Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Op je knieën naar de AOW-leeftijd?
Blog

Op je knieën naar de AOW-leeftijd?

grondwerk

De hogere AOW-leeftijd is de FNV een doorn in het oog. ‘We willen zekerheid voor mensen die op hun knieën naar hun AOW-leeftijd kruipen’, aldus FNV-voorzitter Han Busker half januari tijdens een grote manifestatie in Utrecht. De bond vindt dat mensen die fysiek zwaar werk verrichten eerder moeten kunnen stoppen met werken, met behoud van een goed pensioen. Mark Capel, directeur bij TRAINIAC vindt het een kortzichtige opstelling.

Deze uitspraak bevreemdt en irriteert mij zeer. De FNV zou er immers voor moeten zorgen dat deze werknemers nooit op hun knieën zouden hoeven kruipen! Het eerder naar huis sturen van bijna versleten werknemers, zoals de FNV wil, is niet de oplossing van het probleem. Als werknemersbelangenbehartiger zou je moeten willen dat iedereen in Nederland op een gezonde manier de AOW-leeftijd haalt en in een goede gezondheid kan genieten van zijn of haar pensioen.

Goed gezond blijven meedoen

Het is niet dat ik werknemers met fysiek zwaar werk hun pensioen niet gun. Ik gun hen echter alleen nog meer dat zij in goede gezondheid kunnen blijven participeren in het arbeidsproces tot de geldende AOW-leeftijd, en daarna in goede gezondheid kunnen genieten van het pensioen. Nu begrijp ik dat het lekker bekt op een manifestatie met veel publiek als je zegt dat je je er hard voor wilt maken dat mensen eerder met pensioen kunnen. Toch kan en mag dit niet de insteek zijn van een goede belangenbehartiger.

Omgekeerde wereld?

Het lijkt wel een omgekeerde wereld waar de FNV in leeft! In plaats van zich hard te maken voor participatie en duurzame inzetbaarheid wil de bond deze werknemers uit het arbeidsproces halen. Heeft de FNV het opgegeven? Zo lijkt het wel. Ben je niet meer inzetbaar voor fysiek zwaar werk, ga dan maar met pensioen.

Nooit gaan kruipen!

Maar beste FNV, je voorkomt niet dat werknemers ‘op hun knieën naar hun AOW-leeftijd kruipen’ door hen eerder met pensioen te laten gaan, maar door ervoor te zorgen dat zij nooit hoeven te kruipen! Langdurig fysiek zwaar werk heeft nu eenmaal een flinke impact op het lichaam. Ook als je dit 20 in plaats van 25 jaar doet.

Maak je hard voor gezond het eind halen

Een paar jaar eerder stoppen met werken, maar vervolgens in een stoel bij het raam achter de geraniums de buren bespieden lijkt mij overigens ook niet de mooiste vorm van het doorbrengen van het pensioen. Je kunt er als vakbond beter hard voor maken dat werknemers in goede gezondheid de AOW-leeftijd behalen, al dan niet in een andere functie of bij een andere werkgever, in plaats van werknemers eerder uit het arbeidsproces te halen.

Mark Capel is directeur bij TRAINIAC.

Bron: OR/NetPrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid