Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
6
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Ook fysiek zwaar werk kan je langer volhouden
Gezonder werken

Ook fysiek zwaar werk kan je langer volhouden

Overbelasting is een groot probleem in branches waar mensen fysiek zwaar werk verrichten. Door slim om te gaan met fysieke belasting, kunnen organisaties en werknemers veel klachten voorkomen.

Fysieke belasting is na werkstress arbeidsrisico nummer 2 in Nederland. Gemiddeld verzuimen 3 op de 10 Nederlanders vanwege fysieke overbelasting. Maar er zijn flinke verschillen per branche, stelt zorgverzekeraar CZ. Sommige sectoren hebben er bovengemiddeld veel last van, zoals de bouw, industrie, landbouw, visserij of logistiek. Daar is sprake van fysiek zwaar en repeterend werk, veel staan en lopen en soms een ongezonde werkhouding. Niet vreemd dus dat medewerkers in deze sectoren, maar ook in cultuur, handel en horeca, het grootste risico lopen op blessures aan het bewegingsapparaat.

Zoek de balans

Voor werkgevers en werknemers is het cruciaal dat belasting niet tot overbelasting en beginnende klachten leidt. Het vinden van de juiste balans tussen de fysieke belasting van werkzaamheden en de belastbaarheid van medewerkers kan echter een grote uitdaging zijn. Bijvoorbeeld omdat het personeelsbestand vergrijst en gedragsverandering van medewerkers lastig is. Met onderstaande aandachtspunten kunnen werkgevers hun medewerkers ondersteunen in het slim omgaan met fysieke belasting.

Best practice: groenvoorziening

Met het project ‘Fysieke belasting’ wil leerwerkbedrijf WVS medewerkers duurzaam inzetbaar houden. Lees in dit artikel hoe WVS dit met behulp van een bedrijfsfysiotherapeut aanpakt.

Bepaal de werkbelasting

Fysieke belasting op het werk komt op verschillende manieren voor, bijvoorbeeld door tillen, duwen, trekken, veel lopen en langdurig staan. Ook trillingen zorgen voor fysieke belasting. Zoals het gebruiken van een boormachine of het rijden op een heftruck. Al deze vormen van belasting hebben effect op het lichaam. Vermoeidheid hoort gewoon bij werk, net als af en toe een pijntje. Maar wie vaak klachten heeft, moet zich afvragen of er niet een grens is overgegaan. Wees je er daarom als werknemer van bewust hoe zwaar de belasting is waarmee je te maken hebt én hoe vaak en hoe lang jouw lichaam die belasting ervaart.

Ga slim om met belasting

Er zijn regels om de juiste balans tussen fysieke belasting en lichamelijke belastbaarheid te bepalen. Door hiervan op de hoogte te zijn, kan een werknemer rekening houden met de fysieke belasting van het werk. Fysieke klachten hebben niet alleen te maken met de belasting van werk, maar ook hoe een werknemer met die belasting omgaat. Niet alleen het gewicht wat iemand tilt, is van invloed. Ook de houding bij het tillen, duwen of trekken is belangrijk.

Tips bij tillen

 • Werk altijd met twee handen
 • Ga recht voor het voorwerp staan
 • Houd het voorwerp dicht bij je lichaam
 • Til niet te veel voorwerpen tegelijk
 • Draag tussen heup- en schouderhoogte
 • Til met een rechte rug
 • Vraag een collega als het te zwaar is
 • Gebruik een hulpmiddel
 • Lang tillen? Rust tussendoor

Tips bij duwen en trekken

 • Ga in de duw- of trekrichting staan
 • Werk het liefst op heuphoogte
 • Vermijd werken op schouderhoogte
 • Kies eerder voor duwen dan voor trekken
 • Gebruik je gewicht. Leunen betekent vaak al rollen
 • Gebruik een hulpmiddel

Hulpmiddelen

Steekwagens, palletwagens, heftrucks en hulpmiddelen zijn er niet voor niets. Door ze consequent te gebruiken, spaart een werknemer zijn lichaam. Niet alleen nu, maar ook voor de toekomst. Wie daar nu geen rekening mee houdt, betaalt later de prijs: gewrichten slijten, er ontstaan pijnklachten of je raakt beperkt in je werk en privéleven.

Werk aan een goede conditie

Voor een juiste balans tussen werkbelasting en belastbaarheid is een goede conditie van belang. Zorg er daarom voor dat je fit bent, bijvoorbeeld door twee à drie keer per week te sporten of elke dag een half uur te wandelen. Zodat je de dagelijkse belasting van het fysieke werk aankunt. Zeker met een blik op de toekomst, waarin we later met pensioen gaan, is het goed om al vanaf vroege leeftijd je lichaam te sparen. Vanaf het dertigste levensjaar neemt de botmassa immers met 1 procent per jaar af. Ook de spiermassa neemt af vanaf die leeftijd.

Rugklachten voorkomen

Rugklachten vormen de meest voorkomende klachten bij fysieke belasting. Duwen, trekken en tillen zorgen voor een flinke belasting van het lichaam, met name van de rug. Maar ook de houding en het werktempo zijn van belang voor het al dan niet ontstaan van rugklachten.

Eigen verantwoordelijkheid

Gelukkig kunnen werknemers zelf veel doen om rugklachten te voorkomen. Behalve de tips in het kader voor beter tillen, duwen en trekken, kan je denken aan het nemen van voldoende rust tussen de inspanningen door, het spreiden van zware werkzaamheden en het zorgen voor een goede basisconditie. Wie dat heeft, bezit voldoende uithoudingsvermogen en spierkracht om zijn werk uit te voeren.

Klachten aan heupen en knieën

Wie zwaar fysiek werk doet, maakt ook een grotere kans op heup- en knieklachten. Wanneer het lichaam op een verkeerde manier belast, kan op korte termijn klachten krijgen. Op de lange termijn kan echter onherstelbare schade aan gewrichten en spieren ontstaan.

Let op je houding

Een goede houding is belangrijk om heup- en knieklachten te voorkomen. Probeer geen langdurig knielende of kruipende werkzaamheden te doen of maak gebruik van kniebeschermers als je vaak knielend werk doet. Vermijd klimmen en springen. Beperk, voor zover mogelijk, zwaar tillen door gebruik te maken van een hulpmiddel. Zorg dat je knie loodrecht boven je voeten staat tijdens het tillen en knielen. Maak geen draaibeweging in de knie wanneer je een zwaar voorwerp tilt, duwt of trekt. Ook het nemen van rust tussen inspanningen, spreiding van zware werkzaamheden en het zorgen voor een goede basisconditie voorkomen klachten aan heupen en knieën.

Dossier Gezondheidsmanagement

In het dossier Gezondheidsmanagement op PWnet staan nog veel meer artikelen over het voorkomen van uitval door fysieke belasting. Bijvoorbeeld een artikel over de voordelen van een bedrijfsfysiotherapeut. En ook hoe je in de organisatie fysieke belasting betaalbaar aanpakt. Ook vind je er tal van artikelen hoe je medewerkers gezond kunt houden, welke interventies je in kunt zetten en wat de pijlers zijn van een winnende verzuimaanpak.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Sponsored content
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid