Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Op naar een coachingsvrije werkplek
Blog

Op naar een coachingsvrije werkplek

Medewerkers worden steeds meer belaagd door coaches. Hangt er niet een talentcoach om je nek, dan word je wel gerevitaliseerd door een vitaliteitscoach. Mocht dit geen soelaas bieden, dan kun je als medewerker nog altijd moreel bijgestaan worden door een happinesscoach. Of, als je écht geluk hebt, een heuse werkgelukdeskundige. Op PW. plaatste Dr. Mirjam Baars twee huidige hete aardappelen tegelijk in perspectief: coaching en de zoektocht naar werkgeluk.

Als je bedrijven vraagt naar de reden waarom zij een happinesscoach hebben aangesteld, is vaak de reactie dat ze willen voorkomen dat medewerkers burn-out raken. Ze hopen op deze manier tijdig signalen te onderkennen. Bedrijven kunnen zo pro-actief ingrijpen en daarmee eventuele hoge kostenposten die gepaard gaan met burn-out voorkomen.

Bedrijfsrisico

Kostentechnisch gezien is burn-out een belangrijk bedrijfsrisico. Het gaat om zo’n 700.000 medewerkers op jaarbasis. Gemiddeld genomen blijft een medewerker 242 dagen thuis. Ervan uitgaande dat een verzuimdag ongeveer € 250 kost, is hier volgens het NRC al snel € 60.000 per medewerker mee gemoeid. Burn-out is het hoogst bij vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Professor Lans Bovenberg van Tilburg University noemt deze fase dan ook wel de ‘spitsuur van het leven’. Een belangrijke groep van de mensen met burn-outklachten raakt arbeidsongeschikt.

Burn-outpreventiecoach

Opvallend is dat bedrijven er niet voor kiezen om in plaats van een happinesscoach een burn-outpreventiecoach in te stellen. Klinkt dit wellicht niet sexy genoeg? Of misschien loop je het risico dat medewerkers dan zo met het thema burn-out aan de haal gaan, dat ze ‘vanzelf’ burn-out raken? De meest waarschijnlijke verklaring is dat een happinesscoach voor bedrijven marketingtechnisch interessanter is dan een burn-outpreventiecoach. Bedrijven veronderstellen waarschijnlijk dat als zij een burn-outpreventiecoach instellen, zij in rap tempo hun aantrekkelijke positie op de arbeidsmarkt verspelen. En dat is, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt, weinig aantrekkelijk.

Happinesscoach

Toch is het de vraag of het instellen van een happinesscoach wel het gewenste effect sorteert. De impliciete boodschap die je hiermee naar medewerkers uitdraagt, is dat ze geacht worden 24 uur per dag, 7 dagen per week gelukkig te zijn. Lukt dat niet? Dan moet er serieus naar je gekeken worden. Maar wie lukt het om volcontinu gelukkig te zijn? Moet je je gelukkig voelen als je relatie net gestrand is? Of als je verhuisd bent voor je werk, maar in je nieuwe woonplaats nog geen nieuw sociaal netwerk hebt opgebouwd? Uit onderzoek blijkt dat jonge ouders significant ongelukkiger zijn. Moet je je dan als jonge, werkende ouder ook nog schuldig voelen dat je geluksgevoel- weliswaar tijdelijk- is gedaald?

Geluk als plicht

Volgens Carl Cederström, hoogleraar en auteur van het boek ‘The Happiness Factory’ wordt geluk steeds meer een plicht. “Er bestaan bedrijven waar je je drie slagen in de rondte moet werken, maar toch te horen krijgt dat je gelukkig moet zijn. En zelfs ‘authentiek gelukkig’.” Uitgaande van Cederströms’ ideeën kun je je afvragen of een focus op geluk wel datgene is wat een bedrijf naar zijn medewerker wil uitstralen. Als dat vooral komt omdat het bedrijf merkt dat veel medewerkers door hoge werkdruk uitvallen, dan is een werkdrukonderzoek uitvoeren effectiever. Met zo’n onderzoek krijg je in beeld hoe de taakeisen zich verhouden tot de regelmogelijkheden . Zijn de taakeisen hoog en de regelmogelijkheden laag, dan ontstaan er werkdrukrisico’s.

Werkdrukrisico’s

Werkdrukrisico’s bestrijden is meestal niet heel ingewikkeld. Als medewerkers hoge taakeisen kennen maar weinig regelmogelijkheden, kan dit in balans gebracht worden door hen meer in zelfsturende teams te laten werken. In zelfsturende teams voeren medewerkers naast uitvoerende taken ook regeltaken uit. Hierdoor krijgen zij meer ‘grip’ op hun werk waardoor de werkdruk afneemt.

Talentontwikkeling

Het is geen toeval dat steeds meer organisaties het werken in zelfsturende teams omarmen. Een interessante trend in dit verband is het werken volgens de principes van holacracy. Bedrijven als Springest, Viisi, Experius en Voys hebben deze manier van werken geïmplementeerd. Bijkomend voordeel van deze manier van werken is dat het in belangrijke mate bijdraagt aan de talentontwikkeling van medewerkers.  En…guess what: Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk ook geen coaches meer nodig!

Nationaal onderzoek

Mirjam Baars MBA voert vanuit onderzoeksbureau SatisAction in samenwerking met PW. een jaarlijks onderzoek uit. Met dit onderzoek kunnen organisaties het Keurmerk Talentontwikkeling verkrijgen. Kijk dan meer informatie op www.nationaalonderzoektalentontwikkeling.nlPrint Friendly, PDF & Email
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid