Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Ook in verzekeringen moet je Plan B hebben
Anders werken

Ook in verzekeringen moet je Plan B hebben

heb een plan achter de hand

De werkgelegenheid in de verzekeringssector krimpt en de gevraagde arbeid verandert. Dus moeten verzekeraars hun medewerkers handvatten geven om duurzaam inzetbaar te blijven. FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben met het Verbond van Verzekeraars een nieuwe Sociale Agenda voor de sector opgesteld. Bij het Verbond praatten Verbondsdirecteur Richard Weurding, vakbondsbestuurder Gerard van Hees en Egmond Borgdorff, directeur HR-beleid en arbeidsmarkt bij Achmea over de ambities van de Sociale Agenda.

De Sociale Agenda 2014-2018 moest verzekeraars en medewerkers bewust maken van het feit dat de werkgelegenheid in de sector terugloopt, dat er een verplaatsing gaande is van procesmatig, taakgericht werk, naar projectmatig werk. Dat er andere skills gevraagd worden en dat werknemers gemotiveerd moeten worden om zelf hun arbeidsmarktwaarde te onderhouden.

‘Dit is sociale innovatie’

Daar zijn goede resultaten behaald. Zestig procent van de verzekeraars voert inmiddels actief beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. “Mensen worden zenuwachtig als ze anderen zien bewegen”, zegt vakbondsman Van Hees. “Dat is de kritische massa die je nodig hebt voor zo’n veranderingsproces.” Hoewel de kleine en middelgrote verzekeraars nog enige hulp kunnen gebruiken, is de tijd van bewustwording volgens Weurding voorbij. “Met deze tweede agenda maken we onze ambities concreter. We geven meer richting om ook binnen de bedrijven tot maatwerk te komen. Het is sociale innovatie.”

Best practices online

In de nieuwe agenda hebben de sociale partners concretere ambities uitgesproken voor de komende drie jaar. Zoals het faciliteren van interne en externe ontwikkelingsmogelijkheden, en het aanbieden van arbeidsvoorwaarden met meer ruimte voor maatwerk. Het Verbond gaat initiatief nemen om ook de 40 procent zonder actief beleid te bereiken. “Het online platform verzekerjeinzet.nl wordt gevuld met best practices, we organiseren opnieuw bijeenkomsten over duurzame inzetbaarheidsthema’s als ontwikkelgericht leidinggeven, strategische personeelsplanning met HR-verantwoordelijken en leidinggevenden in de sector, op die manier proberen we iedereen verder te krijgen.”

Wendbaarheid

Achmea is een van de voorlopers in duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. “Medewerkers hebben vaak geen idee hoe snel de wereld en de inhoud van functies verandert”, zegt HR-directeur Borgdorff. “Bedrijven moeten wendbaarder worden, maar medewerkers moeten ook wendbaarder worden. En medewerkers moeten gaan nadenken over een plan B.” Achmea begon daarom de Verder-campagne, bedoeld om werknemers bewust te maken van het belang duurzaam inzetbaar te zijn en het hele instrumentarium te tonen dat de verzekeraar beschikbaar heeft om de arbeidsmarktwaarde van de medewerkers op peil te houden.

Opleiding en ontwikkeling is organisatiebelang

Zorgen dat medewerkers het ook echt oppakken was de volgende stap. “We hebben daar onder andere loopbaanadviseurs voor ingezet. Ook waren we een van de eerste bedrijven met een arbeidsmarkt-apk, en krijgen onze medewerkers  drie inzetbaarheidsdagen per jaar. Die mogen ze gebruiken om zich te oriënteren op volgende functies, binnen of buiten de organisatie.” Borgdorff benadrukt dat hun campagne zich ook richt op de managementlaag. “Er ontstaat steeds meer interne doorstroom. Dat is niet altijd wat de manager wil zien, die wil graag z’n medewerkers behouden. We maken ze duidelijk dat opleiding en ontwikkeling in het belang is van de organisatie en de medewerkers.”

Drie jaar niks doen?

Dat Achmea vorig najaar het traditionele beoordelingsgesprek afschafte, past in dezelfde denkwijze. Persoonlijke ontwikkeling en toekomstperspectief wordt belangrijker. Een afdeling mag zelf bepalen op welke manier dat geëvalueerd wordt. Vooruitkijken in functioneringsgesprekken juicht Van Hees toe. “Het idee dat drie jaar lang niets aan je ontwikkeling doen een negatieve connotatie krijgt, helpt dat mensen zich bewust worden van hun inzetbaarheid.”

Lastig te vervullen vacatures

Een ander groot onderdeel van de nieuwe Sociale Agenda is het aanzien van de branche. Borgdorff wil jong talent laten zien dat er aantrekkelijke bedrijven schuilgaan onder het stoffige verzekeringsimago. Want de sector heeft ook te maken met veel moeilijk vervulbare vacatures. Vooral in functies die overal schaars zijn, zoals online marketeers, ICT’ers, data-analisten. Inmiddels staat bijna de helft van alle vacatures langer dan drie maanden uit.

‘Wij zijn relevant’

Dus moet de verzekeringsbranche zich volgens Weurding beter positioneren. “Terwijl mensen juist lang blijven hanger als ze hier eenmaal werken. Dat komt omdat het werk heel divers en leuk is. Die externe positionering willen we versterken door de relevantie van de sector nog beter over het voetlicht te brengen”, zegt Weurding. Van Hees valt hem bij met zijn liefde voor de sector: de nutsfunctie van verzekeraars, de diversiteit en de wil tot samenwerking. Maar zo harmonieus als dit gedeelde branche-enthousiasme gaat het echter niet altijd. De salarisverhogingen van NN-topman Lard Friese en ASR-CEO Jos Baeten maakten Van Hees niet lang geleden woest. De sociale partners willen via de Sociale Agenda de branche juist positioneren als aantrekkelijke werkgever.

Geen eindpunt

Wanneer is de Sociale Agenda geslaagd? De gesprekspartners weten dat 2021 geen eindpunt zal zijn, maar Weurding is trots op de stappen die zijn gezet. “Er ligt mooie content, er zijn concrete ambities. We laten zien dat we een voortrekker willen zijn en een leidende positie willen hebben op sociale innovatie.” Van Hees sluit zich daarbij aan. “Vanuit werknemersperspectief zou het goed zijn als de dynamiek in de sector zodanig is dat mensen een sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. Dat ze tegen een werkgever kunnen zeggen: als jij mij niet wil, prima. Ik heb keuze zat omdat mijn arbeidsmarktwaarde hoog is.”

De Sociale Agenda bestaat uit een interactief pdf en is via www.verzekeraars.nl te downloaden

(Lees het hele artikel op AM | Web)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid