Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
33
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Onzekere zakenwereld vereist andere denktrant
Achtergrond

Onzekere zakenwereld vereist andere denktrant

Verandering is de enige constante, dat geldt anno 2016 niet alleen voor werkende mensen maar ook voor de bedrijven waar ze werken. Veranderen moet om aan te blijven sluiten op wat de buitenwereld wil. Maar u valt al te makkelijk terug in de oude, vertrouwde patronen. De verandering beklijft beter als u uw brein traint in de omgang met die chronische onzekerheid. Hoe gaat dat?

Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Margriet Sitskoorn van Tilburg University schreef IK2 – De beste versie van jezelf, een boek dat inzicht geeft in de werking van onze hersenen en dat met oefeningen en tests helpt je executieve brein te ontwikkelen. Op die manier krijgen mensen meer controle over hun denken en doen.

Het jongste hersendeel

Het executieve brein is evolutionair gezien het jongste deel van onze hersenen. Het vormde zich vormde toen onze wereld steeds complexer werd en sociale vaardigheden belangrijk werden. Veel ouder zijn de stimulus-responsmechanismen waar onze lagere hersenstructuren ons toe aanzetten: ik zie een hamburger en krijg trek; de knappe buurman loopt voorbij en ik heb zin in seks.

Stimulus-respons zit in de weg

Stimulus-responsmechanismen slijten erin, volgens Sitskorn. “Het zijn patronen die vaak heel lastig te doorbreken zijn. Bijvoorbeeld: ik doe wat me wordt opgedragen, ook al zie ik zelf best dat ik klanten eigenlijk besodemieter of dat bepaalde werkzaamheden veel efficiënter kunnen worden aangepakt.”

En daar zit volgens haar bij veel organisaties een probleem. “In de huidige wereld is het voor iedere organisatie belangrijker dan ooit om te innoveren, om te veranderen, om nieuwe klantwensen te vinden en te bevredigen. Dat lukt het best als daarvoor de denk- en doekracht van iedere medewerker in de organisatie wordt gebruikt. Hoe krijg je dat voor elkaar als de besluiten in de meeste organisaties nog altijd bovenin worden genomen en onderin uitgevoerd?”

Kortetermijnfijn, langetermijnpijn

Margriet Sitskoorn geeft regelmatig lezingen aan bankdirecteuren, managers van woningbouwcorporaties, politici en andere invloedrijke mensen. “Ik laat ze zien hoe makkelijk je van andere mensen een marionet kunt maken door de verkeerde automatismen in de hersenen te voeden.”

Veel van dat gedrag heeft te maken met wat Sitskoorn noemt: kortetermijnfijn, langetermijnpijn. Op korte termijn is het goed voor de omzet, winst en je eigen bonus als je de klant een veel te hoge hypotheek verkoopt. Op lange termijn zadel je de bank met een levensgroot probleem op.

Het goede voorbeeld geven

Het vervelende is dat organisaties niet uit zichzelf leren van die fouten. Eventjes wel, dan komen er allerlei verscherpte controles en maatregelen. Maar al snel gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. En dat komt doordat het stimulus-responspatroon nooit is weggehaald. Er zitten op invloedrijke posities nog altijd mensen die primair gericht zijn status en op een achterhaalde manier geld verdienen, of dat nu over de rug van de consument gaat of niet. En dan verandert er dus niets”, zegt Sitskoorn.“De enige manier om ze het juiste gedrag te leren, is door het geven van het goede voorbeeld. Daar is voor veel organisaties nog behoorlijk wat werk aan de winkel.”

Ontwikkel je executieve brein

Het vergt gerichte en consequente training van het executieve brein om deze patronen te doorbreken. Sitskoorn hanteert daarvoor de EFFECT-methode. In het kort komt het erop neer dat we ons executieve brein trainen als we ons regelmatig blootstellen aan nieuwe ervaringen en soms uit onze comfortzone gaan.

“Makkelijk is dit niet”, erkent Sitskoorn. “We hollen achter kortetermijnprikkels aan – ik ben druk, dus als ik in de verloren uurtjes op zondagmiddag nog even doorwerk, dan sta ik maandag minder gestrest op – terwijl het voor het bereiken van je doelen op lange termijn beter is om even een stap terug te zetten en je af te vragen: behaal ik met dit gedrag eigenlijk wel mijn doel? Vaak zie je dat het gaat om kortetermijnwinst maar langetermijnverlies.”

Voorbeeldgedrag

Wil je dat mensen op hun werk hun executieve brein bewust inzetten, verander dan ten eerste de onderliggende stimuli, zodat een andere respons volgt, adviseert Sitskoorn. Toon daarbij als management altijd het goede voorbeeldgedrag. Laat je bijvoorbeeld niet langer leiden door kwartaalcijfers, maar neem klanttevredenheid als doel. Niet ergens als nevendoel in de marge, maar als belangrijkste KPI. “Medewerkers snappen zelf heel goed wat ze moeten doen om klanten tevreden te stellen. Stel hooguit wat randvoorwaarden, maar maak die niet dusdanig beperkend dat mensen met handen en voeten gebonden zijn. Want dan ontneem je ze weer het nut om hun executieve brein in te zetten en vervallen ze weer in automatismen. En hou bij al die gewilde veranderingen altijd de T van Time in de gaten”, adviseert Sitskoorn. “Je verandert gedrag niet van vandaag op morgen. Het vergt training en doorzettingsvermogen. Help elkaar om een terugval te voorkomen. En blijf gericht op je nieuwe doelen. Zodra je je organisatie weer gaat sturen op productiviteit en kortetermijnoutput, gaat het mis.”

Praktische tips uit de wetenschap

Op zoek naar concrete hulp hierbij? Dan is IK2 een aanrader. De meerwaarde van het boek zit in de wetenschappelijke onderbouwing, die duidelijk vertaald is naar de praktijk. Het boek bevat veel praktische opdrachten waarmee u wezenlijk nieuwe inzichten kunt opdoen die helpen de stimulus-responsreflex te weerstaan, door keuzes te maken die leiden tot succes op lange termijn. IK2 geeft inzicht in het functioneren van mensen, individueel en als groep, en geeft handvatten om gedrag echt te veranderen.

Meer weten? Klik hier voor alle informatie en bestellen.

Tekst Mirjam Hulsebos (bewerkt door redactie)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Implementatie, Nieuws, Tools

0 reacties op Onzekere zakenwereld vereist andere denktrant

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid