Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Ook Belgen worstelen met langer doorwerken
Langer doorwerken

Ook Belgen worstelen met langer doorwerken

Persoonlijk ontwikkelbouwwerk

Ook de Belgen moet er aan geloven: later met pensioen, en dus ook: langer doorwerken. De officiële pensioenleeftijd van 65 gaat in 2025 naar 66 jaar, en naar 67 in 2030. In Nederland geldt die beginleeftijd voor het staatspensioen al in 2021. De protesten zijn er niet minder om.

Zo organiseerde de socialistische vakbond voor overheidspersoneel ACOD op 27 februari een vrij grote staking uit protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Dat leidde tot uitvallende treinen en bussen, en veel gesloten gemeenteloketten en kinderdagverblijven. België heeft geen AOW voor elke inwoner. Elke beroepsgroep, waaronder ondernemers, werknemers en ambtenaren heeft zijn eigen pensioenregeling, met eigen voorwaarden. De overheid betaalt wel mee, en mag daarom ook de aanvangsleeftijd bepalen. De beste regelingen zijn voor ambtenaren en andere werknemers in de publieke sector.

Wat zijn zware beroepen?

De Belgische regering wil mensen met zware beroepen tegemoet komen. Alleen is ook onze zuiderburen nog niet helemaal duidelijk wat precies zware beroepen zijn. Net als in Nederland lijkt ook de Belgische regering zich te verstrikken in definitiekwesties. Meest genoemd:  leerkrachten uit het kleuter-, lager, en middelbaar onderwijs, de postbode, treinbestuurder, vuilnisophaler, verpleger, cipier en buschauffeur. Maar een dag na vaststellen was die lijst alweer van tafel. Werken met criteria dan?  Het meest genoemd wordt dan: mensen in ploegendiensten, fysiek zwaar werk, veiligheidsrisico’s en stress. Dat is op zich niet genoeg om voor vroegpensioen, maar het kan een verzwarende factor zijn. Daarmee kunnen mensen punten scoren waarmee ze mogelijk eerder met pensioen mogen, al zal dat nooit voor het 60e jaar zijn.

Beroepen met een gunstige vroegpensioenregeling, zoals leraren, ambtenaren, rijdend personeel van de spoorwegen en militairen zien die op termijn verdwijnen (20 jaar wordt geopperd). Ook zou de regeling een bonus bevatten voor mensen in zware beroepen die straks toch langer willen of kunnen doorwerken. De machtige vakbond ACOD met haar 230.000 leden heeft geen vertrouwen in de nadere uitwerking van het vroegpensioen voor zware beroepen.

Willen en kunnen

In Nederland zien regering en Tweede Kamer niets in een flexibele AOW-regeling of vroegpensioen voor sommige beroepen. Onuitvoerbaar, onbetaalbaar, dat zijn de voornaamste argumenten tegen. Mensen met zware beroepen moeten eerder kunnen stoppen met werken, vinden FNV en CNV. Maar diverse onderzoeken hebben vorig jaar alle voorgestelde oplossingen zoals een flexibele AOW, een lagere AOW-leeftijd voor bepaalde beroepen of een AOW gebaseerd op arbeidsverleden afgeserveerd. Onuitvoerbaar, onbetaalbaar of beide. Ook vinden sommige politici het onwenselijk, omdat het calculerend gedrag in de hand zou werken. Bij werkgevers, en ook bij werknemers, die dan nog minder zin hebben in opleiding en ontwikkeling. Waardering voor je werk vanuit de werkgever blijkt een belangrijke factor voor langer doorwerken. Zo is langer doorwerken vooral een kwestie van je moet het willen, je moet het kunnen en het moet vooral geen ‘moetje’ zijn. Geïnteresseerden kunnen de discussie in België aandachtig blijven volgen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid