Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
5
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Ook gek van al dat gepingel?
Anders werken

Ook gek van al dat gepingel?

Een op elke vijf kantoormedewerkers krijgt werkstress van technologische vernieuwingen zoals nieuwe IT-tools en nieuwe zakelijke apps. Mannen hebben er zelfs wat meer last van dan vrouwen. Zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO).

Twintig procent van de mensen op kantoor gebruikt vier tot zes digitale tools en 28 procent gebruikt er zelfs meer dan zeven. Hoewel veel digitale tools er op gericht zijn slimmer te werken, is 15 procent van de respondenten van mening dat technologische vernieuwingen vooral tot meer werk leiden.

Slecht voor de gezondheid

Bij een op elke zeven mensen die stress krijgen van de steeds sneller voortschrijdende digitale technieken ervaren ook gezondheidsproblemen. Een van de oorzaken kan volgens de onderzoekers zijn dat bijna een kwart van de mensen (24%) geen training krijgt bij de lancering van een digitale innovatie.

‘Onnodig’

Anke Algera, voorzitter van de NBPO maakt zich zorgen: “Wij vinden het signaal dat zoveel mensen stress ondervinden door digitale innovaties zorgwekkend. Het is bovendien vaak onnodig: veel stress kan voorkomen worden als zowel werkgevers als werknemers goed voorbereid zijn op technologische vernieuwingen.”

Geen afkeer

De grotere kans op stress maakt de kantoormensen niet afkerig van nieuwe digitale technieken. Bijna de helft van de respondenten is van mening dat technologische vernieuwingen ervoor zorgen dat het werk sneller uitgevoerd kan worden. Meer dan 70 procent is van mening dat technologische vernieuwingen motiveren, doordat het werk efficiënter uitgevoerd kan worden. En 60 procent zegt dat digitale tools het werk makkelijker maken. Voor 29 procent wordt het werk zelfs leuker door technologische innovaties. Maar de dagelijkse werkdruk en onervarenheid met de tools zorgen ervoor dat kantoormedewerkers niet genoeg tijd hebben om de mogelijkheden goed onder de knie te krijgen.

Stress van de mails

Uit onderzoek van de NBPO van vorig jaar bleek dat 32 procent van het Nederlandse kantoorpersoneel ook gestrest raakt van de stroom e-mails die blijven binnenkomen elke werkdag. Daarom vroeg de beroepsvereniging in het huidige onderzoek nog verder door naar de rol van e-mail. 39 Procent van de respondenten antwoordde dat e-mail momenteel nog steeds het belangrijkste communicatiemiddel is, maar dat de rol van nieuwe communicatiemiddelen steeds groter wordt. Bij 6 procent van de respondenten hebben nieuwe communicatiemiddelen de rol van e-mail als belangrijkste communicatiemiddel al overgenomen.

Leeftijd

Iets meer dan de helft (55%) van de ondervraagde kantoormensen vindt dat leeftijd een rol speelt bij de overstap van e-mail naar nieuwe communicatiemiddelen. 28 Procent geeft duidelijk aan dat meer jongere dan oudere collega’s gebruik maken van nieuwe communicatiemiddelen naast e-mail. Maar jongere werknemers raken daar ook vaker gestrest van dan ouderen, bleek uit onderzoek van ArboUnie uit 2016.

Juiste kennis en vaardigheden

“Nieuwe communicatiemiddelen kunnen veel structuur en efficiëntie op de werkvloer bieden. Het is dan wel zaak dat iedereen over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om deze middelen te gebruiken. Zorg er als werkgever voor dat je personeel goed op de hoogte is, ook de oudere collega’s. Alleen op die manier heb je optimaal profijt van technologische innovaties”, concludeert Algera.

Wat zijn de mogelijkheden?

Toenemende digitalisering vraagt van medewerkers dat ze bereid moeten zijn om zich te blijven verdiepen in de mogelijkheden van nieuwe of vernieuwde systemen. Wat betekent dit voor de werknemer en maakt het uit tot welke leeftijdscategorie je behoort? Beïnvloedt deze continue verandering de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers? Waar hebben medewerkers in de praktijk behoefte aan? Op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op 31 mei aanstaande, gaan Anke Algera en Jantina van Beers van de NBPO dieper in op deze vragen. In een interactieve workshop kunt u met hen meedenken over de beste communicatiemiddelen voor uw organisatie. Ook gaan ze nader in op het onderzoek dat ze speciaal voor het Congres hebben gehouden. Lees hier meer over het hele programma en de inschrijfopties.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid