Stelling
"Op tijd stoppen is de beste manier om het werk langer vol te houden."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Ook jongere vreest discriminatie op leeftijd
Langer doorwerken

Ook jongere vreest discriminatie op leeftijd

De grootste belemmering voor mijn carrière? Dat is niet een weigerachtige baas of een veeleisend thuisfront. Dat is mijn leeftijd. Zo blijkt uit onderzoek dat het bureau GfK uitvoerde voor het sociale medium LinkedIn.

Meer dan de helft van de werkende mensen tussen 55 en 65 jaar noemt de leeftijd als belangrijkste hindernis voor langer, of beter doorwerken in een hogere positie. Deze ‘jongere oudere’ werknemers ervaren vooral dat het moeilijk is om van carrière te veranderen en voelen zich minder gewaardeerd. Maar ook jongeren voelen die vrees. Zo heeft 28 procent van Gen X (39-54 jaar) het gevoel dat hun leeftijd loopbaankansen in de weg staat. Jongere werknemers lopen vaker tegen een gebrek aan werkervaring en een moeilijke arbeidsmarkt aan, als ze sneller carrière willen maken.

Wij zijn het gelukkigst

De onderzoekers vroegen mensen in 22 landen hoe zij tegen hun loopbaan en leven in het algemeen aankijken. Op basis daarvan hebben zij een index gemaakt waarmee ze het leven van Nederlanders konden vergelijken met andere landen. GfK heeft negen Europese landen onderzocht en daar komt Nederland het positiefst uit. Mensen zijn hier het gelukkigst, zijn optimistisch over de economische vooruitzichten en oordelen positief over hun kansen. Vooral de jongere werknemers van 18 tot en met 38 jaar zijn vol optimisme en vertrouwen.

Personeelstekorten nemen toe

En dat is maar goed ook. Want juist zij zullen langer moeten doorwerken dan de mensen die nu de 50 al zijn gepasseerd. En dat is al de helft van de beroepsbevolking van ons land. Daar stopt de vergrijzing niet. Over 5 jaar zijn er meer 60-plussers dan kinderen, en zullen er meer vacatures zijn dan sollicitanten. De baby boomers vertrekken sneller dan de Millennials kunnen instromen. De oorzaken zijn bekend: we leven langer, en we krijgen minder kinderen. Wat dat eerste betreft: elk jaar komen er drie maanden bij onze levensverwachting. Begin 1900 werd Joe Sixpack in de VS gemiddeld 47 jaar oud; aan het eind van deze eeuw mag hij rekenen op 100 jaar.

Weg met Zwitserlevens!

Een van de oplossingen om het (nu al) schreeuwende tekort aan deskundig personeel op te vullen, is oudere werknemers terughalen. Zelfs als ze al met pensioen zijn, en ze een baan met betekenis bieden. Dat is nogal wat, en het betekent nogal wat. De afbraak van het ideaalbeeld dat ons tientallen jaren is voorgehouden: het Zwitserleven-pensioen. De Gouden Jaren, op z’n Amerikaans. Een herwaardering van werken als zinvolle levensbestemming, ook voor 60’ers en zelfs 70-plussers. Dat vraagt om een culturele omwenteling.

Verwachtingspatronen doorbreken

Want we zijn het niet gewend, ouderen die langer doorwerken. Dus is de argwaan groot, en dat blijkt uit de vooroordelen tegen ouderen. Die, hoewel vaak onterecht, toch hardnekkig blijken. Zodanig zelfs, dat we ons niet eens bewust zijn van het feit dat we ze hebben. En ze dus onbewust hanteren. Als verwachtingspatronen, of als schrikreactie als je een ‘oudere kandidaat’ voor je ziet staan bij een vacature of promotie. Vaak worden ouderen gediscrimineerd op deze vooroordelen door mensen die zelf nog ouder zijn. Zelfs jongeren maken zich er zorgen om, lees deze fascinerende blog maar van online recruiter Robert Buning op PW.

Vertrouwen komt te voet…

Dè oplossing tegen de hardnekkige vooroordelen om met ouderen langer door te werken is nog niet uitgevonden. Misschien is het wel als met alle vooroordelen: je breekt ze stukje bij beetje af door er goede, positieve ervaringen bij te zetten. Dat kan onder andere op de manier die generatie-expert Aart Bontekoning schetst op PW: “Voor Nederlandse werkgevers is één van de grootste uitdagingen om gezond samenwerken tussen de groeiende groep 50- en 60-plussers en de kleiner wordende groep 20- en 30-plussers te bevorderen. In dat samenwerken creëren millennials een trendbreuk, namelijk van top down naar gelijkwaardig samenwerken, wederzijds leren en meer eigen regie over het werk. Steeds meer 50-plussers nemen dat over. Ze worden er vitaler en gelukkiger van en houden zo langer doorwerken beter vol.”



Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid