Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Eén op 5 wil scholing, maar…
Langer werken

Eén op 5 wil scholing, maar…

Veel werknemers willen wel iets aan scholing doen, maar het blijft vaak steken bij plannen. Ze hebben er gewoon geen tijd (12%) of geen geld (8%) voor. Dat blijkt uit onderzoek van CNV Vakmensen onder ruim 1.200 leden.

“De wil is er wel, maar voor 1 op de 5 werknemers ontbreekt het gewoonweg aan mogelijkheden. Ik zie een nadrukkelijke en tegelijkertijd sluimerende scholingswens, die om actie vraagt. De tijd is rijp voor een Deltaplan Scholing”, vindt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen.

Uit het onderzoek blijkt dat veel werknemers (42%) in het afgelopen jaar iets aan scholing hebben gedaan. Meestal op eigen initiatief, maar ook georganiseerd door de werkgever. De scholing bestaat vooral uit eendaagse trainingen en korte cursussen. Bij 13 procent gaat het om een langere opleiding (langer dan 3 maanden).

Plannen in 2018

Gevraagd naar de plannen voor dit jaar zegt 37 procent zeker iets aan scholing te gaan doen. Een kwart van de ondervraagden heeft helemaal geen behoefte aan scholing. “Die groep ertussen, een kleine 40 procent, dáár ligt onze grootste uitdaging”, zegt Fortuin. “Veel mensen willen wel, maar ze lopen tegen drempels aan: geen tijd, geen geld of geen idee welke scholing geschikt voor hen is. Die drempels moeten lager en daar willen we als vakbond graag een rol in spelen.”

Eigen regie

Om werknemers te begeleiden in hun loopbaankeuzes heeft de bond enkele jaren geleden James Loopbaan gelanceerd. Fortuin: “Steeds meer mensen weten de weg naar James Loopbaan te vinden, geholpen door concrete afspraken met sectoren en bedrijven. En dit jaar hebben we de ambitie om in veel cao’s concrete afspraken te maken over een eigen scholingspot, de James Leerrekening, die werknemers zelf opbouwen én kunnen meenemen naar een toekomstige werkgever. Zo houden werknemers de regie om zelf hun eigen keuzes te maken.”

Investeren in de toekomst

Opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat 26 procent van de leden scholing wil volgen die gericht is op toekomstig werk. Dat hangt mogelijk samen met een andere uitkomst uit het onderzoek, namelijk dat veel leden verwachten dat zij over 5 jaar niet meer hetzelfde werk doen (48%). Fortuin: “Scholing is een investering in je eigen toekomst. Maar daar moet je natuurlijk ook de mogelijkheden voor krijgen. En soms een goedbedoelde schop onder je kont.”

(Bron: CNV Vakmensen)

Driekwart doet wel aan scholing

Toch doen veel Nederlandse werknemers wel degelijk aan opleidingen en cursussen. In 2015 ging in driekwart van de Nederlandse bedrijven het personeel op cursus, zo blijkt uit onderzoek van het CBS naar bedrijfsopleidingen van begin 2018. Bijna alle grote bedrijven laten hun personeel met cursussen bijscholen. Ook in middelgrote en kleine bedrijven zijn de cursussen veruit de populairste manier van scholen. Grote bedrijven geven 1.100 euro per cursist per jaar uit, middelgrote en kleine bedrijven 1.000 euro.

Vaak met subsidies…

Ongeveer 17 procent van de bedrijven ontving in 2015 subsidies of andere bijdragen voor de bekostiging van bedrijfsopleidingen. Van hen ontving 73 procent een uitkering van een opleidingsfonds. Vooral de middelgrote en kleine bedrijven financieren cursussen hieruit. Overheids- en EU-subsidies worden juist meer gebruikt door grote bedrijven. Grote bedrijven profiteren bij de scholing van personeel ook vaker van belastingmaatregelen, zoals vrijstellingen.

.. en door externe opleiders

Zo’n 70 procent van de bedrijven die cursussen aanboden werkte samen met externe cursusaanbieders. Het merendeel hiervan schakelde particuliere opleidingsinstituten in. Daarna volgen cursussen bij leveranciers en/of moeder- en dochterbedrijven (25%) en mbo-instellingen (roc’s, aoc’s of vakinstellingen) met 23 procent. Vooral grote bedrijven schakelen mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten in.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid