van babyboomers die met pensioen gaan. Wordt generatiemanagement echt belangrijk dit decennium? Expert in generatiemanagement en cocreatie Maurice van Rooijen blikt vooruit op PW.

De hoogtijdagen van het economisch babyboomdenken lijken voorbij. Niet langer zal alles meer draaien om winst en maximalisatie. En wie beter kan deze verandering brengen dan de jongere generaties, de millennials en vooral Generatie Z. “Dat zie je nu al in de beweging die wereldwijd is ontstaan”, legt Van Rooijen, werkzaam bij bureau Jonge Geesten, uit. “Wat bij hen voorop staat is openheid en transparantie. Dat is nodig voor de wereldwijde opgave waar we met zijn allen voor staan: het beter te doen voor onze wereld. Het vraagt om next generation businessmodellen en het accepteren van out-of-your-inbox denken. De jonge generaties staan daar veel meer voor open.”

Een grote rol voor HR

Kortom, we kunnen niet om de jongeren heen. Ook niet op de werkvloer. Maar hoe kun je ze nu het best bereiken als werkgever? Een trend voor de komende jaren is dat HR-professionals proactiever te werk zullen moeten gaan, voorspelt Van Rooijen. “Studenten van nu bieden bijvoorbeeld rendement voor later. HR moet daarom meer outgoing worden, meer gaan kijken wat er bij opleidingen speelt, en daar meer investeren in kennis en ontwikkeling.”

Vaste aanstellingen komen terug

En als de jongeren eenmaal de werkvloer betreden zijn veranderingen ‘natuurlijk’ onvermijdelijk. Van Rooijen: “Voor de jongeren is het niet meer dan logisch dat mannen en vrouwen evenveel salaris krijgen. Daar zal HR ook een grote rol in moeten gaan spelen. Ook zullen de vaste aanstellingen weer terugkomen. De jongste generaties hechten namelijk veel waarde aan veiligheid en geborgenheid in hun werk. Als je straks een vacature openstelt met een vast contract zul je zien dat je veel meer reacties krijgt. Ook hier ligt voor HR een grote rol weggelegd.”

Generaties leren van elkaar

En hoe ga je leiding geven aan de generatie Z en de al aanwezige millennials? Hoe krijg je toegang tot hun competenties? “Ik denk dat reversed learning bij HR een rol gaat spelen”, stelt Van Rooijen. “Jonge generaties zullen on the job worden getraind door oudere collega’s. Tegelijk zullen zij hen weer leren over digitale systemen bijvoorbeeld. Zo kun je de generaties op de werkvloer aan elkaar verbinden.” De Generatie Z is daar bij uitstek geschikt voor. Van Rooijen: “Zij zijn gewend continu informatie met elkaar uit te wisselen via smartphones en social media, waar je ook bent. Daarom kan juist deze generatie ook echt verandering brengen.”

Kweekvijvers zijn het echte werk

Wel ligt er een aandachtspunt bij HR, waarschuwt Van Rooijen. “Je moet ze echt serieus nemen. Vaak kennen organisaties nu Young Professional- programma’s of traineeships. Dat is mooi, de jongeren krijgen hierin veel ruimte om dingen te doen en te leren. Na twee jaar krijgen ze te horen dat ze nu normaal moeten werken, maar ze dachten dat ze dat al aan het doen waren. Zorg ervoor dat je ze na een talentenprogramma ook echt iets te bieden hebt. HR moet daar echt een belangrijke rol in spelen.”

Gen X mixt goed met Z

Tegelijk is het ook belangrijk dat je blijft investeren in de ervaring en expertise van de oudere medewerkers: de babyboomers en de generatie X. Vooral die laatste generatie kan het beste schakelen met de Generatie Z, stelt Van Rooijen. “HR moet zorgen voor de kennisoverdracht tussen de twee generaties, zodat de kennis en wijsheid goed wordt overgedragen op de jongeren.”

Let op de kennisoverdracht

“Wat je nu vaak ziet is dat babyboomers met pensioen gaan, en kennis meenemen om dan vervolgens weer voor veel geld als consultant worden ingehuurd. Dan kun je concluderen dat je dan niet goed je kennisoverdracht hebt geregeld. En dan kun je als organisatie niet verder doorgroeien. In 2020 kunnen we er namelijk niet omheen om de krachten te bundelen tussen de generaties op de werkvloer. Als deze beter samenwerken zul je als organisatie sneller kunnen schakelen. Je processen zullen sneller en beter lopen.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws

One reacties op Ontwikkeling in de jaren ’20: generaties leren van elkaar

  1. Ben het niet eens met de positieve discriminatie in het bedrijf.
    Ben 78 jaar geworden en werk nog steeds in het havengebied en dan met name de havenkranen. Als ik zie hoe jongeren ongeïnteresseerd al twitterend en met hun telefoon aan hun oren rond lopen, dan heb ik toch echt een ongunstig beeld van veel jongeren gekregen, een ongunstig beeld in de zin of zo nog wel gemotiveerd zijn en niet alleen naar het komend weekend leven om weer uit hun dak te gaan.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid