Stelling
"Op tijd stoppen is de beste manier om het werk langer vol te houden."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Op naar een nieuwe, duurzame manier van werken
Het Nieuwe Werken

Op naar een nieuwe, duurzame manier van werken

Goed werk voor iedereen. Dat is de maatschappelijke opdracht voor bedrijven, instellingen, sociale partners en de overheid. Het rapport ‘Het betere werk’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) bevat 9 voorstellen om goed werk voor meer mensen te bevorderen en te faciliteren. Sommige voorstellen hebben veel te maken met duurzame inzetbaarheid.

Nieuwe technologie, flexibilisering en intensivering van werk kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor wie in de toekomst nog werk heeft, en voor de kwaliteit van dit werk. Toch is goed werk essentieel voor de brede welvaart: voor de kwaliteit van leven van individuen, voor de economie en voor de samenleving als geheel.

Technologie

Om werk goed te houden formuleert de WRR drie condities voor goed werk. De eerste conditie is de technologisering van werk: robots, cobots en kunstmatige intelligentie (of: algoritmen). In ‘het tweede machinetijdperk’ is niet alleen fysieke arbeid te automatiseren, maar kunnen ook meer mentale taken door en met machines worden uitgevoerd. Met nieuwe technologie kunnen platforms als Uber en Airbnb optreden als intermediair tussen aanbieders van werk en mensen die het werk doen.

Flexibilisering

De tweede belangrijke ontwikkeling is de flexibilisering van werk. Nederland is een koploper in Europa op dit punt: inmiddels heeft 36 procent van de werkenden geen vast contract. Deze flexibilisering heeft bovendien de verantwoordelijkheid van werkgevers voor werknemers veranderd. Dat heeft onder andere gevolgen voor opleiding, ontwikkeling en bevordering van deskundigheid en duurzame inzetbaarheid van alle werkenden. Werkgevers moeten voldoende blijven investeren in ‘lerend werken’ en in het begeleiden van mensen naar ander werk.

Intensivering

Intensivering van werk, oftewel de verandering van de snelheid en de aard van het werk is de derde trend die de onderzoekers signaleren en beschrijven. Van de werkende mensen zegt 38 procent vaak of altijd snel te moeten werken om het werk af te kunnen krijgen. Door de diensteneconomie is veel van ons werk mensenwerk. Een op de tien werkenden vindt het werk emotioneel zwaar. Intensivering kan mensen uit de arbeidsmarkt drukken die niet kunnen voldoen aan de hoogproductieve eisen die het werk stelt.

Meer aandacht voor de kwaliteit van werk

Deze drie ontwikkelingen zijn niet alleen medebepalend voor de hoeveelheid werk en voor wie werkt, maar ook voor de kwaliteit van werk. Voor deze kwaliteit van werk is volgens de WRR nog te weinig aandacht. Daarom staat dat centraal in het rapport. Werken is goed, zowel voor het inkomen en het zelfrespect van individuen als voor de samenleving. Het is een van de redenen waarom de WRR pleit voor basisbanen voor de ruim 1,6 miljoen mensen die nu werkgerelateerde uitkeringen krijgen (WIA, WW). Raadslid van de WRR Godfried Engbersen zegt in de Volkskrant dat veel van deze mensen wel degelijk zouden kunnen en willen werken. Daarvoor is wel meer persoonlijke begeleiding en scholing nodig, zegt hij. En hij kijkt vooral naar de overheid. Maar uiteraard kunnen organisaties zelf ook aan de slag met hun leercultuur. Zodat meer mensen makkelijker mee kunnen doen met het werk.

3 Condities voor goed werk

Meer mensen kunnen dus aan het werk, en ze kunnen langer doorwerken als de kwaliteit van het werk omhoog gaat. Maar dan moet het werk ook goed werk zijn. Wat is goed werk? Uit de wetenschappelijke literatuur hebben de onderzoekers 3 condities gedestilleerd die goed passen bij de aard van de Nederlandse kennis- en diensteneconomie en bij de wensen en verwachtingen van mensen in de samenleving. Dat zijn: grip op geld, oftewel een gepast loon met zekerheden; grip op het werk, dat wel zeggen autonomie en verbondenheid op het werk; en grip op het leven, met een goede balans tussen werk en privé.

9 Aanbevelingen

De 9 aanbevelingen zijn geordend binnen elk van deze 3 condities (of grips) voor goed werk. Enkele aanbevelingen sluiten goed aan bij duurzame inzetbaarheid: Ontwikkel een stelsel van contractneutrale basisverzekeringen en voorzieningen voor alle burgers. Versterk de positie van werkenden binnen arbeidsorganisaties. Schep meer mogelijkheden om mensen de keuze te geven hoeveel uren ze willen werken, onder andere met goede kinderopvang en ouderenzorg en door meer werken makkelijker afdwingbaar te maken. Zorg voor langdurige, collectief betaalde verlofregelingen voor zorg en meer zeggenschap over arbeidstijden. Autonomer en zelfstandiger werken, met meer resultaatverantwoordelijkheid, kortom.

Op naar een nieuwe manier van werken

Vooral de 2 condities: grip op het werk en grip op het leven zijn belangrijk voor duurzame inzetbaarheid. De WRR vertaalt dit als: autonomer kunnen werken. Vooral bij publieke professionals, werkzaam in het onderwijs, de zorg of bij de politie schiet dat nu tekort. Deels leidt dat tot meer mensen met burn-outklachten (17,5% of ruim 1 op elke 6 werkenden had hier in 2018 al last van). De onderzoekers pleiten voor meer, en betere sociale innovatie. Oftewel: arbeidsorganisaties zo inrichten dat ze het beste uit hun werkenden naar boven halen. Ook hierbij kijkt de WRR vooral naar de overheid, voor ‘zachte regulering’ en voorlichting. Maar niets belet bedrijfsorganisaties om hun werk zelf ook beter in te richten. Door meer eigen verantwoordelijkheden èn de bevoegdheden die de mensen er zelf bij willen hebben over te dragen. En met meer waardering voor resultaten, en minder op aanwezigheid en bereikbaarheid op elk uur van de dag en nacht. Door slimmer en gezonder werken, kortom.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid